Πρώτος σταθμός για τον Γιάννη Κωνσταντάτο η Ουάσιγκτον. Σε δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Αμερικής Joe Baiden, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου, επιφανών πολιτών και επιχειρηματιών, σωματείων και φορέων, γιορτάστηκαν οι άρρηκτοι δεσμοί φιλίας που μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελληνική Δημοκρατία. 

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με πλήθος κόσμου και να παρουσιάσει εν συντομία την ανέγερση του Ποντιακού Μεγάρου στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης. Με το ενδιαφέρον των Ομογενών να είναι έντονο, έδωσε συνεντεύξεις σε τοπικές εφημερίδες και ιστοσελίδες, ανταποδίδοντας τη ζεστή φιλοξενία. 

Δεύτερος σταθμός η Φιλαδέλφεια. Στη δεξίωση που παρέθεσε η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων της Φιλαδέλφειας, το Σάββατο 6 Απριλίου, απονεμήθηκαν διακρίσεις «Eleftheria Medal» και «Honorary Marshal» παρουσία σημαντικών παραγόντων της Ελληνικής Ομογένειας, την Ελληνίδα Πρέσβη στη Ουάσινγκτον, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη New Jersey κ.κ Απόστολο και πλήθος κόσμου. 

Στο Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο δόθηκε μια τιμητική πλακέτα ως αναγνώριση του έργου του και των αγώνων του, καθώς και για την προσπάθεια του να βρει ο Ποντιακός Ελληνισμός τη στέγη του, στο προς ανέγερση Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων. Παράλληλα, αναγορεύτηκε σε τιμώμενο πρόσωπο «Honorary Marshal», προκειμένου να συμμετέχει στην κορύφωση των εορτασμών στην «Greek Independence Day Parade». 

Και έτσι και έγινε! Μαζί και με άλλα τιμώμενα πρόσωπα, ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος άνοιξε την παρέλαση που έλαβε χώρα την Κυριακή, 7 Απριλίου, με τους Εύζωνες μας της Προεδρικής Φρουράς που ταξίδεψαν από την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας μια απαράμιλλη αύρα αυθεντικότητας και μεγαλοπρέπειας και δίνοντας τον παλμό της Ελευθερίας στους απανταχού Ομογενείς, γιορτάζοντας όλοι μαζί. 

«Ζητώ η Ελλάδα, Ζήτω η Κύπρος, Ζήτω ο Πόντος!», είπε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος που συμμετείχε για πρώτη φορά στη μεγαλοπρεπή αυτή γιορτή και συμπλήρωσε ότι αισθάνεται «δέος και μεγάλη συγκίνηση για όσα έζησα σήμερα, παρακολουθώντας ως τιμώμενο πρόσωπο τα δεκάδες σχήματα από πολλές πόλεις της Αμερικής. Σχήματα όλων των ηλικιών με ιερείς και νέους, να κρατάνε σημαίες Ελληνικές και Κυπριακές, ενώ πρωταγωνιστές ήταν τα μικρά ελληνόπουλα ντυμένα παραδοσιακά. Είχα δε την ευκαιρία, να παρελάσω και εγώ με τους Πόντιους της Φιλαδέλφεια.  

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομογενείς μας, για όσα έζησα κοντά τους, την ζεστή φιλοξενία τους. Έμαθα, πως είναι μεγάλη η Ελλάδα μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, γιατί Ελλάδα είναι όπου πατεί Έλληνας! Θα είμαστε κοντά τους, με όλες μας τις δυνάμεις, αφού πλέον έχουμε στενούς δεσμούς!»