Δεν ξεμένουμε από φρέσκα παραδείγματα. Κάθε φορά σαν πρώτη φορά κι όσο κι αν είναι κουραστικό να αναλώνονται οι γυναίκες σε μια επιχειρηματολογία επί του αυτονόητου, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Για όσο ο δημόσιος θηλασμός αποτελεί ταμπού.

Για όσο υπάρχουν επικριτικά βλέμματα και άστοχα σχόλια που έχουν στον πυρήνα τους την αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος. Δημόσιος θηλασμός, μια φυσιολογική διαδικασία στη ζωή κάθε μητέρας. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια, όσο κι αν (ακόμα) ενοχλεί ή ξενίζει.

Κάθε γυναίκα γνωρίζει το σώμα της και ξέρει τι είναι καλύτερο για την ίδια και το παιδί της. Είναι πολλές που θα νιώσουν άβολα να θηλάσουν σε κάποιον εξωτερικό χώρο γιατί θα πρέπει να «συγκρουστούν» με το παγιωμένο στερεότυπο. Και είναι κι εκείνες που με αυτοπεποίθηση θα αποκαλύψουν το στήθος τους, όπου κι αν είναι, για να προσφέρουν τροφή στο μωρό τους.

Φυσικά και δεν υπάρχει κανόνας. Η κάθε μητέρα είναι ξεχωριστή και ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει. Ή μάλλον θα έπρεπε να είναι ελεύθερη χωρίς να χρειάζεται να υπερασπιστεί την όποια επιλογή της.

Το γυναικείο στήθος δεν μπορεί να θεωρείται αποκλειστικά και μόνο σεξουαλικό όργανο κι άρα όσες το αφήνουν να φανεί δημόσια κατά τη διάρκεια του θηλασμού «θα πρέπει να ντρέπονται που προκαλούν».

Οι δημόσιες τοποθετήσεις, γνωστών γυναικών, βοηθούν ως προς την εξοικείωση με το θέμα και το θέαμα. Γυναίκες προερχόμενες από διαφορετικές χώρες αλλά και διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, έχουν έρθει αντιμέτωπες με κάθε λογής αρνητικά σχόλια κι έχουν απαντήσει καταλλήλως.

Ράμερ Γουίλις

Η Ράμερ Γουίλις, κόρη της Ντέμι Μουρ και του Μπρους Γούλις, ανεβάζει πολύ συχνά στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες στις οποίες θηλάζει το μωρό της.

Πολλά τα likes, πολλά και τα σχόλια που δείχνουν την ενόχληση όσων θεωρούν προκλητικό ή ακόμα και ασεβές το να θηλάζει και να το επιδεικνύει κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η Ράμερ Γούιλις μίλησε για τον θηλασμό σε συνέντευξή της στο People. Υπερασπίστηκε τον εαυτό της, τις επιλογές της, αλλά και όλες τις γυναίκες που επιλέγουν να θηλάσουν δημόσια.

«Δεν πίστευα ότι ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα το ότι μεγάλωσα σε ένα «γυμνό» σπίτι. Ξέρετε τι εννοώ; Δεν μεγάλωσα σε ένα σπίτι, όπου ντρεπόμασταν να είμαστε γυμνοί. Δεν πίστευα ότι δημοσιεύω πολλά πράγματα. Ακόμα και για μένα δεν ήταν υπερβολικό. Ενώ ξέρω, ότι μπορώ να γίνω λίγο «σκανδαλώδης».

Σκέφτηκα αλήθεια; Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα να κλειδωθείτε σε έναν μικρό θάλαμο στο αεροδρόμιο, όταν θέλετε να φάτε; Ταΐζω το παιδί μου. Δεν είναι σεξουαλικό, εκτός αν το βλέπεις εσύ έτσι», τόνισε η Ράμερ Γουίλις.

