Στις καλοκαιρινές μας διακοπές όλοι χαλαρώνουμε λιγάκι παραπάνω. Οι επισκέψεις μας στο γυμναστήριο μειώνονται σημαντικά, τα φανταχτερά ποτήρια γεμάτα cocktail γίνονται προέκταση του χεριού μας, ενώ τα ταβερνάκια με τα τηγανητά κολοκυθάκια και τις πατάτες είναι τα νέα μας στέκια. Ο συνδυασμός αυτών σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, κάτι που πιθανόν να μην θέλεις. Η κολύμβηση ωστόσο μπορεί να είναι ο σύμμαχος σου στην διατήρηση, και γιατί όχι την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αρκεί να γνωρίζεις με ποιο τρόπο θα το κάνεις έξυπνα και αποτελεσματικά!

Πώς βοηθάει η κολύμβηση στην απώλεια βάρους;

Η κολύμβηση μπορεί να αποτελέσει μια διασκεδαστική καλοκαιρινή δραστηριότητα, η οποία θα σε βοηθήσει να μην αυξήσεις το βάρος σου κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σου. Το νερό παρέχει μεγάλη αντίσταση και όταν κολυμπάς, όλο σου το σώμα προσπαθεί να πάει κόντρα σε αυτή την αντίσταση, όπως αναφέρει το vita.gr.

Μάλιστα αποτελεί μια άσκηση που γυμνάζει όλο το σώμα, επιτρέπει και στο άνω και στο κάτω μέρος του σώματος να συμμετάσχει, ενώ παράλληλα ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς, καίγοντας με τον τρόπο αυτό περισσότερες θερμίδες. Η κολύμβηση αυξάνει επίσης τον ρυθμό του μεταβολισμού. Ένας υψηλότερος μεταβολισμός σημαίνει ότι θα έχεις αυξημένα επίπεδα ενέργειας και θα καις περισσότερες θερμίδες σε περιόδους ανάπαυσης αλλά και δραστηριότητας.

Οι θερμίδες που θα κάψεις κατά τη διάρκεια της κολύμβησης εξαρτάται από το βάρος σου, τον μεταβολισμό σου και την ένταση με την οποία αθλείσαι.

Δεδομένου ότι η κολύμβηση επιτρέπει σε ολόκληρο το σώμα να δουλέψει σκληρότερα από ό,τι στη στεριά, 30 λεπτά στο νερό ισοδυναμούν με 45 λεπτά γυμναστικής εκτός νερού.

Πώς να κολυμπήσεις για να χάσεις βάρος

Το στυλ με το οποίο επιλέγεις να κολυμπήσεις παίζει ρόλο στο πόσες θερμίδες θα κάψεις. Υπάρχουν τέσσερα δημοφιλή στυλ κολύμβησης που είναι ευεργετικά για την απώλεια βάρους. Αυτά τα στυλ κολύμβησης περιλαμβάνουν:

  • Πρόσθιο: Είναι μια καρδιαγγειακή προπόνηση αργής καύσης. Κατά μέσο όρο 250 θερμίδες καίγονται κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης 30 λεπτών. Βοηθά στην ενδυνάμωση της καρδιάς και των πνευμόνων και στην τόνωση των μηρών, των τρικεφάλων, του άνω μέρους της πλάτης, των κάτω άκρων και των ποδοκνημικών.
  • Ύπτιο: Προπόνηση αργής καύσης που βελτιώνει τη στάση του σώματος. Καίει κατά μέσο όρο 250 θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης 30 λεπτών. Βοηθά στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης και βοηθά στη στάση του σώματος, ενώ παράλληλα τονώνει την κοιλιά, τους ώμους, τα χέρια, τα πόδια και τους γλουτούς και αναπτύσσει επίσης την ευλυγισία των γοφών.
  • Ελεύθερο: Μια πιο γρήγορη προπόνηση με δυνατότητα καύσης πολλών θερμίδων. Κατά μέσο όρο καίγονται 300 θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης 30 λεπτών. Βοηθά στην τόνωση των ώμων, των γλουτών και της κοιλιάς και έχει τον καλύτερο αντίκτυπο από αυτά τα τέσσερα στυλ στην τόνωση των μυών της πλάτης.
  • Πεταλούδα: Το στυλ αυτό είναι δύσκολο να το μάθεις και, ως εκ τούτου, δεν συνιστάται για αρχάριους. Κατά μέσο όρο 450 θερμίδες καίγονται κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης 30 λεπτών. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την οικοδόμηση και την τόνωση των μυών, την αύξηση της δύναμης του άνω μέρους του σώματος και τη βελτίωση της ευλυγισίας.

Βρες λοιπόν το στυλ που ταιριάζει σε εσένα και μπορείς να το διατηρήσεις για αρκετή ώρα ή μπορείς επίσης να εναλάσσεις το στυλ, και κολύμπησε για μισή ώρα ή και παραπάνω αν μπορείς. Μην ξεχνάς φυσικά να φροντίζεις για την ασφάλειά σου! Περίμενε τρεις ώρες μετά από ένα γέυμα πριν κολυμπήσεις και μην κολυμπάς ποτέ υπό την επήρεια αλκοόλ. Μην ξεχνάς να φοράς αντηλιακό πριν μπεις στο νερό, μην απομακρύνεσαι πολύ από τη στεριά και μην προσπερνάς τις σημαδούρες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό μετά από το κολύμπι σου να ενυδατώνεσαι. Μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό, αλλά κατά την διάρκεια της άσκησης σου ιδρώνεις και χάνεις υγρά τα οποία είναι ζωτικής σημασίας να αναπληρώσεις, ειδικά τις καυτές καλοκαιρινές ημέρες!