Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να χρησιμοποιείται 45% ελληνική μουσική στα ξενοδοχεία και όλα τα καταστήματα, με σκοπό να στηρίξετε τους δημιουργούς και τους εκτελεστές, πέφτει δυστυχώς στο κενό. Η Ελλάδα που έχει στηρίξει σχεδόν όλη την οικονομία της στον τουρισμό, έχασε έναν από τους «άσσους» που είχε στην διάθεσή της

Εκτός από την αρχαία ιστορία μας, τον ήλιο, τον καλό καιρό, τις όμορφες παραλίες, την εξαίσια γαστρονομία μας, σε συνδυασμό με την άριστη φιλοξενία μας, είχε και την μεγάλη βοήθεια που έδενε όλο το πακέτο, δηλαδή την φανταστική μας μουσική.

Μουσική που έγραψαν οι μεγάλοι μας δημιουργοί Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Σταύρος Κουγιουμτζής και άλλοι πολλοί.

Τραγούδια απλά, που περνούσαν στον κόσμο, που τα τραγουδούσαν μαζί μας και τα χόρευαν οι ξένοι επισκέπτες μας.

Σήμερα γράφονται κάτι που είναι δήθεν τραγούδια, αυτά που είναι απολύτως εφήμερα και που ο κόσμος τα αποκαλεί «αμερικανιές», τα οποία μετά από μερικούς μήνες δεν τα θυμάται ούτε αυτός που τα έγραψε.

Όμως το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ .

Στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, επικρατεί μια μεγάλη σύγχυση, ένα «αλαλούμ» επιτρέψτε μου να πω, στο οποίο παρά τις προσπάθειες που κάνει η ΠΟΕΣΕ, το υπουργείο, εσείς, δεν θέλετε, ή για να το θέσω καλύτερα, δεν έχετε χρόνο να βάλετε μια τάξη, ένα νοικοκυριό, με αποτέλεσμα να γίνετε ακόμα χειρότερο.

Υπάρχουν πανάκριβα αμοιβολόγια, όπου η μια εταιρεία διατείνεται ότι έχει το 80% των ελληνικών τραγουδιών, την ίδια στιγμή που και η άλλη εταιρεία, λέει ακριβώς το ίδιο. Την στιγμή που ο επιχειρηματίας αναγκάζεται να πληρώσει την μία, έρχεται η άλλη εταιρεία και τον σέρνει στα δικαστήρια.

Οπότε, ποιά είναι η λύση;

Ο επιχειρηματίας που θέλει να ανταπεξέλθει πιο οικονομικά, καταφεύγει σε κάποιες εταιρείες που προσφέρουν τραγούδια αυτοσχέδια, ίσα που να ακούγεται μια μελωδία, είτε είναι ελληνική, είτε είναι ξένη.

Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι, τα τελευταία χρόνια οι ξένοι μένουν αδιάφοροι στο άκουσμα αυτής της μουσικής «κονσέρβας».

Δεν χορεύουν πια μαζί μας! Οι ελληνικές βραδιές σε καταστήματα έχουν από καιρό τελειώσει κι όποιος τολμάει να παίζει καλή ελληνική μουσική, πληρώνει βαρύ τίμημα. Καταλαβαίνουμε πως, για λόγους ανταγωνισμού πρέπει να υπάρχουν πιο πολλές από μία εταιρείες. Όμως, να σας θυμίσω πως στην τηλεφωνία για παράδειγμα, αν κάποιος φύγει από την μία εταιρεία και πάει στην άλλη, έχει τις ίδιες παροχές ίντερνετ, τηλεφώνου και άλλα. Δεν έχει η μια το wifi μονοπώλιο και η άλλη το τηλέφωνο . Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το αλαλούμ! Είναι εντελώς ντροπιαστικό να έρχεται η αστυνομία να βεβαιώσει ποια τραγούδια παίζονται και να δίνει αναφορά στις εταιρείες με σκοπό την δίωξη του επιχειρηματία στα δικαστήρια.

Έχουμε στα χέρια μας βεβαιώσεις από τις δύο μεγάλες εταιρείες, όπου η καθεμιά τους, ισχυρίζεται ότι ένα συγκεκριμένο τραγούδι, τής ανήκει!! Τα στοιχεία αυτά είναι στην διάθεσή οποιουδήπτε αρμόδιου τα ζητήσει!

Τα ακριβά πνευματικά δικαιώματα και η αλλοπρόσαλλη πολιτική από τη μιά, σε συνδυασμό με την έλλειψη μεγάλων δημιουργών, έχουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα, η ελληνική μουσική να πεθαίνει μέσα στον τουριστικό κόσμο, με μοναδική εξαίρεση τους Ισραηλινούς τουρίστες, οι οποίοι είναι οι τελευταίοι λάτρεις της παλιάς καλής ελληνικής μουσικής!

Είναι απόλυτη ανάγκη άμεσα, να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και τα μέτρα, που θα δώσουν λύση σε αυτήν την προβληματική κατάσταση.

*Ο Γιάννης Κλούβας είναι πρόεδρος των Εστιατόρων Ρόδου