Καρίνα Γκουλντ

2018 και τον γύρο του κόσμου κάνει ένα βίντεο που δείχνει την τότε καναδή υπουργό, Καρίνα Γκουλντ, να θηλάζει το νεογέννητο μωρό της στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγική χρήση.

Τα σχόλια ποικίλα. Για άλλους ήταν μια φυσιολογική στιγμή και για άλλους μια κίνηση ανάρμοστη ειδικά για το περιβάλλον της Βουλής.

Η ίδια έγραψε: «Καμία ντροπή δεν έχει ο θηλασμός. Το μωρό πρέπει να φάει κι εγώ είχα ψηφοφορία». Τόσο απλά.

Μάρα Μάρτιν

Παραμένουμε στο 2018. Το μοντέλο Μάρα Μάρτιν περπατάει στην πασαρέλα του Sports Illustrated στο Μαϊάμι.

Φορά ένα χρυσό μπικίνι και στην αγκαλιά της κρατά και θηλάζει την κόρη της. «Δεν μπορώ να το πιστέψω πως η κόρη μου κι εγώ γίναμε πρωτοσέλιδο για κάτι που κάνουμε κάθε μέρα» θα πει την επομένη της επίδειξης.

Δύο χρόνια αργότερα, θα θυμηθεί εκείνη τη στιγμή με αφορμή την Εβδομάδα Θηλασμού και θα γράψει: Όταν γίναμε viral, δεν κατάλαβα πραγματικά πόσο σημαντικό ήταν εκείνη την εποχή. Δύο χρόνια αργότερα και μόλις τώρα συνειδητοποιώ πόσο σημαντική ήταν η viral μας στιγμή για τόσες πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόμασταν σε αδιέξοδο και δεν αφιερώσαμε καθόλου χρόνο για να εκτιμήσουμε πόσο ισχυρή ήταν αυτή η στιγμή για όλες τις γυναίκες, έτσι θέλω να το κάνω τώρα. Αυτή η στιγμή δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά είμαι τόσο χαρούμενη και ευγνώμων που συνέβη.

Αυτή η στιγμή ήταν μια ευκαιρία για εμάς να κανονικοποιήσουμε επιτέλους τον δημόσιο θηλασμό, να γιορτάσουμε το σώμα μας μετά τον τοκετό και να θυμηθούμε να μην σταματήσουμε ποτέ να κυνηγάμε τα όνειρά μας.

Μπορούμε να δουλέψουμε, να γίνουμε μητέρες και να κάνουμε μεγάλα όνειρα. Το να είσαι μητέρα δεν είναι αδυναμία. Είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας.

Η εβδομάδα θηλασμού είναι μια υπενθύμιση ότι ο θηλασμός είναι ένα όμορφο και φυσιολογικό πράγμα που κάνουμε για τα μωρά μας. Δεν πρέπει να είναι θέμα συζήτησης. Πρέπει να γιορτάζεται και να ενθαρρύνεται.

Αλλά μια υπενθύμιση ότι όπως κι αν ταϊζουμε τα μωρά μας, εμείς ως γυναίκες πρέπει να στεκόμαστε η μία στο πλευρό της άλλης και να αλληλοϋποστηριζόμαστε όποιες και αν είναι οι αποφάσεις μας».

Άσλεϊ Γκράχαμ

Το διάσημο μοντέλο έχει επιλέξει σταθερά να προβάλλει το σώμα της στα social media, βοηθώντας πολλές γυναίκες να οδηγηθούν στην αγάπη του εαυτού και την αυτοαποδοχή.

Η Άσλεϊ Γκράχαμ άλλαξε τη μόδα και ευελπιστεί με τη στάση ζωής της να αλλάξει (έστω ελάχιστα) και την κοινωνία.

Πολύ συχνά ανεβάζει φωτογραφίες στις οποίες θηλάζει τα παιδιά της, αγνοώντας τα επικριτικά σχόλια. Κάποιες φορές οι πράξεις μας είναι ισχυρότερες από τις δηλώσεις μας.

