5 το πρωί: Θρύλος της Ευρώπης ο Ολυμπιακός – Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες – SOS για το Δημογραφικό

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό κύπελλο στο ποδόσφαιρο, επικρατώντας με 1-0 στην παράταση της Φιορεντίνα στην Νέα Φιλαδέλφεια. Με το σφύριγμα της λήξης ξέφρενοι ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα με επίκεντρο τον Πειραιά.

1

Ο Θρύλος των θρύλων σήκωσε το Conference

  • Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία: Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο. Το 1-0 επί της Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League με το γκολ του Ελ Κααμπί στην παράταση έκανε τη διαφορά και οι «ερυθρόλευκοι» του μάγου Μεντιλίμπαρ κατάφεραν το ακατόρθωτο.
  • Το οραματίστηκε και το έκανε πράξη: «Σήμερα λοιπόν δεν είναι ένα όνειρο τρελό, είναι μια πραγματικότητα εδώ στην Ελλάδα, σε ελληνικά χώματα. Σήμερα γιορτάζει όλη η Ελλάδα. Κάτι που χρωστάγαμε σε όλους τους Έλληνες και στα παιδιά που έχουν φύγει, στον πατέρα μου πάνω απ’ όλα και στον Σάββα Θεοδωρίδη, στη Θύρα 7 και στα παιδιά αυτά» είπε μεταξύ άλλων ο ηγέτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.
  • Ξέφρενοι πανηγυρισμοί σε όλη την Ελλάδα: Με το σφύριγμα της λήξης, ο Πειραιάς αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη άρχισαν να παίρνουν φωτιά από τους πανηγυρισμούς που κράτησαν μέχρι το πρωί.
2

Ξεκινούν οι Πανελλήνιες

  • Πρεμιέρα με τους μαθητές των ΕΠΑΛ: Στο μάθημα των Νέων Ελληνικών θα εξεταστούν σήμερα (Πέμπτη 30/5) οι μαθητές των ΕΠΑΛ καθώς ξεκινούν οι Πανελλήνιες. Η ώρα έναρξης εξέτασης έχει ορισθεί για τις 08:30 και έτσι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες.
  • Την Παρασκευή τα ΓΕΛ: Όσον αφορά στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), θα αρχίσουν την Παρασκευή, στις 31 Μαΐου με το μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
  • Πόσοι θα είναι οι εισακτέοι; Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 θα ανέλθει στις 68.851, αυξημένος κατά 277 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλο μέρος των θέσεων – 100 – αφορά στο νέο τμήμα Ψυχολογίας που θα λειτουργήσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Διδυμότειχο).

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

SOS για το Δημογραφικό

  • Οι εφιαλτικές προβλέψεις: Σε 25 χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα έχει 1,5 εκατομμύριο λιγότερους κατοίκους, εκείνοι που είναι μικρότεροι των 65 ετών θα μειωθούν κατά δύο εκατομμύρια, ενώ η μόνη ηλικιακή ομάδα που θα αυξηθεί κατά περίπου 700.000 θα είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.
  • Oι καλές πρακτικές: Xώρες στον ευρωπαϊκό Βορρά έχουν δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών και μέτρων. Η κρατική υποστήριξη για τις οικογένειες είναι καθολική και γενναιόδωρη, με οικογενειακά επιδόματα, υγειονομική περίθαλψη, στήριξη των εργαζόμενων γονέων, μέριμνα για την εκπαίδευση των παιδιών αλλά και ένα διευρυμένο σύστημα στέγης, με χαμηλά ενοίκια, με χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία να πρωτοστατούν.
  • Τα παραδείγματα προς αποφυγή: Στον αντίποδα των καλών πρακτικών βρίσκονται αποσπασματικές κινήσεις σαν αυτές που έχει κάνει η Ουγγαρία. Η κυβέρνηση Ορμπαν εστίασε στην επιδοματική πολιτική αποφασίζοντας να δώσει περίπου το 5% του ΑΕΠ με στόχο την ενθάρρυνση της δημιουργίας οικογένειας. Ωστόσο, ο στόχος για 2,1 παιδιά ανά ζευγάρι μέχρι το 2030 – προκειμένου να διατηρηθεί ο σταθερός ο πληθυσμός χωρίς να χρειαστεί σε αυτόν τον τομέα… εμπλοκή της μετανάστευσης – φαίνεται πως θα μείνει στα χαρτιά.
4

Ερχεται πρόωρος καύσωνας;

  • Τι δείχνουν οι προβλέψεις; Την ανηφόρα θα αρχίσει να τραβά ο υδράργυρος από το Σάββατο 1 Ιουνίου, με το καλοκαίρι να κάνει δυναμικά την εμφάνισή του. Οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Πελοπόνησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
  • Θα επηρεαστεί η Αττική; Η Αττική θα επηρεαστεί αρκετά από το κύμα ζέστης με τον υδράργυρο να φτάνει το Σάββατο (1/6) τους 31 βαθμούς Κελσίου, την Κυριακή (2/6) τους 33 βαθμούς, τη Δευτέρα (3/6) τους 37 βαθμούς για να κορυφωθεί την Τρίτη (4/6) με 38 βαθμούς.
  • Επιφυλακτικός ο Κολυδάς: «Πολλοί τρέχουν να προλάβουν να μας ενημερώσουν για το ποια θα είναι η πιο ζεστή μέρα την ερχόμενη εβδομάδα. Ίσως όμως πάνω στη βιασύνη τους ξεχνούν να παρατηρήσουν ότι ήδη από την Κυριακή υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μοντέλων, καθιστώντας αρκετά επισφαλείς τις προγνώσεις» σημειώνει ο γνωστός μετεωρολόγος δεν ρισκάρει να δώσει αριθμούς.
5

Ο εφιάλτης της ακρίβειας προκαλεί προβληματισμό στους πολίτες

  • Τέλος το μέτρο: Αυλαία ρίχνει την 31η Μαΐου το μέτρο της μόνιμης μείωσης της τιμής τουλάχιστον κατά 5% στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το επεκτείνει χρονικά, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό στους καταναλωτές σε σχέση με το αν (και πόσο) θα σημειωθεί νέα άνοδος των τιμών σε αυτά τα 4.000 προϊόντα.
  • Σταθερά ψηλά ο πληθωρισμός τροφίμων: Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 5,3% (από 5,4% τον Μάρτιο), πίσω από 5,9% της Μάλτας (από 6,2% τον Μάρτιο) και χειρότερα από το 4,8% (4,4% τον Μάρτιο) της Ισπανίας.
  • Ανησυχούν οι πολίτες: Σε πρόσφατη έρευνα της Consumer Outlook της NielsenIQ, το 53% των ερωτηθέντων (από 60% στην προηγούμενη) δήλωσε ότι είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, με την αύξηση του κόστους ζωής να παραμένει η πρωταρχική ανησυχία.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr