5 το πρωί: Φονικές αναταράξεις στη Σιγκαπούρη – Ο ΕΦΕΤ στο εργοστάσιο της Λαμίας – Περισσότερη Ευρώπη ζητούν οι Έλληνες

Ένας νεκρός και τριάντα τραυματίες ο τραγικός απολογισμός των αναταράξεων σε πτήση της Singapore Airlines, όταν το αεροπλάνο έπεσε σε σοβαρά κενά αέρος - Κλιμάκιο του ΕΦΕΤ επικέφθηκε χθες το εργοστάσιο παρασκευής σχολικών γευμάτων που ευθύνεται για την δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών σε σχολεία της Λαμίας

1

Ένας νεκρός έπειτα απο αναταράξεις σε πτήση στη Σιγκαπούρη

 • Φονικές αναταράξεις: Κατά την διάρκεια της πτήσης από το Λονδίνο στην Σιγκαπούρη, αεροπλάνο της Singapore Airlines έπεσε σε σοβαρά κενά αέρος, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί από τις αναταράξεις ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι τριάντα. Το αεροσκάφος Boeing 777-300ER με 211 επιβάτες και 18 μέλη πληρώματος χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στις 15:45, την ίδια στιγμή που ιατρική ομάδα βρισκόταν σε επιφυλακή στο αεροδρομιο της Μπανγκόκ.
 • Πανικός στον αέρα: Οι εικόνες από το σημείο αποτυπώνουν το μέγεθος των αναταράξεων αλλά και τον πανικό που επικράτησε μέσα στο αεροπλάνο. Στο πάτωμα βρέθηκαν οι δίσκοι με τα φαγητά που προορίζονταν για τους επιβάτες, ενώ στην καμπίνα του αεροσκάφους έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου. Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου απεικονίζουν επιβάτες με αίματα στο πρόσωπο, ενώ βίντεο δείχνει τη στιγμή που μία αεροσυνοδός πετάγεται στο ταβάνι του αεροπλάνου την στιγμή που ακούγονται ουρλιαχτά.
 • Τι προκαλεί τις αναταράξεις; Οι αναταράξεις προκαλούνται από τη συνάντηση του αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες, πίεση ή ταχύτητα, όπου συγκρούονται διαφορετικά μοτίβα ανέμου. Ενώ ορισμένες καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες, όπως καταιγίδες, οροσειρές και η εμφάνιση ορισμένων νεφών, μπορούν να σηματοδοτήσουν αναταράξεις, υπάρχουν επίσης «αναταράξεις στον καθαρό αέρα», που μπορεί να αιφνιδιάσουν τους πιλότους αεροπλάνων και να συμβούν χωρίς προειδοποίηση.
2

Κλιμάκιο του ΕΦΕΤ στο εργοστάσιο που κάηκε στη Λαμία

 • Ο ΕΦΕΤ στην επιχείρηση: Κλιμάκιο του ΕΦΕΤ βρέθηκε χθες, Τρίτη, στη μονάδα παρασκευής σχολικών γευμάτων καθώς ένα τμήμα δεν καταστράφηκε απο την πυρκαγιά και μπορεί να επαναλειτουργήσει. Ο ΕΟΔΥ εδώ και 2 μέρες έχει στην κατοχή του ορισμένα πακέτα από τα δηλητηριασμένα γεύματα, τα οποία ελέγχει για να δει τι περιείχαν, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σταφυλόκοκκο. Εκτός από τα μηχανήματα και τα φορτηγά που μεταφέρουν το φαγητό, είναι πιθανόν ο σταφυλόκοκκος να βρέθηκε από μη τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής.
 • Άθικτο το καταγραφικό: Κατά τη διάρκεια της φωτιάς πολλές από τις κάμερες καταστράφηκαν, όμως όλα τα δεδομένα έχουν αποθηκευτεί σε σκληρό δίσκο, που βρίσκεται ήδη στα χέρια των Αρχών. Οι αναλυτές της πυροσβεστικής θεωρούν ότι ένα από πιθανότερα σενάρια να είναι αυτό του εμπρησμού. Κι αυτό γιατί όταν οι πυροσβέστες έφτασαν στο εργοστάσιο είδαν τις φλόγες να καίνε διάφορα σημεία των κτιριακών εγκαταστάσεων.
 • Σκουλήκια και φτερά στα γεύματα: Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες ντοκουμέντα που έφερε στο φως το Live News και απεικονίζουν ακατάλληλα προς κατανάλωση γεύματα που μοιράστηκαν σε μαθητές. Μεταξύ άλλων, σε μερίδα φαγητού που παρασκεύασε η συγκεκριμένη εταιρεία και διατέθηκε σε μαθητές βρέθηκε μια κάμπια, ενώ σε άλλες φωτογραφίες φαίνεται ένα άψητο μπιφτέκι και μια μερίδα κοτόπουλου με φτερό κότας.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Περισσότερη ΕΕ θέλουν οι Έλληνες

