Μαθαίνω ότι τρία αμερικάνικα αεροσκάφη, τα φημισμένα C – 130J (HERCULES) προσγειώθηκαν προχθές, στην Ελευσίνα (στην 112 Πτέρυγα Μάχης). Πρόκειται για τον τελευταίο τύπο, τον JULIET, ο οποίος διαθέτει μεγαλύτερες μεταφορικές δυνατότητες, νέους κινητήρες και πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά από τα δικά μας, τα ΗΡΑΚΛΗΣ. Σας θυμίζω ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για την απόκτηση νέων μεταγωγικών.

Γιατί όμως ήλθαν τα JULIET; Λαμβάνουν μέρος σε άσκηση με τους Έλληνες Καταδρομείς, τη «STOLEN CERBERUS». Θα κάνουν λένε, ρίψεις αλεξιπτωτιστών καθώς και φορτίων στην Αττική (και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μεγάρων). Οπότε Αθηναίοι και λοιποί, αν δείτε σήμερα κιόλας στον Αττικό ουρανό γκρίζα αεροπλάνα (έτσι είναι βαμμένα τα αμερικανικά C-130) και Αμερικανούς και Έλληνες αλεξιπτωτιστές από πάνω σας να ίπτανται, μη ξαφνιασθείτε!

***

Τι είπε ο Ερντογάν για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία στις 13 Μαΐου, και στη συνάντηση μαζί του, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους: Έχει σημασία αυτό είπε μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στις δύο χώρες από τα θαλάσσια πάρκα: «Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος είναι μια επίσκεψη ανταπόδοσης, αυτό είναι ένα σημαντικό στάδιο στις σχέσεις, θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο».

***

Γιατί η Πρόεδρος πάει Χιλή και Ουρουγουάη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουρουγουάη και στη Χιλή έπειτα από προσκλήσεις των Προέδρων τους. Πρόκειται για την πρώτη φορά που Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέπτεται τη Λατινική Αμερική και ειδικότερα τις δύο αυτές χώρες, στις οποίες υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο, με μεγάλη δραστηριότητα των ελληνικών κοινοτήτων.

Η επίσκεψη στη Χιλή συμπίπτει με δύο σημαντικά χρονικά ορόσημα, ένα για την κάθε χώρα. Πέρυσι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ και την ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε, ενώ φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της επίσκεψής της θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων το «Ίδρυμα Τσάκος» στο Μοντεβιδέο, καθώς και το Μουσείο Μνήμης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ίδρυμα Γαβριήλ και Μαίρης Μουστάκη στο Σαντιάγο, ενώ θα απευθύνει ομιλία στο ιστορικό Πανεπιστήμιο της Χιλής. Η επίσκεψη θα γίνει με κυβερνητικό αεροπλάνο με ενδιάμεσο σταθμό για ανεφοδιασμό την Σενεγάλη και η πτήση αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 12 ώρες.

***

Τι γυρεύει ένας κομμουνιστής στη Νέα Υόρκη

Για Καναδά και ΗΠΑ αναχωρεί ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας όπου θα βρίσκεται όλη την ερχόμενη βδομάδα! Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετέχουν επίσης ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο καθηγητής πανεπιστημίου Κώστας Γουλιάμος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Αν κανείς αναρωτηθεί «τι δουλειά έχουν οι κομμουνιστές στις μητροπόλεις του καπιταλισμού» θα κάνει λάθος… Όπως μαθαίνω, το ΚΚΕ διατηρεί δραστήριες οργανώσεις και Λέσχες Φίλων και σε αυτές τις χώρες, πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της ομογένειας που ζει εκεί.

Να σας ενημερώσω, επίσης, ότι το ΚΚΕ είναι ιδιαίτερα δραστήριο και κοινοβουλευτικά όσον αφορά την προώθηση των αιτημάτων των αποδήμων, όπως αυτών που αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Ο Γραμματέας του ΚΚΕ λοιπόν, θα έχει διάφορες συναντήσεις σε Καναδά και ΗΠΑ και θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις ομογενών στο Μόντρεαλ, το Τορόντο και τη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να καλέσει τους απόδημους να εγγραφούν μαζικά στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου – μιας και είναι πλέον ο μόνος τρόπος για να ψηφίσουν – και φυσικά να ψηφίσουν ΚΚΕ. Αν μη τι άλλο, είναι ένα ταξίδι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

