Με τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές, το βλέμμα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στρέφεται σε κάποιες λεπτομέρειες «ειδικού ενδιαφέροντος» για το διάστημα που απομένει έως τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Μία από αυτές είναι η ανοιχτή πληγή που έχει αφήσει ο γάμος των ομοφύλων και η απομάκρυνση ενός τμήματος των συντηρητικών, ακραιφνώς δεξιών ψηφοφόρων της ΝΔ, σε συνδυασμό με το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση, το οποίο καλλιεργείται εδώ και μήνες στις εκκλησίες.

Εν όψει των ημερών του Πάσχα και των Θείων Λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας, ιδιαίτερη σημασία δίνεται από την κυβέρνηση στην αναμενόμενη για σήμερα (Παρασκευή) κοινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε κοινωνική δομή της Εκκλησίας στη Βοιωτία.

Το γεγονός ότι εμμέσως αλλά με σαφήνεια ο Αρχιεπίσκοπος καταδίκασε την πρόσφατη επίθεση σε βάρος βουλευτή της ΝΔ από στέλεχος του κόμματος της Νίκης μέσα σε Εκκλησία, ερμηνεύτηκε από την κυβέρνηση ως μία κίνηση καλής θέλησης και πρόθεση του Αρχιεπισκόπου να ανακόψει το κύμα αντιδράσεων και τις συνεχείς παρεκτροπές, με θρησκευτικές επιφάσεις και προφανή πολιτική υστεροβουλία.

Παρά ταύτα, η άτυπη αυτή ανακωχή αναμένεται ότι θα δοκιμαστεί στην πράξη στο αμέσως προσεχές διάστημα και ειδικώς κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Οι κατά τόπους ιεράρχες δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι θα συνταχθούν με τα έμμεσα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου, ενώ παράλληλα, το ζητούμενο είναι πώς θα συμπεριφερθούν ούτως ή άλλως οι ομάδες πολιτών, που είτε προέρχονται από τη ΝΔ και επιθυμούν να εκδηλώνουν τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή του γάμου των ομοφύλων, είτε στηρίζουν ήδη πολιτικά σχήματα όπως η Νίκη ή η Ελληνική Λύση και είναι πρόθυμοι να υποδαυλίσουν την ένταση και τις επιθέσεις κατά κυβερνητικών στελεχών ή και εκπροσώπων άλλων κομμάτων.