Το γεγονός πως μια ελληνική ομάδα, ο Ολυμπιακός εν προκειμένω, διεκδικεί έναν ευρωπαϊκό τίτλο έχει -δικαιολογημένα- μετατοπίσει το κέντρο βάρος του ενδιαφέροντος από το Europa League στο Conference. Όπως και να ‘χει όμως, η αποψινή μάχη της απρόβλεπτης Αταλάντα με τη σπουδαία Λεβερκούζεν κρίνει τον τροπαιούχο στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Πού και πότε διεξάγεται ο τελικός

Το μεγάλο παιχνίδι φιλοξενείται εφέτος στο Δουβλίνο και αρχίζει στις 22:00.

Το υπερσύγχρονο «Aviva Stadium» είναι γήπεδο 15ετίας, καθώς ολοκληρώθηκε το 2010, και χωρητικότητας 51.700 θεατών.

Ήταν η έδρα του αντίστοιχου τελικού του 2011, όταν η Πόρτο του Αντρέ Βίλας-Μπόας (νυν προέδρου) επιβλήθηκε 1-0 της Μπράγκα χάρη σε γκολ του Φαλκάο στο 44′.

Το προφίλ των φιναλίστ

Ως το τέλος της μακράς διαδρομής έφτασαν η ιταλική Αταλάντα και η γερμανική Λεβερκούζεν.

Αμφότερες άρχισαν την πορεία τους από τη φάση των ομίλων και προκρίθηκαν ως πρώτες στα νοκ άουτ.

Οι «ορομπίτσι» είχαν ρεκόρ 4-2-0 κόντρα σε Σπόρτινγκ, Στουρμ Γκρατς και Ράκοβ.

Από την άλλη οι «ασπιρίνες» κατάφερναν το απόλυτο (6-0-0) απέναντι σε Καραμπάγκ, Μόλνε και Χάκεν, διαθέτοντας τόσο την καλύτερη επίθεση όσο και την καλύτερη άμυνα (19-3).

Έκτοτε η Αταλάντα απέκλεισε κατά σειρά τις Σπόρτινγκ, Λίβερπουλ και Μαρσέιγ. Την ίδια ώρα η Μπάγερ άφηνε εκτός Καραμπάγκ, Γουέστ Χαμ και Ρόμα χωρίς να χάσει.

Εντός των τειχών η ιταλική ομάδα έχει «κλειδώσει» την πέμπτη θέση, μια αγωνιστική πριν από το φινάλε, και μαζί το εισιτήριο για το διευρυμένο Champions League. Το ντεμαράζ με τις πέντε διαδοχικές νίκες μετά τα μέσα Απριλίου την έφεραν πάνω από τη Ρόμα.

Η Λεβερκούζεν κέρδισε την αναγνώριση ως η μοναδική πρωταθλήτρια Γερμανίας στην ιστορία που κατέκτησε τον τίτλο χωρίς να υποστεί ήττα (28-6-0).

Οι δύο προπονητές

Στον τελικό του Europa League θα αναμετρηθούν δύο προπονητές με φιλοσοφίες που συνορεύουν.

Το «οργανωμένο χάος» του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, που αναπτύσσεται μέσα από το αδιαπραγμάτευτο 3-4-3, συναντά το υβριδικό 3-4-2-1 του Τσάμπι Αλόνσο, που συνδυάζει την ιταλική φινέτσα και την ισπανική αλεγρία.

Η μία δηλαδή καθρεπτίζεται μέσα στην άλλη. Μένει να φανεί ποια θα επιβιώσει και ποια θα παγιδευτεί.

Τα χρήματα που θα κερδίσει η νικήτρια

Οι δύο φιναλίστ έχουν ήδη εξασφαλίσει μέσω πρωταθλήματος το εισιτήριο για τη League Phase του επόμενου Champions League. Άρα μετρά κυρίως το πρεστίζ της κατάκτησης ενός ευρωτροπαίου.

Η Αταλάντα δεν έχει βρεθεί ποτέ σε παρελθόν σε ανάλογη θέση. Για τη Λεβερκούζεν είναι η τρίτη συμμετοχή. Αφενός έχει στη συλλογή της το UEFA του 1988 αφετέρου τη συμμετοχή της στον τελικό του Champions League το 2002.

Η ομάδα που θα διαδεχθεί τη Σεβίγια θα καρπωθεί χρηματικό έπαθλο 8.3 εκατ. ευρώ. Παραπάνω από τα μισά (4.6 εκατ. ευρώ) θα μπουν στα ταμεία της χαμένης.