Τζίλντα Σπορτιέλο

Η Τζίλντα Σπορτιέλο έγινε η πρώτη βουλεύτρια του ιταλικού κοινοβουλίου που θήλασε το μωρό της καθισμένη στα έδρανά του.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Τζόρτζιο Μούλε, καλωσόρισε τον Φεντερίκο στην ιταλική Κάτω Βουλή, λέγοντας: «Είναι η πρώτη φορά, με την υποστήριξη όλων των κομμάτων. Τις καλύτερες ευχές στον Φεντερίκο για μακρά, ελεύθερη και ειρηνική ζωή. Τώρα, ας μιλήσουμε σιγανά».

«Πάρα πολλές γυναίκες σταματούν να θηλάζουν πρόωρα, όχι από επιλογή αλλά επειδή υποχρεώνονται να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους», είπε η Τζίλντα Σπορτιέλο λίγο πριν μπει στο κοινοβούλιο.

«Ας μην είναι αυτό η εξαίρεση. Ότι καμία μητέρα δεν απαγορεύεται να θηλάσει όπου κι αν επιλέξει. Ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει να αναγκαστεί να σταματήσει νωρίς τον θηλασμό για να επιστρέψει στη δουλειά.

Είθε τα δικαιώματα να είναι πάντα εγγυημένα και σεβαστά για όλα τα αγόρια και τα κορίτσια, για όλες τις οικογένειες. Ολα. Σήμερα, ο ανώτατος δημοκρατικός θεσμός σε αυτή τη χώρα αποδεικνύει ότι μπορεί να γίνει: όποια γυναίκα το επιθυμεί μπορεί να θηλάσει στον χώρο εργασίας της.

Αυτή η μέρα σίγουρα δεν είναι μόνο σημείο έναρξης για τις μάχες που πρέπει να δοθούν στη χώρα μας για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μητέρων, των γυναικών και των παιδιών. Αυτή είναι μόνο η αρχή», έγραψε λίγες ώρες αργότερα μετά τη θερμή υποδοχή της στο κοινοβούλιο η Τζίλντα Σπορτιέλο.

Ρόντα Ράουζι

Η Ρόντα Ράουζι είναι η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Hall Of Fame του UFC. Έχει υπάρξει πρωταθλήτρια στα πρωταθλήματα του UFC και είναι επίσης η πρώτη Αμερικανίδα που πήρε Ολυμπιακό μετάλλιο στο τζούντο.

Μαζί με όλα αυτά είναι και μητέρα ενός κοριτσιού (της Ρο), αλλά και δύο αγοριών από τον πρώτο γάμο του συζύγου της, Τράβις Μπράουν.

Η Ρόντα ανέβασε πριν λίγα χρόνια μια φωτογραφία με την κόρη της κατά τη διάρκεια του θηλασμού και έγραψε στη λεζάντα: «Τα αγόρια μου με ρώτησαν τις προάλλες πώς θα ταΐσω τη Po στο αεροπλάνο όταν θα πηγαίναμε στη Χαβάη. Κι εγώ απάντησα «Ε, όπως κάνω πάντα».

Κι έπειτα σκέφτηκα ότι πιθανότατα δεν είχαν δει ποτέ καμία γυναίκα να θηλάζει δημόσια και δεν ήταν σίγουρα αν αυτό είναι σωστό να γίνεται δημόσια.

Ακόμα ταλαιπωρεί το μυαλό μου το πώς το σώμα μου δημιούργησε αυτόν τον μικρό άνθρωπο, τον έσπρωξε έξω και τώρα κάνει ό,τι μπορεί για να τον δει να ανθίζει.
Δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να προκαλεί ντροπή, είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να υπερηφανευόμαστε».

Τόρα Μπράιτ

Η χρυσή ολυμπιονίκης του Βανκούβερ, η Αυστραλή Τόρα Μπράιτ, βρέθηκε στο στόχαστρο για μια ιδιαίτερη φωτογραφία της παρέα με τον γιο της.

