Η ομογενοποίηση του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και με την παρούσα ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη μόνο με ένα πολιτικό θαύμα επιτυγχάνεται.

Και αυτή η έλλειψη ενιαίου λόγου, ο αυτοσχεδιασμός, η αδυναμία κοινής πολιτικής άποψης για μείζονα θέματα που ακουμπούν και τον πυρήνα των αξιών του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, την παραμονή της ανακοίνωσης του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος σήμερα το απόγευμα, ήταν ενδεικτική για το χάσμα που υπάρχει στους κόλπους του ακόμα και μεταξύ προσώπων που στηρίζουν τον σημερινό πρόεδρο.

Αν και η συνεδρίαση ήταν σχετικά ήρεμη, ετέθησαν πολλά θέματα στρατηγικής και φυσιογνωμίας που είναι σαφές πως θα συζητηθούν με ένταση μετά τις ευρωεκλογές.

Στη σκιά των αναφορών του Στ. Κασσελάκη στις ΗΠΑ κατά τη συζήτηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για το θαύμα που κατά τον ίδιο έγινε στην κολυμπήθρα της βάφτισης του με την εμφάνιση του Σταυρού, η συνεδρίαση έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πλειοψηφία του κόμματος του είναι σε άλλο κλίμα από τον ίδιο.

Δεν ήταν τυχαίο ότι ορισμένα μέλη, πάντα με τις πληροφορίες που αυτά τα κεντρικά στελέχη δίνουν, επεσήμαναν ότι η αναφορά στο θαύμα δημιούργησε μείζον θέμα και έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο του ανορθολογισμου. Άλλοι εξέφρασαν ενστάσεις για την στάση του Στ. Κασσελάκη στο θέμα του Ισραήλ και του ΝΑΤΟ και κυρίως για την θετική δήλωση υπέρ των Ισραηλινών αμέσως μετά το χτύπημα του Ιράν και τις θετικές αναφορές στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν.

Εκεί επισημάνθηκε πως ήταν λάθος να συμφωνηθεί συνάντηση με την εβραϊκή οργάνωση AIPAC που θεωρείται από τις πιο σκληρές κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός πως τελικά ακυρώθηκε.

Άλλοι έθεσαν το ζήτημα της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου στη σκιά της αποπομπής του Δημήτρη Παπανώτα, ένα θέμα που δημιούργησε επίσης μεγάλο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια ο Στ. Κασσελάκης είχε αποφασίσει να τον θέσει εκτός ενώ ήταν ακόμα στις ΗΠΑ αλλά οι εξελίξεις έτρεξαν πολύ πιο γρήγορα και η κίνηση έγινε χωρίς καν να υπάρξει επικοινωνία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Δ. Παπανώτα. Εδώ λειτούργησε καταλυτικά η παρέμβαση της υποψήφιας ευρωβουλευτή Σοφίας Μπεκατώρου.

Σήμερα η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου

Σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθεί το σύνολο του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με τα πέντε ονόματα (σ.σ. τον Δ. Παπανώτα αντικατέστησε ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος) που δεν μπήκαν στη διαδικασία των εκλογών και αποτελούν προσωπική επιλογή του Στ. Κασσελάκη.

Το μείζον όμως θέμα για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποδεχθούν αυτή τη νέα συνθήκη με τον Στ. Κασσελάκη στην ηγεσία. Οι θέσεις του πολλές φορές τους ξενίζουν. Ο Γιώργος Τσίπρας, υποψήφιος ευρωβουλευτής, είπε χθες πως δεν εξελέγη αρχηγός για να μεταλλαχθούμε και δήλωσε σοκαρισμένος από την αναφορά περί θαύματος.

Δεν θέλουμε άλλους Κατρουγκαλους είπε ο Βαγγέλης Αντώναρος, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής και σκληρός υποστηρικτής του Στ. Κασσελάκη, σε ένα κλίμα πολύ αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που ούτε θαύμα το διορθώνει.