5 το πρωί: Συλλήψεις εφοριακών για εκβιασμούς – Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία – «Λουκέτο» ΕΦΕΤ στο εργοστάσιο στη Λαμία

Ξεσπκεπάστηκε από τις Αρχές πολυμελές κύκλωμα εφοριακών με έδρα τη ΔΟΥ Χαλκίδας, που δρούσε με όρους εγκληματικής οργάνωσης εκβιάζοντας επιχειρηματίες για μεγάλα χρηματικά ποσά. Εγκέφαλος της οργάνωσης παρουσιάζεται η 50χρονη Προϊσταμένη της Εφορίας Χαλκίδας.

1

Εφοριακοί συνελήφθησαν για εκβιασμούς στη Χαλκίδα

  • Η δράση του κυκλώματος: Στη σύλληψη επτά ατόμων εκ των οποίων οι πέντε σχετίζονταν με τη ΔΟΥ Χαλκίδας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023 οι εφοριακοί εκβίαζαν επιχειρηματίες. Εάν πλήρωναν, τότε και μόνο τότε διεκπεραίωναν τις φορολογικές εκκρεμότητες τους.
  • Οι υποθέσεις που εμπλέκονταν: Εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ., ήταν η 50χρονη Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, ενώ δεξί της χέρι ήταν η υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας 67 ετών. Μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών απέσπασαν συνολικά 95.600 ευρώ από 17 περιπτώσεις.
  • Τι περιμένει η ΕΛ.ΑΣ: Από εδώ και πέρα στην αστυνομία θεωρούν ότι θα καταφέρουν να ανοίξουν στόματα. Όπως όλα δείχνουν η δράση του κυκλώματος προϋπήρχε και έτσι οι Αρχές πιστεύουν ότι σύντομα θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας και άλλες περιπτώσεις.
2

Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου στη Μεγάλη Βρετανία

  • Η προκήρυξη: Ο ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα, από την Ντάουνιγκ Στριτ την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, στις 4 Ιουλίου.
  • Το στοίχημα: Η κίνηση αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο, καθώς χαρακτηρίζεται αιφνιδιαστική, φέρνοντας νωρίτερα μια εκλογική αναμέτρηση που αναμενόταν αργότερα μέσα στο έτος. Ο Ρίσι Σούνακ στην ομιλία του κατά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών έκανε αναφορές στην Οικονομία και στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας ότι «η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες χώρες». «Το ερώτημα είναι πλέον, πώς και ποιον εμπιστεύεστε να συνεχίσει» πρόσθεσε.
  • Οι δημοσκοπήσεις: Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί διατηρούν μεγάλο προβάδισμα, περίπου 20 μονάδων, και φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία ύστερα από 14 χρόνια κυβέρνησης των Συντηρητικών. Υπενθυμίζεται ότι οι Συντηρητικοί βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε ως μείζον κόμμα συνασπισμών ή αυτοδύναμοι, από το 2010.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Λαμία: Τα αίτια της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο και το «λουκέτο» ΕΦΕΤ

  • Εν εξελίξει οι έρευνες: Η αστυνομία κάνει φύλλο και φτερό τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας, με τις έρευνες για την εκδήλωση της φωτιάς στο εργοστάσιο της Λαμίας να μπαίνουν στην τελική ευθεία. Πολύ σύντομα οι Αρχές θα είναι σε θέση να δώσουν απάντηση για το πότε και πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά και γιατί έκαψε όλους τους χώρους, εκτός από εκείνους της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Τι εξετάζουν οι αρχές: Το ενδεχόμενο του εμπρησμού βρίσκεται πάντα ανοιχτό. Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε καθυστερημένα και το μόνο βέβαιο είναι πως η φωτιά ξεκίνησε στις 20:30 το βράδυ, όταν δεν υπήρχε κανείς στις εγκαταστάσεις. Ο φύλακας έφτασε μισή ώρα μετά, ενώ υπάρχει μαρτυρία που αναφέρει ότι ακούστηκαν εκρήξεις από διαφορετικά σημεία πριν οι φλόγες αρχίσουν να τυλίγουν το εργοστάσιο.
  • «Λουκέτο» στο εργοστάσιο: Εκδόθηκε χθες η απόφαση του ΕΦΕΤ περί αναστολής έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης «Γιαννίτση», που εμπλέκεται στην υπόθεση μολυσμένων τροφίμων με σταφυλόκοκκο που διανεμήθηκαν σε μαθητές. Ως εκ τούτου, με ανακοίνωση τους το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανέστειλαν τη διανομή σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων.
4

Νέο πακέτο μέτρων για τους τρίτεκνους

  • «Καίει» το δημογραφικό: Νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση στο δημογραφικό πρόβλημα. Έτσι 200.000 οικογένειες τριτέκνων πρόκειται να ενταχθούν – μονίμως – στην κατηγορία των πολυτέκνων λαμβάνοντας τα αντίστοιχα προνόμια.
  • Σε τι ωφελούνται; Μεταξύ άλλων, τα προνόμια που θα απολαμβάνουν οι τρίτεκνες οικογένειες αφορούν την αυξημένη μοριοδότηση στις Πανελλαδικές εξετάσεις, το μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες, το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη, την προστασία της μητρότητας από απόλυση καθώς και μειωμένα δικαστικά έξοδα και μειωμένα εισιτήρια σε ΜΜΜ, πλοία, ποδοσφαιρικούς αγώνες, μουσεία.
  • Ενίσχυση της απασχόλησης: Στα μέτρα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος εντάσσεται και η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για την επέκταση των επιδομάτων των πολύτεκνων αγροτισσών και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ σχεδιάζονται παρεμβάσεις ενίσχυσης των γεννήσεων και στήριξης της οικογένειας. Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών, νέων κάτω των 30 ετών και ατόμων άνω των 55 ετών.
5

Η Αταλάντα σήκωσε το Europa League

  • Εύκολη επικράτηση: Με 3-0 «καθάρισε» η Αταλάντα την Λεβερκούζεν σε ένα μονόπλευρο όπως αποδείχθηκε τελικό για το Europa League. Οι «οροπίτσι» έδειξαν τα δόντια τους από την αρχή του αγώνα κάμπτοντας από νωρίς την άμυνα των «ασπιρίνων» που δεν βρήκαν καμία απάντηση πέρα από ελάχιστες ευκαιρίες για να απειλήσουν.
  • Το πρώτο: Η Αταλάντα με την χθεσινή της επικράτηση κατάφερε να κατακτήσει τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο, προσθέτοντάς τον στα πέντε πρωταθλήματα Ιταλίας και το ένα κύπελλο που είχε κατακτήσει εγχώρια.
  • Πρωταγωνιστής: Ο Νιγηριανός εξτρέμ των Ιταλών ήταν το πρόσωπο του αγώνα πετυχαίνοντας συνολικά τρία γκολ, με δυο τέρματα στο πρώτο ημίχρονο και ένα στο δεύτερο, χαρίζοντας το πολυπόθητο τρόπαιο στην ομάδα του.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις