Σημαντική αργοπορία φέρεται, σύμφωνα με αναφορές πολιτικών παραγόντων, να παρατηρείται στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Κι αυτό την ώρα που η υπόθεση Predator λαμβάνει διεθνώς ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και τις κυρώσεις σε δυο φυσικά και πέντε νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το εν λόγω παράνομο λογισμικό τις οποίες ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Mάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο CNN μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης ανέφερε ρητά ότι «η ελληνική κυβέρνηση ήταν ένας από τους παραλήπτες του Predator».

Δεν έχουν σταλεί τα έγγραφα στην ΑΔΑΕ

Κύριο δείγμα της μνημονευόμενης καθυστέρησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι δεν έχουν σταλεί ακόμη από τον Αρειο Πάγο τα απαραίτητα έγγραφα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ώστε να ξεκινήσει η κρίσιμη αντιπαραβολή-διασταύρωση της λίστας των 92 παρακολουθούμενων με το παράνομο λογισμικό Predator και εκείνων που είχαν γίνει στόχος της ΕΥΠ την περίοδο 2021-2022.

Στόχος της διασταύρωσης αυτής θα είναι να επιβεβαιωθεί ή όχι αν υπάρχουν αρκετά κοινά πρόσωπα που είχαν γίνει στόχοι παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και το Predator και ακολούθως να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν νέα δείγματα κοινών μεθοδεύσεων των χειριστών του παράνομου λογισμικού και πρώην στελεχών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, όπως φαίνεται να έχει αναδειχθεί από άλλες αναζητήσεις.

Μάλιστα, αυτή η λίστα δεν έχει παραδοθεί στην ΑΔΑΕ, παρότι φαίνεται να έχουν υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον τέσσερα σχετικά αιτήματα – προφορικά και γραπτά –από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο ώστε να επισπευσθεί η σχετική διαδικασία. Το ίδιο ζήτημα φέρεται να έχει τεθεί από 7-8 στελέχη της ΑΔΑΕ που καταθέτουν τα τελευταία 24ωρα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών και την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

Για τα παραπάνω ωστόσο δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν ότι στην έρευνα δεν υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά ανάγκη συνεκτίμησης όλων των δεδομένων της υπόθεσης και των νομικών ζητημάτων που δημιουργούνται. Παράλληλα εντύπωση έχει προκαλέσει η αντικατάσταση του υποδιοικητή της ΕΥΠ Γ. Κέλλη που είχε την ευθύνη (πέρα από τα ζητήματα οργανωμένου εγκλήματος, αντικατασκοπίας κ.λπ.) της χρήσης του νέου συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ. Ο κ. Κέλλης αντικαταστάθηκε από τον πρώην διοικητή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Α. Τζίτζη με την αντικατάσταση αυτή να αποσυνδέεται από το ζήτημα των συνακροάσεων.

Το χρονικό και τα SMS-παγίδα

Πολιτικοί παράγοντες αλλά και νομικοί που παρακολουθούν την εν εξελίξει έρευνα των δικαστικών αρχών για την υπόθεση των υποκλοπών παραθέτουν όσα έχουν συμβεί με τη διερεύνηση των τυχόν κοινών παρακολουθήσεων Predator και ΕΥΠ.  Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών που ερευνούσαν την υπόθεση των υποκλοπών ήδη από το φθινόπωρο του 2022 ζήτησαν από την ΑΔΑΕ να ελέγξει εάν είχαν κινηθεί από την ΕΥΠ διαδικασίες άρσης απορρήτου για τα 92 τηλέφωνα-στόχους του Predator, στέλνοντας στην Αρχή τη σχετική λίστα των παρακολουθούμενων αριθμών. Στόχος ήταν να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί η ύπαρξη ενός ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων. Κι αυτό γιατί υπήρχαν σαφή δείγματα ότι συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, δημοσιογράφοι αλλά πιθανόν και στρατιωτικοί, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ αλλά και από το παράνομο λογισμικό.

