Δίπλα από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στην περιοχή Ισφαχάν, είχε στόχο το χτύπημα του Ισραήλ το οποίο έπληξε ιρανικές αεροπορικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

«Το μήνυμα ήταν αναμφισβήτητο, επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χειρότερα εδώ», ανέφεραν η ίδιες πηγές.

Με άλλα λόγια, η επίθεση στο Ισφαχάν σχεδιάστηκε όχι μόνο για να βλάψει το Ιράν αλλά και για να καταστήσει εξαιρετικά σαφές πόσο ευάλωτο είναι να επιτεθεί στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς από αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να αποφευχθούν οι δυνατότητες ανίχνευσης ραντάρ της Τεχεράνης. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με το δημοσίευμα  θα μπορούσε να γίνει ξανά ανά πάσα στιγμή.

Ταυτόχρονα, με το να μην επιτεθεί στην πραγματική πυρηνική τοποθεσία στο Ισφαχάν ή σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Natanz και το Fordow, ο εισβολέας έδωσε σήμα στο Ιράν ότι δεν επιδιώκει έναν σπειροειδή και κλιμακούμενο περιφερειακό πόλεμο.

Αυτή ήταν μια πολύ «λεπτή» επιχείρηση, που σχεδιάστηκε για να απειλήσει βέλτιστα για το μέλλον αλλά και να μειώσει την πιθανότητα άλλης ιρανικής αντεπίθεσης μετά την εκτόξευση περίπου 350 αεροπορικών απειλών από το Ιράν κατά του Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, υπογραμμίζει το δημοσίευμα

Καμιά αναφορά Ραϊσί για επίθεση

Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί εκφώνησε σήμερα το πρωί ομιλία χωρίς να πει λέξη για τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν λίγες ώρες πριν και τις οποίες οι ιρανικές αρχές δεν συνδέουν με την ένταση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ.

Ο Ιρανός πρόεδρος απηύθυνε την ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων στην πόλη Νταμγάν και έκανε μία πολύ σύντομη αναφορά στην τεταμένη διεθνή συγκυρία στην Μέση Ανατολή έπειτα από την ιρανική επίθεση του περασμένου σαββατοκύριακου κατά του Ισραήλ.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου, «δείχνει την κυριαρχία μας, την σιδηρά πυγμή του λαού μας και την ενότητά μας», είπε. «Ολες οι πλευρές του πληθυσμού και όλες οι πολιτικές τάσεις συμφωνούν ως προς το γεγονός ότι η επιχείρηση ενίσχυσε την δύναμη και την κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας»

Ο ιρανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στις σημερινές εκρήξεις που ακούστηκαν κοντά στην πόλη του Ισπαχάν και τις οποίες αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλέσθηκαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ως ισραηλινή επίθεση.

«Οι πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι ακριβείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής Διαστημικής Υπηρεσίας Χοσεΐν Νταλίριαν.

Ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, καμία αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό των συνόρων  κατά του Ισπαχάν ή άλλων περιοχών της χώρας».

«Έκαναν μόνο μία αποτυχημένη και ταπεινωτική απόπειρα να πετάξουν drones, τα οποία καταρρίφθηκαν», έγραψε στο Χ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους υπεύθυνους των ενεργειών αυτών.

«Η σημερινή έκρηξη στον ουρανό του Ισπαχάν συνδεόταν με την βολή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας επί ύποπτου αντικειμένου που δεν προκάλεσε ατύχημα ή ζημία», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

«Οι ειδικοί μελετούν τις διαστάσεις του ζητήματος και θα ενημερώσουν αφού λάβουν τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

«Είδατε ήδη την αντίδραση του Ιράν», απάντησε ο αρχηγός του στρατού όταν ερωτήθηκε για πιθανή απάντηση της Τεχεράνης.

Τι γνωρίζουμε για την επίθεση

Μια αεροπορική επίθεση στο Ιράν την Παρασκευή ήρθε νέα μετά από προηγούμενα ιρανικά και ισραηλινά χτυπήματα, μια δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή καθώς ένας σκιώδης πόλεμος πολλών δεκαετιών μεταξύ των δύο χωρών εμφανίζεται ανοιχτά.

Τι λένε οι ΗΠΑ: Το Ισραήλ πραγματοποίησε το χτύπημα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN. Οι ΗΠΑ έλαβαν εκ των προτέρων ειδοποίηση την Πέμπτη για ισραηλινό χτύπημα τις επόμενες ημέρες, αλλά «δεν άναψαν πράσινο φως» σε μια ισραηλινή απάντηση, δήλωσε στο CNN άλλος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Τι λέει το Ισραήλ: Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη ούτε σχολίασε.

Τι λέει το Ιράν: Ιρανοί αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν μέχρι στιγμής να υποβαθμίσουν το περιστατικό.

Η ιρανική αεράμυνα αναχαίτισε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε αξιωματούχος της Τεχεράνης, μετά από αναφορές για εκρήξεις κοντά σε στρατιωτική βάση στην κεντρική επαρχία Ισφαχάν. Δεν υπήρξαν αναφορές για επίθεση με πυραύλους, είπε.

Μια ισχυρή έκρηξη κοντά στην πόλη Ισφαχάν προκλήθηκε από «πυροβολισμούς από την αεράμυνα εναντίον ύποπτου αντικειμένου», δήλωσε ανώτερος ιρανός στρατιωτικός διοικητής, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε «ζημία ή περιστατικό», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Όλες οι εγκαταστάσεις γύρω από το Ισφαχάν ήταν ασφαλείς, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Η υπηρεσία παρακολούθησης των πυρηνικών του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι δεν υπέστησαν ζημιές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Τι έπεται; Ώρες πριν από τις πρώτες αναφορές για εκρήξεις στο Ιράν την Παρασκευή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε προειδοποιήσει ότι η απάντηση της Τεχεράνης σε οποιαδήποτε περαιτέρω ισραηλινή στρατιωτική ενέργεια εναντίον της θα ήταν «άμεση και στο μέγιστο επίπεδο».

Οι λεπτομέρειες μιας πιθανής «μέγιστης απάντησης» έχουν σχεδιαστεί από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, πρόσθεσε.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, φάνηκαν να υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της επίθεσης της Παρασκευής, δημοσιεύοντας πλάνα και εικόνες από ήρεμες σκηνές στο Ισφαχάν και στη βορειοδυτική πόλη Ταμπρίζ.

Μια περιφερειακή πηγή πληροφοριών με γνώση της πιθανής αντίδρασης του Ιράν, σύμφωνα με το CNN είπε ότι η Τεχεράνη δεν αναμένεται να απαντήσει στα πλήγματα — αλλά δεν έδωσε τον λόγο αυτής της επιλογής.