«Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ένας τρόπος για τους νέους να συμμετέχουν ενεργά στη δημοκρατία και να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης», δηλώνει στο ΒΗΜΑ η Φωτεινή Μαυροειδή, μαθήτρια του 13ου Λυκείου Πάτρας. Το σχολείο της συμμετείχε στο πρόγραμμα σχολεία-πρεσβευτές του δικτύου EPAS και μέσα από αυτό οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να μάθουν για την ΕΕ και τις λειτουργίες της, αλλά και να συμβάλλουν στην εδραίωση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος της προώθησης της συμμετοχής των νέων στις Ευρωεκλογές μέσα από μια πληθώρα δράσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΒΗΜΑ σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, αλλά και με 14 από τα σχολεία-πρεσβευτές της χώρας, προχώρησε στην έκδοση μιας μαθητικής για την Ευρώπη, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τις έννοιες της ψήφου, της δημοκρατίας, της πολιτειότητας, της δημοσίευσης και άρα της δικαιοσύνης. «Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ένας τρόπος για τους νέους να συμμετέχουν ενεργά στη δημοκρατία και να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης», σημειώνει η Μαρία, η οποία μαζί με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες της συμμετείχαν με το δικό τους ρεπορτάζ στην ειδική έκδοση της μαθητικής εφημερίδας του ΒΗΜΑΤΟΣ.

Το ΒΗΜΑ της Ευρώπης

Το ΒHMA της Ευρώπης θα κυκλοφορήσει μαζί με το ΒΗΜΑ την Κυριακή 12 Μάϊου και θα περιλαμβάνει ρεπορτάζ και τα θέματα τα οποία επέλεξαν οι μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στην έκδοση και «καλύπτουν» τα μεγάλα «μέτωπα» που είναι σήμερα ανοικτά για τις χώρες της Ευρώπης: υγεία, κλιματική κρίση, ψηφιακή εποχή, εργασιακές σχέσεις και βεβαίως τον δρόμο για τη διαχείρισή τους: τις εκλογές.

Οι 17άρηδες εφέτος ψηφίζουν. Θα ψηφίσουν; Πώς θα ψηφίσουν; Και – κυρίως – γιατί θα ψηφίσουν;

Ο Νίκος Γκουντάνης, επίσης μαθητής στο 13ο Γενικό Λύκειο Πατρών επικαλείται ένα γνωστό χωρίο από τον Επιτάφειο του Θουκυδίδη «“…Τον τε μηδέν των δε μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλ’ ἀχρείον νομίζομεν” (αυτόν που δεν μετέχει στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο, αλλά άχρηστο)». Για τον ίδιο, «οι πολίτες των κρατών-μελών οφείλουν στον εαυτό τους και στην κοινωνία να ψηφίζουν όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικά και βάσει του συλλογικού και όχι του ατομικού συμφέροντος».

Εκτός από το σχολείο της Πάτρας, στο Βημα της Ευρώπης συνεργαστηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από 13 άλλα σχολεία της χώρας. Πρόκειται για τα: Γενικό Λύκειο Ανατολής Ιωαννίνων, 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών, 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κοζάνης, 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου, 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μουσικό Λύκειο Σερρών, 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας, 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Λάρισας, 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας, 2ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής, 13ο Γενικό Λύκειο Πατρών, Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Πλατανιά Χανίων και το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Μια εφημερίδα για την Ευρώπη είναι αναπόφευκτα και μια εφημερίδα με την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, στην παρούσα έκδοση συνεργάστηκαν και σχολεία από την ΕΕ. Συγκεκριμένα τα: Ευρωπαϊκό Σχολείο Gladenbach (Γερμανία),  Revius Lyceum (Ολλανδία), Λύκειο Tapiola (Φινλανδία), Istituto Cartesio di Roma (Ιταλία), Λύκειο Constantin Bratescu (Ρουμανία), Επαγγελματικό Λύκειο des Terres Rouges (Γαλλία), Λύκειο Saint Etienne Στρασβούργου (Γαλλία) και Polva Gymnasium (Εσθονία)

Ένα podcast για το ΒΗΜΑ της Ευρώπης

Για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο Βήμα της Ευρώπης αλλά και τις σκέψεις τους για την ΕΕ και τη σημασία της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές, μίλησαν η Μυρτώ και ο Γιώργος, μαθητές από το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών στη δημοσιογράφο του ΒΗΜΑΤΟΣ Μάρνυ Παπαματθαίου στο podcast το «ΒΗΜΑ των Νέων», το οποίο μπορείτε να ακούσετε παρακάτω.

Η Δημοσιογραφία ως πυλώνας της Ευρώπης

Παράλληλα, με την έκδοση του Βήματος της Ευρώπης, το ΒΗΜΑ και η Alter Ego Media θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Γραφείο Διασύνδεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα την Κυριακή 12 Μάϊου 2024 στο Anassa City Events (Λεωφόρος Παναγιώτη Κανελλόπουλου 4, ΤΚ 115 27, Αθήνα). Πιο συγκεκριμένα, Στελέχη των έντυπων, ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων της Alter Ego Media θα συμμετάσχουν στη θεματική συζήτηση «Η Δημοσιογραφία ως Πυλώνας Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία ως θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν έναν ανοιχτό διάλογο με μαθητές σχολείων που έχουν συμμετάσχει στην πρωτοβουλία των Μαθητικών Εφημερίδων του Βήματος, σχετικά με το παρόν και το μέλλον της δημοσιογραφίας στην Ευρώπη, το ρόλο της και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα. Η θεματική συζήτηση θα λάβει χώρα από τις 13:30 έως τις 14:30 και θα την παρουσιάσει η δημοσιογράφος του Mega, κα. Κωνσταντίνα Ζαντοπούλου.