Προ των πυλών της χώρας μας βρίσκεται ένα αξιόλογο κύμα κακοκαιρίας, ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, που σχηματίστηκε στα βορειοδυτικά τμήματα της Ιταλίας.

Το σκηνικό του καιρού, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, αναμένεται να αλλάξει από το μεσημέρι. Το βαρομετρικό χαμηλό περιμένουμε τις μεσημβρινές ώρες να φτάσει προς τη Βορειοδυτική Ελλάδα δηλαδή προς το βόρειο Ιόνιο, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Στην Αττική θα πέσουν βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες γύρω στις 4 με 5 το απόγευμα, αλλά το κύμα κακοκαιρίας θα περάσει γρήγορα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η πορεία της κακοκαιρίας:

Καμπανάκι για πλημμύρες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, προς την κεντρική Ελλάδα, προς τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία, την Εύβοια θα δούμε έναν όγκο βροχής κοντά στα 40-60 χιλιοστά.

Στα πιο ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας -και ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους- δεν αποκλείεται ο όγκος νερού να ξεπεράσει τα 100 χιλιοστά σε ένα διάστημα 6-12 ωρών.

Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό για τη Θεσσαλία, που καταστράφηκε από τον Daniel; Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο στην περιοχή της Θεσσαλίας ένας μέσος όγκος νερού για τον Απρίλιο είναι περίπου τα 35 χιλιοστά. Άρα τα 40-60 χιλιοστά που περιμένουμε δεν είναι κάτι το ακραίο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαρουσάκης χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα και ειδικά στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, τα βορειοανατολικά τμήματα και το ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Προς τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 20/4 η κακοκαιρία θα αρχίσει να μπαίνει και μέσα στο Αιγαίο για να επηρεαστούν τα βορειοανατολικά και τα νησιά. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και μέσα στη νύχτα θα δούμε 8-9 μποφόρ στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ κύρια χαρακτηριστικά της αλλαγής του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (19-04-24)

  • Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
  • Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).
  • Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  • Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

  • Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, σε περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
  • Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.