Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τα επόμενα 24ωρα, με τον πολικό αεροχείμαρρο να καταφτάνει από τα δυτικά και βόρεια και να εξαπλώνεται στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας. Κύρια χαρακτηριστικά της ξαφνικής κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές, οι καταιγίδες και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει «δειλά» από σήμερα Πέμπτη (18/4) και θα κορυφωθεί αργά το βράδυ της Παρασκευής επηρεάζοντας ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Για σήμερα  στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Η πορεία του αεροχείμαρρου σύμφωνα με τους χάρτες που δημοσίευσε ο προγνώστης καιρού Σάκης Αρναούτογλου

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου  τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ τονίζει πως πρόκειται για «ένα σύστημα το οποίο θα επηρεάσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα σαρώσει όλη τη χώρα».

«Το βράδυ της Παρασκευής θα βρέξει και στην Αττική, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι το νερό θα είναι τέτοιο που θα προκαλέσει προβλήματα», υπογράμμισε. «Από τη Θεσσαλονίκη και ανατολικότερα, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πλημμύρες καθώς τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ  Καλλιάνο, μέσα σε αυτό το 24ωρο (Παρασκευή – Σάββατο μεσημέρι) τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Λήμνος, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος και η Ικαρία θα δεχτούν μεγάλα χιλιοστά βροχής.

Επικίνδυνη κακοκαιρία

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σημείωσε πως η κακοκαιρία που χτυπήσει σήμερα την Ιταλία και την Παρασκευή την Ελλάδα «θα φέρει αρκετές βροχές και μεγάλο όγκο νερού ιδιαίτερα προς τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Open, σημείωσε πως: «Πρέπει να δείξουμε προσοχή γιατί αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι σε θέση να δημιουργήσει πολλά προβλήματα».

Στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας με τα θερμόμετρα να καταγράφουν μονοψήφιες θερμοκρασίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα ξεκινήσει από τους 3 βαθμούς Κελσίου λόγω των βορειοδυτικών ανέμων και της εισβολής της ψυχρής αέριας μάζας.

«Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο Πέμπτη την Ιταλία ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Στο γραφικό που ακολουθεί σημειώνουμε με το πορτοκαλί βέλος την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει αυτό το σύστημα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο στους χάρτες μας συμβολίζεται με το γράμμα «Χ”.

Το χρονικό διάστημα που εκτιμούμε ότι θα απασχολήσει τη χώρα μας τοποθετείται από το μεσημέρι περίπου της Παρασκευής και μέχρι περίπου αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια.

Ταυτόχρονα η αστάθεια που θα συνοδεύει αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι ικανή να δημιουργήσει τον ακραίο καιρό, που σημαίνει ότι είναι δυνατόν τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι, έντονους κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους, θυελλώδεις ανέμους».

Περιοχές υψηλής επικινδυνότητας

Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά – κεντρικά – βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας.

Η αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

Για την Πέμπτη (18/4)

Στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοανατολικά τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, στο Ιόνιο έως 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές έως τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες έως το πρωί και πιθανόν πρόκαιρα στα ορεινά να εκδηλωθούν εκ νέου μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5, στα Δωδεκάνησ τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στο Σαρωνικό και τα νότια παραθαλάσσια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Παρασκευή (19/4)

Αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα εκτός από την ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.και πιθανόν να είναι κατα τόπους ισχυρά.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 καθιστάμενοι από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 ενώ στο βόρειο Αιγαίο τις βραδινές ώρες θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο βορειοδυτικό Αιγαίο 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα δυτικά τους 18 με 20 βαθμούς, στα βορειοανατολικά τους 16 με 18 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για το Σάββατο (20/4)

Στα βόρεια, τη Θεσσαλία και τα ανατολικά τμήματα της χώρας νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, με γρήγορη βελτίωση εκτός της Μακεδονίας και του βόρειου Ιονίου.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ με πρόσκαιρη εξασθένιση το βράδυ.

Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Η πρόγνωση για την Κυριακή (21/4)

Στη Μακεδονία και στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία οι νεφώσεις αναμένεται να αυξηθούν και στα υπολοιπα ηπειρωτικά όπου πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές και 0απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής – βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ με προοδευτική εξασθένηση από το απόγευμα και από τα δυτικά.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.