Κάνει κατακόρυφο και τον θηλάζει. «Δεν έχουν να κάνουν όλα με σένα, γλυκιά μου. Θήλασε φυσιολογικά το παιδί σου» και «Το κάνεις μόνο και μόνο για τα likes», ήταν το κυριότερο μοτίβο των σχολίων που έλαβε.

Με χιούμορ και σοβαρότητα αντιμετώπισε τη «χιονοστιβάδα» των άσχημων σχολίων. «Disclaimer: Αυτή δεν είναι μία βιώσιμη πρακτική θηλασμού» έγραψε αρχικά.

Και συνέχισε λέγοντας: «Στον δικό μου κόσμο οι μητέρες πρέπει να εμψυχώνουν και να υποστηρίζουν η μια την άλλη. Η καθεμία βιώνει τη μητρότητα με τον τρόπο της, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος. Η μητρότητα είναι αγνή. Τίποτα άλλο παρά σεβασμός προς τις μαμάδες.

Αντονέλα Γκονζάλεζ

«Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ένας θηλασμός να γίνει viral. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και είμαι χαρούμενη που έχω τη δυνατότητα να το κάνω. Όλες οι γυναίκες αξίζει να θηλάζουν, ειδικά εκείνες που είναι αναποφάσιστες λόγω των περίεργων βλεμμάτων από μερικούς.

Ο θηλασμός είναι δικαίωμα και κάθε μητέρα πρέπει να το ασκεί χωρίς να ντρέπεται», ανέφερε η μπασκετμπολίστρια Αντονέλα Γκονζάλεζ, η οποία κατά τη διάρκεια αγώνα έφυγε για λίγο από το παρκέ για να θηλάσει το μωρό της.

Μιλώντας στην El Pais, η Γκονζάλεζ, δήλωσε: «Η μητέρα μου μας θήλαζε και αυτή στο γήπεδο και για εμάς είναι κάτι φυσικό. Γι’ αυτό δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις.

Κανονικά, την ταΐζω πηγαίνοντας στο γήπεδο και μετά είμαι ήσυχη. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη θήλασα κατά τη διάρκεια του ματς γιατί πεινούσε και το στήθος μου ήταν βαρύ.

Αφιέρωσα 6-7 μήνες στην κόρη μου κι έπειτα επέστρεψα στις προπονήσεις και στους αγώνες. Έχασα λίγο από το παιχνίδι, αλλά κέρδισα πολλά περισσότερα. Έτσι είναι η ζωή. Μακάρι όλες οι μητέρες να νιώθουν ότι μπορούν να συνδυάσουν μητρότητα και δουλειά.

Πάντως, η συγκυρία είναι καλοδεχούμενη ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια δήλωση για τις συνθήκες που έχουμε ως μητέρες, να προσεγγίσουμε τον επαγγελματισμό και να έχουμε ίσα δικαιώματα με τους άνδρες».

Έλσα Χοσκ

«Έχει ενδιαφέρον το ποσοστό των προσωπικών μηνυμάτων που λαμβάνω από άνδρες. Άνδρες που προσβλήθηκαν από τη φωτογραφία που θηλάζω.

Γιατί το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο σάς προσβάλλει; Το στήθος μας κυριολεκτικά υπάρχει για να ταΐζουμε τα παιδιά μας», έγραψε το μοντέλο Έλσα Χοσκ μετά το «κατακεραύνωση» που δέχθηκε.

View this post on Instagram

A post shared by elsa❤️ (@hoskelsa)

Είχε προηγηθεί μια φωτογραφία της ίδιας και του μωρού της να θηλάζει μέσα στο αυτοκίνητο. «Πρώτη μέρα πίσω στη δουλειά και κοιτάξτε ποια ήρθε μαζί;», ανέφερε η Χοσκ και τα μηνύματα δεν προλάβαιναν να φτάσουν για να τη στήσουν στη γωνία.

Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ευκαιρίες στο εγγύς μέλλον για να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση: δημόσιος θηλασμός.