5 το πρωί: Το επικείμενο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν – Κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι περιοχές – Συλλήψεις για το κύκλωμα εκβιαστών

Προγραμματισμένη για σήμερα είναι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με το Κυπριακό να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού.

1

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

  • Η συνάντηση: Τετ α τετ θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην Ουάσινγκτον. Η συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα στις 16:00 τοπική ώρα (23:00 Ελλάδας).
  • Η ατζέντα: Την συνάντησή των δύο ηγετών πρόκειται να απασχολήσει το πώς θα λειτουργήσει η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το ζήτημα, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία στις 10 Ιουλίου θα παραδώσει την έκθεσή της, μετά την πρόσφατη αποστολή της στην Κύπρο και τις συνομιλίες που είχε με τις δυο πλευρές.
  • Η ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας: Παράλληλα, στη Σύνοδο θα συζητηθεί και η πρόταση του πολωνού πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ, για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και συμπληρωματική λειτουργία με τις δομές του ΝΑΤΟ, η οποία ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά. 
2

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Πάτρα - Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς

  • Πύρινη κόλαση: Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις χθες στην Πάτρα, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στην αυλή του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου. Ασθενείς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εγκατέλειψαν το κτήριο, ενώ η λειτουργία του νοσοκομείου αναστάλθηκε προσωρινά. Ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια και οχήματα, με τη φωτιά να οροθετείται το βράδυ της Τρίτης.
  • Προσήχθη 45χρονη: Στην προσαγωγή μιας γυναίκας προχώρησαν οι αρχές για τη φωτιά στη Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 45χρονη -που φέρεται να έχει προβλήματα ψυχικής υγείας- απειλούσε χθες πως θα βάλει φωτιά στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο αλλά και στο Κωνσταντοπούλειο.
  • Σε συναγερμό: Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, σε συναγερμό βρίσκονται σήμερα η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια, σχεδόν ολόκληρη η Πελοπόννησος, Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Λέσβος και η Χίος. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι, που αναμένεται να φτάσουν τα 7 μποφόρ, θέτουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε δείκτη υψηλού κινδύνου.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Δώδεκα συλλήψεις για το κύκλωμα εκβιαστών

  • Δομή μαφίας: Χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης είχε το κύκλωμα των διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων που εκβίαζε επιχειρηματίες και αποσπούσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει μέχρι τώρα σχεδόν μισό εκατομμύριο σε σπίτι και τραπεζικό λογαριασμό κατηγορούμενου, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ανώτερος αξιωματικός της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Σε αργία: Στη σύλληψη 12 υπαλλήλων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, για την ανάμιξή τους στο κύκλωμα εκβιαστών προχώρησαν οι αρχές, με τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά να ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας. Και οι 12 εμπλεκόμενοι τέθηκαν άμεσα σε αργία, με υπογραφή Χαρδαλιά, μετά την κοινοποίηση της έρευνας των διωκτικών αρχών.
  • Εκτός δύο μέλη του ΠαΣοΚ: Η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ΠαΣοΚ προχώρησε σε αναστολή της κομματικής ιδιότητας δύο υψηλόβαθμων στελεχών σε κομβικές θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού «λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση». Τα δύο αυτά άτομα είχαν τεθεί σε αργία νωρίτερα από το υπουργείο Πολιτισμού.
4

Κοντά στον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας στο Ψυχικό οι Αρχές

  • Στο «κάδρο» επιχειρηματίας της Μυκόνου: Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας τους 54χρονου τοπογράφου βρίσκονται οι αξιωματικοί της ασφάλειας που αναζητούν στην Μύκονο τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή για την εν ψυχρώ εκτέλεση. Στη δικογραφία της υπόθεσης συνολικά 11 άτομα, από το περιβάλλον του θύματος, κατονομάζουν επιχειρηματία του νησιού, αναφέροντας πως πρόκειται για άτομο, με το οποίο είχε σοβαρές διάφορες ο τοπογράφος.
  • Φοβόταν για τη ζωή του: Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό της υπόθεσης, ο τοπογράφος είχε κατονομάσει σε δικούς του ανθρώπους τον Μυκονιάτη επιχειρηματία ο οποίος σύμφωνα με τον δολοφονηθέντα, κρυβόταν πίσω από την άγρια επίθεση που είχε δεχθεί, έξω από το σπίτι του στο Χαλάνδρι. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα είχε φύγει με την οικογένειά του από εκεί και μετακόμισε στο Παλαιό Ψυχικό γιατί όπως έλεγε φοβόταν για την ασφάλεια του.
  • Σκόπευε να φύγει στη Τζια ο δράστης: Οι πρώτες μέρες μετά το έγκλημα περνούν και όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, ο 44χρονος αισθάνθηκε από κάποια στιγμή και μετά πως δεν έχει να φοβάται τίποτα και κανέναν. Είχε κανονίσει διακοπές με τη σύντροφό του και, όπως είπε η ίδια στην κατάθεσή της, το απόγευμα της σύλληψης ήταν μαζί. Αυτό το ταξίδι δεν έγινε ποτέ, αφού γυρνώντας για να αφήσουν το δικό τους αμάξι και να πάρουν βαλίτσες, αντίκρυσαν δεκάδες αστυνομικούς να τους περιμένουν έξω από το σπίτι τους.
5

Στον τελικό του Euro η Ισπανία

  • Έφυγε για τελικό: Μετά από 12 χρόνια η Ισπανία θα διεκδικήσει εκ νέου την κορυφή της Ευρώπης. Η Ρόχα επικράτησε 2-1 της Γαλλίας στο Μόναχο και προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα Ολλανδία-Αγγλία.
  • Εγραψε ιστορία ο Γιαμάλ: Το νέο μεγάλο αστέρι της Μπαρτσελόνα και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου με το τέρμα που πέτυχε έγραψε Ιστορία. Σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών, κατέρριψε το στοιχειωμένο ρεκόρ του Πελέ από το 1958 και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
  • Το επόμενο ραντεβού: Σήμερα στις 22:00 η Ολλανδία αντιμετωπίζει την Αγγλία, με φόντο το δεύτερο εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.