Από αύριο, Πέμπτη 10 Ιουλίου, θα αρχίσει να ξανά λειτουργεί κανονικά το Καραμανδάνειο νοσοκομείο, παρά τις ζημιές που έχει υποστεί από τη φωτιά. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Πάτρα για να εποπτεύσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «τα υποχρεωτικά μέτρα είναι η τελευταία λύση που έχει στα χέρια του το κράτος, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και ως υπουργός Υγείας να υποκρίνομαι ότι ένα νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς παθολόγο».

Θα μπορούσε η φωτιά να κάψει όλο το νοσοκομείο

«Έχω έρθει να δω τις ζημιές. Όπως ξέρετε η φωτιά επεκτάθηκε και έπληξε και το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδος» πρόσθεσε ο υπουργός τονίζοντας ότι στο επόμενο 24ωρο το νοσοκομείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει ξανά.

Στις δηλώσεις του παρουσία του προσωπικού του νοσοκομείου ο κ. Γεωργιάδης έδωσε τα εύσημα στους αρμοδίους για την έγκαιρη αντίδρασή τους την ώρα της φωτιάς:

«Θέλω να συγχαρώ τον διοικητή της 6ης υγειονομικής Περιφέρειας ο οποίος με ενημέρωσε και άμεσα προλάβαμε να κάνουμε τη μεταφορά των ασθενών πολύ πριν τεθεί ότι κίνδυνος στη ζωή κάποιου ασθενή. Θέλω να συγχαρώ τη διοικήτρια και όλο το προσωπικό γιατί το σύστημα λειτούργησε πολύ καλά».

Όπως εξήγησε, αύριο, το νοσοκομείο θα λειτουργήσει κανονικά, αλλά σήμερα παραμένει κλειστό για να καθαριστεί και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν τοξικές αναθυμιάσεις σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής εξυπηρετούνται από τα γειτονικά νοσοκομεία.

«Η ποιότητα του αέρα είναι μία σημαντική ανησυχία, αλλά γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι η ατμόσφαιρα θα είναι καθαρή και ασφαλής για την επιστροφή των ασθενών» σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εργασίες ανακαίνισης του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια των οποίων προστέθηκαν και σωλήνες νερού που συνέβαλαν στην έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σημείωσε μάλιστα ότι «θα μπορούσε αυτή η φωτιά να κάψει όλο το νοσοκομείο».

Σε νοσοκομείο έχουμε κάνει τέσσερις φορές προσκλήσεις για γιατρούς

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο θέμα της στελέχωσης του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς λέγοντας ότι έχει κάνει έκκληση για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

«Εμείς δεν αντιδικούμε με την ιατρική κοινότητα, ούτε έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε κανένα να κάνει κάτι που δεν θέλει. Όμως, σε ένα πλαίσιο καλόπιστης συνεννόησης πρέπει όλοι να μπορούμε να συνεννοούμαστε και το σύστημα να λειτουργεί.
Υπάρχουν περιοχές της χώρας που έχουμε κάνει επανειλημμένες πολλές προσκλήσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε ειδικότητες όπως είναι οι παθολόγοι και οι παιδίατροι και βγαίνουν διαρκώς άγονες. Υπάρχει νοσοκομείο (σ.σ. στην Κω) όπου έχουμε κάνει δεκατέσσερις φορές πρόσκληση για τέσσερις παθολόγους και έχουμε 14 φορές μηδέν προσλήψεις» ανέφερε ο υπουργός.

Τι είπε για τους ιδιώτες γιατρούς

«Χθες οι διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών αυτών, με δική μας εντολή πήραν τηλέφωνο έναν έναν όλους τους γιατρούς αυτών των σχετικών ειδικοτήτων και τους προσέφεραν να προσληφθούν με μπλοκάκι και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι, χωρίς να χρειαστεί να εκδώσω καμία υπουργική απόφαση» αποκάλυψε ο υπουργός. Όπως τόνισε δεν γνωρίζει ακόμα τα αποτελέσματα αυτής της πρόσκλησης. Αναφορικά με την τακτική που θα ακολουθήσει για την ενίσχυση του ΕΣΥ τόνισε ότι «τα υποχρεωτικά μέτρα είναι η τελευταία λύση που έχει στα χέρια του το κράτος, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και ως υπουργός Υγείας να υποκρίνομαι ότι ένα νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς παθολόγο».

«Η υπουργική απόφαση για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν και παράλληλα ιδιωτικό έργο μετά το ωράριό τους νοσοκομείο έχει ήδη υπογραφεί και είναι σε ισχύ. Από εδώ και μπρος είναι θέμα των γιατρών που θέλουν να το κάνουν και των διοικήσεων των νοσοκομείων να τους εκδώσουν τις σχετικές άδειες. Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί και η απόφαση που θα βγάλουμε για να επιτρέπουν στους ιδιώτες γιατρούς εάν θέλουν να συνεργάζονται με το νοσοκομείο, να μπορούν να το κάνουν δηλαδή και το ανάποδο» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας ότι σέβεται όλους τους ιατρούς.

Και όπως εξήγησε το δικαίωμα το να ασκούν ιδιωτικό έργο μέχρι πρόσφατα το είχαν στην Ελλάδα μόνο οι πανεπιστημιακοί. Πλέον θα το έχουν και οι γιατροί του ΕΣΥ. «Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα οι γιατροί του ΕΣΥ αμείβονται λιγότερο απ’ όσο πρέπει. Αυτή είναι η αλήθεια. Και το κράτος από την άλλη δεν έχει τα χρήματα για να τους δώσει αυτό που πρέπει να αμείβονται. Άρα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση» συμπλήρωσε.