Κοντά στην απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70 βρίσκεται η Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει και κάποια από τα F16 που διαθέτει. Πρόκειται για ένα μαχητικό το οποίο μπορεί να φέρει πληθώρα βομβών και επιπρόσθετα διαθέτει ορισμένες υπερσύγχρονες τεχνολογίες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του

  • Αναβαθμισμένο ραντάρ

Το προηγμένο ραντάρ APG-83 AESA της Northrop Grumman παρέχει στα Block 70/72 ραντάρ μαχητικών 5ης γενιάς, αξιοποιώντας την ομοιότητα υλικού και λογισμικού με τα ραντάρ AESA των F-22 και F-35. Παρέχει μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης, ευελιξία και ταχύτερη στόχευση παντός καιρού και δίνει στους πιλότους πρωτοφανή λεπτομέρεια στην περιοχή στόχου και ψηφιακές οθόνες χαρτών που μπορούν να προσαρμοστούν με λειτουργίες περιστροφής και ζουμ.

  • Ενισχυμένη επίγνωση του χώρου μάχης

Το Block 70/72 διαθέτει μια νέα, υψηλής ανάλυσης οθόνη κεντρικού βάθρου (Center Pedestal Display – CPD), η οποία παρέχει κρίσιμες τακτικές εικόνες στους πιλότους και τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται πλήρως τα δεδομένα του AESA και του θαλάμου στόχευσης. Η νέα CPD επιτρέπει έγχρωμους κινούμενους χάρτες, μεγαλύτερες και ευκολότερα διαχειρίσιμες οθόνες κατάστασης αέρος-αέρος, λειτουργία ζουμ με δυνατότητα εναλλαγής πληροφοριών μεταξύ των οθονών, ψηφιακή απεικόνιση των δεδομένων οργάνων πτήσης και έγχρωμη/νυχτερινή οθόνη στο κράνος. Η πρόσθετη ενσωμάτωση του Lockheed Martin Sniper® Advanced Targeting Pod και του συστήματος Legion-ES™ IRST αυξάνουν την επίγνωση της κατάστασης του πιλότου και ενισχύουν την επιβιωσιμότητά του.

  • Νέο σύστημα αποφυγής συγκρούσεων

Το Αυτόματο Σύστημα Αποφυγής Συγκρούσεων στο Έδαφος (Auto GCAS), το οποίο αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin, κατασκευάστηκε ειδικά για να αποτρέπει θανατηφόρες συντριβές και έχει ήδη σώσει τη ζωή πολλών πιλότων και αεροσκαφών F-16 από τότε που το σύστημα τέθηκε σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στα τέλη του 2014.

  • Ασυναγώνιστη ενσωμάτωση όπλων

Η Lockheed Martin έχει περισσότερα από 36 χρόνια εμπειρίας στην ενσωμάτωση όπλων με το F-16, επιτρέποντάς του να είναι ένα από τα πιο ευέλικτα μαχητικά πολλαπλού ρόλου που υπήρξαν ποτέ.

Με πληροφορίες από τη σελίδα της Lockheed Martin