Υπέροχη και φανταστική λαδένια με κυκλαδίτικο άρωμα

Η λαδένια είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από την Κίμωλο, γνωστό ως μια από τις παλαιότερες μορφές πίτσας.

Μαρία Βεντούρη
Υπέροχη και φανταστική λαδένια με κυκλαδίτικο άρωμα

Η λαδένια είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από την Κίμωλο, γνωστό ως μια από τις παλαιότερες μορφές πίτσας.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

60λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

60λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 12 μερίδες

Για τη ζύμη

  •  1 κιλό αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
  •  1 φακελάκι μαγιά
  •  2 πρέζες ζάχαρη
  •  1 κ.γ. αλάτι
  •  2 φλιτζ. νερό χλιαρό
  •  5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο + 3 κ.σ. επιπλέον για το ταψί

Για τη γέμιση

  •  2-3 μέτριες φρέσκες ντομάτες
  •  3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  •  250 γρ. πελτέ ντομάτας
  •  Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τρίβουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε το αλάτι και σιγά σιγά το χλιαρό νερό δουλεύοντας παράλληλα το μείγμα μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ζύμη, όχι πολύ σκληρή ή μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια.

  2. Πλάθουμε τη ζύμη καλά σαν ψωμάκι και την αλείφουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Τη βάζουμε σε μια λεκάνη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει (το καλοκαίρι για περίπου 45 λεπτά, ενώ το χειμώνα μπορεί να θέλει κάτι παραπάνω από μία ώρα).

  3. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και αφαιρούμε τα σπόρια και τα υγρά τους. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.

  4. Αλείφουμε την επιφάνεια ενός ρηχού ταψιού με 2 κ.σ. λάδι. Απλώνουμε μέσα με τα χέρια μας τη φουσκωμένη ζύμη, έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του σκεύους. Με το υπόλοιπο λάδι αλείφουμε τη ζύμη.

  5. Ανακατεύουμε τον πελτέ της ντομάτας με λίγο χλιαρό νερό μέχρι να πάρει τη μορφή σάλτσας και τον απλώνουμε στη ζύμη. Στρώνουμε από πάνω τα κρεμμύδια, όχι πολύ κοντά μεταξύ τους. Από πάνω αραδιάζουμε τις ντομάτες. Προσέχουμε να μη βάλουμε ντομάτα στις άκρες του ταψιού γιατί θα καεί.

  6. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με πιπέρι. Ψήνουμε τη λαδένια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για περίπου μία ώρα.

Μικρά Μυστικά

Για το ψήσιμο της λαδένιας, αποφύγετε τα χοντρά πυρίμαχα σκεύη και προτιμάμε ένα ρηχό ταψί.

Απόρρητο