Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική εξαιτίας μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην Πάτρα, στην περιοχή Αρόη.

Η φωτιά καίει κοντά σε σπίτια και έχει εξαπλωθεί γρήγορα, με τους καπνούς να έχουν πνίξει την περιοχή ενώ ο δυνατός αέρας δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.

Στις φλόγες ο τρίτος όροφος του Καραμανδάνειου

Το Καραμανδάνειο νοσοκομείο εκκενώθηκε με ασφάλεια, δυστυχώς όμως η φωτιά κατέστρεψε ιατρικό εξοπλισμό με τις φλόγες να φτάνουν στον τρίτο όροφο του κτηρίου.

Το μεσημέρι, λίγο μετά τις 14:15  ήχησε και το 112.

Επίσης, εκκενώθηκαν το «Κωνσταντοπούλειο» ευγηρείο και το θεραπευτικό παιδαγωγικό κέντρο, «Μέριμνα», που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Πυροσβεστική και αστυνομία προσπαθούν να εκκενώσουν σπίτια και ιδρύματα της περιοχής, ενώ οι κάτοικοι παλεύουν με τις φλόγες για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σπίτια και αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές.

Στο MEGA μίλησε ο κ. Νικόλαος Γυφτάκης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας.

«Είναι μία δασική πυρκαγιά πλησίον του αστικού ιστού. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Έχουμε στείλει τρεις υδροφόρες και ένα λεωφορείο στο Καραμανδάνειο. Οι φλόγες είναι πλησίον του νοσοκομείου».

Ο Αντώνης Δημητρόπουλος, Πρόεδρος Εργαζομένων Καραμανδάνειου Νοσοκομείου επιβεβαίωσε πως όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν στο σημείο για να συνδράμουν.

«Δεν κινδυνεύει κανείς, έχει αδειάσει το νοσοκομείο. Παραμένουμε εδώ να σώσουμε το νοσοκομείο».

Ο Χρήστος Δάβουλος, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών, είπε στο MEGA πως η εικόνα είναι μία εικόνα επικείμενης καταστροφής.

«Μιλάμε για το Κραμανδάνειο όπου οι υποδομές είναι  απαρχαιωμένες. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στα άλλα δύο νοσοκομεία. Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει και να φιλοξενηθούν όλες οι δομές που κινδυνεύουν σε ασφαλείς χώρους».

Έκτακτη σύσκεψη

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο παίδων της Πάτρας, το οποίο έχει εκκενωθεί από τους μικρούς ασθενείς, λόγω της φωτιάς.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, «η σύσκεψη πραγματοποιείται με σκοπό να αποτιμηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα», αφού η φωτιά έφθασε στον περιβάλλοντα χώρο, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με τα παιδιά που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκαν στο γενικό κρατικό νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».

Τα περίπου 25 παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα δύο νοσοκομεια των Πατρών, ενώ κάποια πήραν εξιτήριο και πήγαν σπίτι τους. Πολλοί γονείς πήραν τα παιδιά τους με τα δικά τους αυτοκίνητα και τα μετέφεραν στο κοντινό νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, όπου φιλοξενούνται 7 παιδιά.

Στο νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας δεν λειτουργεί παιδιατρική κλινική και εαν χρειασθεί θα μεταφερθούν στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Παράλληλα, τοποθετούνται κρεβάτια στην αίθουσα συνελεύσεων που έχει κλιματισμό προκειμένου να υποδεχθούν περί τους 25 ηλικιωμένους από το Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα.

Η μεταφορά των τροφίμων έγινε με ευθύνη του Δήμου Πατρέων και την συνδρομή της Αστυνομίας, ενώ σε ετοιμότητα είναι η δομή αστέγων του Δήμου για την φιλοξενία πολιτών από τις περιοχές που πλήττονται από την φωτιά.

Συγκλονιστικό είναι ένα βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να μεταφέρει με τα χέρια του έναν ηλικιωμένο προκειμένου να τον απομακρύνει από τη φωτιά.

Διάσπαρτες εστίες

Καλύτερη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική,  η εικόνα της φωτιάς στην περιοχή Γηροκομειό της Πάτρας, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διάφορες ενεργές εστίες μέσα σε καμένη έκταση.

Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, που αποτελούνται από 95 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 29 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού, κατά περιόδους, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν από την έναρξη της φωτιάς μηχανήματα έργου και υδροφόρες του Δήμου Πατρέων και της ΔΕΥΑΠ.

Δύσκολη η αυριανή μέρα – Ριπές ανέμων έως 10 μποφόρ

Για μία πολύ δύσκολη αυριανή ημέρα, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι σε δείκτη υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ οι ριπές θα προσεγγίζουν τα 9, ακόμα και τα 10 μποφόρ, έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, σχεδόν ολόκληρη η Πελοπόννησος, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Λέσβος και Χίος βρίσκονται στο πορτοκαλί, ενώ τόνισε ότι στις περιοχές αυτές η Πυροσβεστική, όλα τα σώματα ασφαλείας και οι ΟΤΑ είναι σε αυξημένη ετοιμότητα. Τέλος ο κ. Κικίλιας ζήτησε όλοι να επιδείξουμε την ίδια αυξημένη ετοιμότητα και υπευθυνότητα.

Σημειώνεται ό,τι πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη πριν λίγο με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, την Πυροσβεστική, την ΕΛΑΣ, τον Στρατό, το Λιμενικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία, τις Περιφέρειες, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Ο κ. Ανδρέας, κάτοικος Πάτρας, είπε στο MEGA πως δεν υπάρχει αρκετό νερό.

«Από τη Σαμακιά σας τηλεφωνώ. Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα μας. Από τις 2 παρά παίρνουμε τηλέφωνο την Πυροσβεστική και μας είπε ερχόμαστε και ήρθαν στις 2.30. Μισή ώρα μετά ήρθε το πρώτο ελικόπτερο. Δεν έχουμε να ρίξουμε νερό. Τι να ρίξουμε για να προφυλάξουμε το σπίτι μας; Εκεί που ξεκίνησε η φωτιά έχει πεύκα και ελιές. Δεν υπήρχαν ακαθάριστα οικόπεδα».