***

Το επικό τρολάρισμα των πολιτικών αρχηγών στον Κασσελάκη

Πρώτα ο Κουτσούμπας σχολίασε το… θαύμα με την βάφτιση του Κασσελάκη που σχηματίστηκε ένας σταυρός, λέγοντας πως όταν τον βάφτιζαν δεν σχηματίσθηκε σφυροδρέπανο. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης που είπε ότι όταν τον βάφτιζαν σχηματίσθηκε στην κολυμπήθρα ένας ήλιος και μάλιστα ήταν πράσινος, επειδή οι παπάδες χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο. Τελευταίος ο Μητσοτάκης. Μετά το πέρας των δηλώσεων κατόπιν της Συνόδου Κορυφής, ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Μητσοτάκη αν σχηματίστηκε κάτι στη δική του βάφτιση και απάντησε «μια μπάλα μπάσκετ».

***

Compact επιχείρηση για το Αγιο Φως

Αυτές τις ημέρες με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο στην Γάζα, και με την επίθεση με ιρανικά drones στο Ισραήλ, στο υπουργείο Εξωτερικών καταστρώνεται ένα (σχεδόν …πολεμικό) σχέδιο για να έρθει το Μεγάλο Σάββατο το Αγιο Φως στην Ελλάδα. Το γενικό πρόσταγμα έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος ήδη συναντήθηκε με τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου για τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Επειδή η κατάσταση στο Ισραήλ είναι ρευστή, ο υφυπουργός θέλει μια compact επιχείρηση για το Αγιο Φως. Δηλαδή η μεταφορά να γίνει, χωρίς χρονοτριβές, με κυβερνητικό αεροπλάνο και σε αυτό να επιβαίνουν οι απαραίτητοι (το πολύ κάπου 15 άτομα, με ιερωμένους, πολιτικούς και αστυνομικούς).

Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στο Ισραήλ και είναι έτοιμο να προσαρμόσει το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο, εάν αλλάξει και η κατάσταση στο Ισραήλ. Τώρα όλα αυτά που γίνονταν στο παρελθόν, δηλαδή υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους, ξεχάστε τα. Μια λιτή τελετή θα γίνει στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και τίποτα άλλο. Ενώ αεροπλάνα της Aegean Airlines και της Sky Express θα μεταφέρουν το Αγιο Φως σε όλη την Ελλάδα.

***

Ταξιδεύοντας σε ιστορικούς τόπους

Μια ξεχωριστή εκδήλωση – ημερίδα πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης 18 Απριλίου το ΚΚΕ με θέμα: «Μνημεία και Μουσεία Αγώνων του Λαού» όπου παρουσίασε τον νέο ιστότοπο mnimia.kke.gr, ο οποίος περιλαμβάνει εικονικές περιηγήσεις σε ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία που έχει δημιουργήσει το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα. Μακρόνησος, Γυάρος, Γράμμος, Τρίπολη, Ταΰγετος, Ανάφη είναι κάποιοι από τους ιστορικούς τόπους όπου κάποιος μπορεί να «επισκεφτεί» με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Όπως είπε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος παρακολούθησε την ημερίδα: «Η πάλη του ΚΚΕ είναι μέρος της ιστορίας της Ελλάδας, της ιστορίας του ελληνικού λαού, όπου σε πέτρινα χρόνια αγωνιστές δοκιμάστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν. Και σε αυτούς τους ιστορικούς τόπους δόθηκαν μάχες από χιλιάδες αγωνιστές του ελληνικού λαού. Αυτή η ιστορική μνήμη πρέπει να μένει ζωντανή, να μεταδίδεται στις νέες γενιές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το παρόν, να χαράξουμε το μέλλον, να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα σαν λαός, σαν κοινωνία».

***

Ο Δένδιας και ο Λόρδος Βύρωνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Cambridge, για τα 200 έτη από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Υπουργός μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση του Λόρδου Βύρωνα με την Ελλάδα και τη συμβολή του στον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία. Ο κ. Δένδιας ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του διαβάζοντας στίχους από το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «Τα νησιά της Ελλάδας».

Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας. Μετά το τέλος της τελετής εις μνήμην του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στέφανο στον ανδριάντα του στο Trinity College του Cambridge, του οποίου υπήρξε σπουδαστής.