Στις 23 Μαΐου, το Doodle της Goolge γιορτάζει το ακορντεόν (Accordion) σε όλο τον κόσμο. Σαν σήμερα το 1829, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα όργανο με το όνομα ακορντεόν, που προέρχεται από τη γερμανική λέξη akkord (χορδή).

Το ακορντεόν έχει επηρεάσει σημαντικά διάφορα είδη μουσικής, όπως ποπ, τζαζ, λαϊκό και κλασικό και σαν σήμερα το 1829, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το όργανο που προέρχεται από τη γερμανική λέξη akkord (χορδή).

Η ιστορία του Ακορντεόν

Κατασκευαστές στη Γερμανία, στα τέλη του 1800 αύξησαν την παραγωγή ακορντεόν λόγω της δημοτικότητάς του μεταξύ των λαϊκών μουσικών σε όλη την Ευρώπη.

Τα πρώτα ακορντεόν είχαν κουμπιά στη μία πλευρά, καθένα από τα οποία παρήγαγε τον ήχο μιας ολόκληρης συγχορδίας. Εντυπωσιακά, το ίδιο κουμπί θα μπορούσε να παράγει δύο διαφορετικές συγχορδίες — μία όταν η φυσούνα επεκτεινόταν και μία άλλη όταν συστέλλονταν.

Καθώς οι Ευρωπαίοι μετανάστευσαν σε όλο τον κόσμο, η χρήση του ακορντεόν στη μουσική εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Οι σύγχρονες εκδόσεις μπορούν να παιχτούν είτε με κουμπιά είτε με πληκτρολόγιο σε στυλ πιάνου, ενώ ορισμένες διαθέτουν και τα δύο.

Επίσης μερικές φορές ενσωματώνουν ηλεκτρονικά στοιχεία, επιτρέποντάς τους να συνδεθούν σε έναν ενισχυτή ή να δημιουργήσουν συνθετικούς ήχους. Σήμερα, το όργανο μπορεί να ακουστεί στη λαϊκή μουσική, τη λάτιν πόλκα, το ταγκό, τη μουσική Cajun και πολλά άλλα. Ένα γεγονός όπου το ακορντεόν είναι πάντα παρόν είναι το Oktoberfest. Αυτό το ζωντανό φεστιβάλ είναι γεμάτο καρναβαλική διασκέδαση, μουσική και παραδοσιακά ρούχα, όπως φορέματα Dirndl και lederhosen.