Η σύγκριση του καταλόγου παρακολουθήσεων από τον «Μεγάλο Αδελφό» της ΕΥΠ και τον κατάλογο εκείνων που δέχθηκαν το SMS-παγίδα από τους χειριστές του Predator ήταν ζωτικής σημασίας για έναν ακόμη λόγο: Γιατί είχε διαπιστωθεί ότι ανάμεσα στους 92 στόχους του Predator βρίσκονταν και επτά πολιτικά πρόσωπα, υπηρεσιακοί παράγοντες και ιδιώτες των οποίων το κινητό είχε «μολυνθεί» με ψευδές SMS για υποτιθέμενη «επικύρωση ραντεβού» για εμβολιασμό, κι ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχαν δεχθεί κανονικό, νόμιμο SMS από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) για να προσέλθουν σε εμβολιαστικό κέντρο. Από την έρευνα της Αρχής για τα Προσωπικά Δεδομένα και στην ΗΔΙΚΑ (όπου δεν διαπιστώθηκε καμιά διαρροή) προέκυψε ότι οι αποστολείς του SMS-παγίδα από το Predator δεν θα μπορούσαν να ξέρουν ότι τα θύματα της υποκλοπής είχαν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό παρά μόνο αν ήταν ήδη υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Το εισαγγελικό αίτημα προς την ΑΔΑΕ τέθηκε προς συζήτηση στις 18 Οκτωβρίου και εκείνη απάντησε απορριπτικά με επίκληση της γνωμοδότησης του τέως επικεφαλής Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που αφορούσε τη δυνατότητα πολιτών και όχι εισαγγελέων να ενημερώνονται από την ΑΔΑΕ για θέματα άρσης απορρήτου σε συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις. Σημειώνοντας ότι ο σχετικός έλεγχος είναι αρμοδιότητας τριμελούς δικαστικού συμβουλίου όπου συμμετέχουν και οι εποπτεύοντες εισαγγελείς της ΕΥΠ που μπορεί να κινήσουν αυτή τη συγκριτική διαδικασία.

Τα αιτήματα και οι καθυστερήσεις

Λίγες ημέρες αργότερα κι ενώ είχε υποβληθεί νέο αίτημα των εισαγγελέων πρωτοδικών, η έρευνα για τις υποκλοπές ανατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σε συνέχεια αυτών, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος επικαλούμενος «κίνδυνο διαρροής» της λίστας των στόχων του Predator επέστρεψε το έγγραφο με τη «λίστα των 92» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ομως στα τέλη του φθινοπώρου υπήρξε απόφαση του προαναφερόμενου τριμελούς δικαστικού συμβουλίου ότι ήταν αναρμόδιο να κάνει τη σχετική αντιπαραβολή των δύο λιστών, κάτι που «άνοιγε τον δρόμο» κι επέτρεπε πλέον στην ΑΔΑΕ να προχωρήσει εκείνη στον σχετικό κρίσιμο έλεγχο.

Ετσι λοιπόν ο κ. Ράμμος φέρεται να έχει ζητήσει από τότε με διαδοχικά αιτήματά του στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς την επιστροφή της «λίστας των 92» ώστε να ξεκινήσει η σχετική διασταύρωση. Κάτι που όμως ακόμη και μέχρι προ ολίγων 24ώρων δεν είχε συμβεί, με αποτέλεσμα να μη διευκρινίζεται το κρίσιμο αυτό στοιχείο της υπόθεσης των υποκλοπών. Χωρίς μάλιστα να έχει αποσαφηνισθεί αν έχουν προκύψει νέα τυπικά κωλύματα ή όχι.

Σημειώνεται ότι σε σχετική ανακοίνωση για το εν λόγω θέμα έχει προχωρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μνημονεύει ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην έρευνα και «δεν έχει προχωρήσει η διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τους 92 επιβεβαιωμένους στόχους του Predator με τα αντίστοιχα στοιχεία επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δηλαδή δεν έχει γίνει η βασική προανακριτική ενέργεια για την πιστοποίηση του κοινού κέντρου παρακολουθήσεων». Ακόμη δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δικαστικής συνδρομής προς ΗΠΑ και Γερμανία σχετικά με τον τρόπο πληρωμής παρόχων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποστολή των SMS-παγίδα του Predator με αλλοιωμένα links.

Ποιους αφορούν οι αμερικανικές κυρώσεις

Σημαντική είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για κυρώσεις σχετικά με τη χρήση του Predator. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται μάλιστα η εταιρεία Intellexa SA με έδρα την Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης της κοινοπραξίας Intellexa Ταλ Ντίλιαν και η σύζυγος και συνεργάτριά του Σάρα Χάμου που φέρεται να έδιναν παρών στα γραφεία της εταιρείας στο Ελληνικό ενώ σχετίζονται με τη διαχείριση και την πώληση στο εξωτερικό του εν λόγω παράνομου συστήματος.

Σε σχετικές αναφορές του CNN σημειώνεται ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator της Intellexa έχει πουληθεί σε «αυταρχικά καθεστώτα» και μνημονεύεται ότι πελάτες των διαχειριστών του παράνομου λογισμικού ήταν εκτός από την κυβέρνηση της Ελλάδας αυτές της Αιγύπτου, της Αρμενίας, της Μαδαγασκάρης, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σερβίας, της Ισπανίας και της Ινδονησίας. Ωστόσο επισημαίνεται ότι στόχος του παράνομου λογισμικού ήταν και αμερικανοί αξιωματούχοι.