5 το πρωί: Πενήντα χρόνια από την Μεταπολίτευση – Τουρκική πρόκληση στην Κάσο – Δημοσκοπικό προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις
Σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου του 1974, η εξουσία επέστρεψε στον λαό. Η χώρα γιορτάζει τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την Μεταπολίτευση, με την ιστορική αυτή επέτειο να γίνεται αφορμή για ανασκόπηση και αποτίμηση των 5 δεκαετιών που πέρασαν από την πτώση της δικτατορίας και τη γένεση της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας.
1
Πενήντα χρόνια από την Μεταπολίτευση
- Το τέλος της δικτατορίας: Στις 23 Ιουλίου 1974, η χούντα του Δημήτρη Ιωαννίδη, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε ανατρέψει τη χούντα της 21ης Απριλίου 1967 του Γεώργιου Παπαδόπουλου, καταρρέει. Αιτία, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, που η ίδια η Χούντα των Αθηνών έχει προκαλέσει με το πραξικόπημα που διοργάνωσε στην Κύπρο για να ανατρέψει τον νόμιμο πρόεδρό της, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
- Η επιστροφή Καραμανλή: Στις 24 Ιουλίου του 1974, το προεδρικό αεροσκάφος της Γαλλίας, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε δεκτός από χιλιάδες κόσμου. Η επιστροφή του σηματοδοτεί τη «βαθεία μεταβολή» που συντελέστηκε στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση των πραξικοπηματιών, ανοίγοντας το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο της Μεταπολίτευσης. Λίγες ώρες αργότερα ορκίζεται πρωθυπουργός και συγκρότησε πολιτική κυβέρνηση εθνικής ενότητας με σκοπό την αποκατάσταση των κοινοβουλευτικών θεσμών.
- Από τον γύψο στις κάλπες: Επιτέλους κάλπες ύστερα από 7 χρόνια στον γύψο: Οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1974 έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Καραμανλής, την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό 54,37%, ενώ μετά το Δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1974, στο οποίο επελέγη η αβασίλευτη δημοκρατία ως πολίτευμα με ποσοστό σχεδόν 70%, καταργήθηκε η βασιλεία.
2
Διπλωματικό επεισόδιo με τουρκικά πλοία στην Κάσο
- Προκαλούν οι Τούρκοι: Με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί ιταλικό ερευνητικό σκάφος και τη σχετική NAVTEX που εξέδωσε το ελληνικό ναυτικό, οι Τούρκοι απάντησαν με αντί-NAVTEX τακτική στέλνοντας πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία νότια της Κάσου. Αρχικά εμφανίστηκαν δύο φρεγάτες και μια κορβέτα, οι οποίες στη συνέχεια ενισχύθηκαν με άλλες δύο πυραυλάκατους.
- Τι απαντά το ΥΠΕΞ: «Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων» ανέφεραν διπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών. Από την πλευρά του ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα.
- Προς εκτόνωση: Εκτιμάται πως η κατάσταση βαίνει σε αποκλιμάκωση, με τους διαύλους επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτοί και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Η Αθήνα αναμένει πως το ιταλικό σκάφος θα ολοκληρώσει σήμερα τις έρευνές του και τα τουρκικά πλοία θα επιστρέψουν στην βάση τους.
3
Οριστική η υποψηφιότητά της Χάρις - Προηγείται δημοσκοπικά έναντι Τραμπ
- Έλαβε την στήριξη: Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η Κάμαλα Χάρις έχει πλέον εξασφαλίσει την υποστήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων στο συνέδριο των Δημοκρατικών που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο, με την υποψηφιότητα της στην κούρσα των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου να θεωρείται πλέον σίγουρη. Αν και οι υπολογισμοί δεν είναι επίσημοι, προβλέπεται να λαμβάνει μεγαλύτερη από την απαιτούμενη πλειοψηφία.
- Προβάδισμα έναντι του Τραμπ: Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για το Reuters αποτυπώνει προβάδισμα της Χάρις έναντι του Τραμπ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (44% έναντι 42%). Σε προηγούμενη δημοσκόπηση είχαν λάβει και οι δύο 44%, με το 56% των ψηφοφόρων να θεωρεί την 59χρονη Χάρις «διανοητικά ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις». Στο ίδιο ερώτημα ο Τραμπ έλαβε 49% και ο Μπάιντεν μόλις 22%.
- Το διάγγελμα Μπάιντεν: Τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό θα απευθύνει το βράδυ της Τετάρτης (3 τα ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος Μπάιντεν, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του να μην διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο.
4
Τινάχτηκε στον αέρα η συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ
- Τι συνέβη: Ένταση επικράτησε για ακόμα μια φορά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το Συνέδριο του φθινοπώρου. Κατά την διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης υπήρξε έντονη διαφωνία και σύγκρουση της Όλγας Γεροβασίλη και άλλων στελεχών του κόμματος.
- Η αιτία: Αφορμή στάθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε αντιδεοντολογικό να γίνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τις ίδιες μέρες με τις εκλογές του ΠαΣοΚ.
- Η φράση του Κασσελάκη που προκάλεσε: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε ότι «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, να σηκωθεί να φύγει». Τα όσα είπε ο Πρόεδρος του κόμματος προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις, κάποιοι του ζήτησαν να ανακαλέσει. Έτσι, αποχώρησαν τα οκτώ στελέχη που είχαν υπογράψει το κείμενο της ομάδας των 87. Ανάμεσά τους ήταν η κυρία Γεροβασίλη, ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Ραγκούσης, ο κ. Θεοχαρόπουλος και ο κ. Ζαχαριάδης.
5
Τη Λουσί Καστέ προτείνει το Λαϊκό Μέτωπο για πρωθυπουργό
- Η πρόταση: Τη Λουσί Καστέ πρότεινε ο αριστερός συνασπισμός που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία για την Πρωθυπουργία της χώρας. Πρόκειται για μια 37χρονη οικονομολόγο, διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων στον Δήμο του Παρισιού που συμμετέχει ενεργά σε οργανώσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα.
- Τι είπε ο Μακρόν: «Το πρόβλημα δεν είναι ένα όνομα, είναι ποια πλειοψηφία μπορεί να υπάρξει στην Εθνοσυνέλευση και ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει», δήλωσε σχετικά με την πρόταση ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση, επισημαίνοντας πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς δεν διαθέτει οποιασδήποτε μορφής πλειοψηφία.
- Αντιδρά ο Μελανσόν: Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι αρνείται να δεχθεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και ότι επιχειρεί να εξαναγκάσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς να απορρίψει το πρόγραμμά του για να σχηματίσει συμμαχία μαζί του.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.