 • Η θετική στάση: Παρότι η σχέση των Ελλήνων πολιτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε από διάφορες διακυμάνσεις κατά την προηγούμενη δεκαετία, πλέον η πλειοψηφία θεωρεί θετική τη συμμετοχή της χώρας μας στη μεγαλύτερη ένωση κρατών στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα της διαΝΕΟσις.Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που χαρακτηρίζει θετική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ ανέρχεται σε 64,8%.
 • Περισσότερη Ευρωπαϊκή Ένωση: Παράλληλα, οι Έλληνες φαίνεται να ζητούν «περισσότερη Ευρώπη» σε πολλούς τομείς της ζωής τους. Η μεγάλη πλειοψηφία θέλει πιο ενεργό ρόλο στην υγεία και στο περιβάλλον (83,8%), στην άμυνα (78,3%), στην παιδεία (77,3%), αλλά και στην οικονομία, στη μετανάστευση και στην εξωτερική πολιτική. Ακόμη, η πλειοψηφία των πολιτών, το 65%, φαίνεται ότι συμφωνεί με τη διεύρυνση της ΕΕ με νέα κράτη-μέλη.
 • Οι εκτιμήσεις για το μέλλον της ΕΕ: Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις σχετικά με το μέλλον της ΕΕ είναι μοιρασμένες. Αναλυτικότερα, το 36,8% των ερωτηθέντων απαντά πως η Ένωση τα επόμενα χρόνια θα διασπαστεί, με κάποια κράτη-μέλη να αποχωρούν, το 35,9% θεωρεί πως το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να υφίσταται με τη μορφή που υπάρχει σήμερα, ενώ ένα 14,7% απαντά πως θα γίνει μια πιο ενωμένη ομοσπονδία κρατών.
4

Ανοιξε η πλατφόρμα για αμφισβήτηση τεκμαρτού εισοδήματος

 • Αμφισβήτηση: Σε λειτουργία τέθηκε τη Τρίτη (21/5) η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Την ίδια ώρα έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή των e-mail και των ειδοποιήσεων που ενημερώνουν σχετικά τους 1,3 εκατ. φορολογούμενους που αφορά η διαδικασία.
 • Προϋποθέσεις: Το τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί εφόσον συντρέχουν ορισμένες και μόνο προϋποθέσεις, όπως: Στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης, φυσικές καταστροφές, καθώς και άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας.
 • myAADEapp: Όπως ενημέρωσε η ΑΑΔΕ από αρχές του επόμενου μήνα όλοι οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ακόμα περισσότερα χρήσιμα έγγραφα όπως το εκκαθαριστικό, τη φορολογική δήλωση καθώς και το ενημερωτικό αρχείο προεκκαθάρισης.
5

Πυρηνικά γυμνάσια Μόσχας με εντολή Πούτιν

 • Οι ασκήσεις: Σε μια ανακοίνωση η οποία προβληματίζει τη Δύση προχώρησε την Τρίτη (21/5) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Δίνοντας στη δημοσιότητα και φωτογραφικό υλικό, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι ξεκινάει ασκήσεις για την πολεμική χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
 • Η απόφαση: Η κίνηση της Ρωσίας να προχωρήσει σε αυτού του είδους τα στρατιωτικά γυμνάσια μεταφράζεται ως ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τους συμμάχους της Ουκρανίας. Δηλώσεις όπως εκείνες του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών, καθώς και του Βρετανού ΥΠΕΞ, ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί βρετανικά όπλα προς το ρωσικό έδαφος, έχουν δυναμιτίσει το κλίμα στη ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
 • Το αίτημα Κουλέμπα: Την ίδια ώρα, στην Κίεβο βρέθηκε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα, να ζητά από τις συμμαχικές χώρες να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους από τα εδάφη τους. «Δεν υπάρχει κανένα νομικό ή ηθικό επιχείρημα ή θέμα ασφαλείας», ανέφερε πάνω σε αυτό το αίτημα, συμπληρώνοντας πως αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και στο έδαφος της Ουκρανίας.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις