Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, πλήθους αξιωματούχων από την κεντρική πολιτική σκηνή και την αυτοδιοίκηση, καθώς και εκπροσώπων φορέων και οργανισμών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, κήρυξε την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υλοποίηση ενός οράματος που, όπως τόνισε, αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την προστασία του Υμηττού.

«Πρόκειται για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Κωνσταντάτος. «Μια δομή που έχει ως στόχο να συμβάλλει στο κοινό πεδίο της επιστημονικής έρευνας, της μελέτης του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης και της διαχείρισης κρίσεων. Μέσα από ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, εθελοντές, στελέχη πολιτικής προστασίας, φορείς, ιδιώτες και κυρίως μαθητές και φοιτητές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιμορφώνονται και να ευαισθητοποιούνται για την προστασία του Υμηττού και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την εποχή μας».

Βασικό χαρακτηριστικό του Κέντρου αποτελεί η καινοτόμος δομή του, η οποία στηρίζεται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες: Εκπαίδευση, Τεχνολογία και Έρευνα. Στόχος είναι η υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και επιμόρφωσης για το περιβάλλον, η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και την προστασία του Υμηττού, καθώς και η διεξαγωγή έρευνας σε θέματα που άπτονται της περιβαλλοντικής προστασίας.

Η λειτουργία του Πρότυπου Αυτοδιοικητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του ΣΠΑΥ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την προστασία του Υμηττού και την προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης στην ευρύτερη περιοχή.