Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ο Δημήτρης Παπανώτας, με απόφαση του Προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη.

Τη θέση του στο ευρωψηφοδέλτιο παίρνει ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, διδάκτωρ Βιολογίας και μέλος του Σωματείου Ατόμων με Νευρομυϊκές παθήσεις, ενώ είναι γιος της πρώην υπουργού Κατερίνας Παπακώστα.

Σε ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης αναφέρει ότι σέβεται τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά επέλεξαν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές τους.

Ωστόσο, σημείωσε, υπάρχουν περιπτώσεις που ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέμβει για να μην φορτώσει ευθύνες αλλού, ιδιαίτερα σε γυναίκες, που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.

«Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη αντίδραση Παπανώτα

«Είναι μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ειλικρινά λυπάμαι με τον τρόπο σκέψης τους. Αν δεν έχετε τα κότσια να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις που θα δεχθώ, τότε θα παραιτηθώ. Μου είπαν, όχι Δημήτρη μείνε, θα σε στηρίξουμε. Θέλω να θυμίσω στον κ. Κασσελάκη ότι ήμουν ο πρώτος που τον στήριξε από το πρώτο βίντεο που ανέβασε», είπε ο Δημήτρης Παπανώτας μιλώντας στον Alpha.

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του που ήρθαν ξανά στην δημοσιότητα, ο Δημήτρης Παπανώτας είχε αναφέρει ότι  «εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα, εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της».

Ο ίδιος βέβαια ισχυρίζεται ότι οι δηλώσεις αποτελούν προϊόν μοντάζ: «Αυτό είναι κοπτοραπτική, δεν είναι μια δήλωση από την αρχή μέχρι το τέλος»

Όπως είναι φυσικό, τα όσα είπε ο κ. Παπανώτας προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Η Σοφία Μπεκατώρου, υποψήφια με το κόμμα στις ευρωεκλογές κληθείσα να σχολιάσει τις παραπάνω δηλώσεις ανέφερε ότι «το κόμμα θα σταθεί όπως πρέπει, κάνοντας την κίνηση που πρέπει».

Η κ. Μπεκατώρου θέλησε να υπενθυμίσει στον γνωστό δημοσιογράφος ότι «238.476 γυναίκες κακοποιούνται σωματικά ή και σεξουαλικά από σύντροφο/σύζυγο τους κατά τη διάρκεια του έτους. Δηλαδή 653 γυναίκες κάθε μέρα» και συμπλήρωσε πως «δεν φανταζόμαστε πράγματα, έχει έρθει η ώρα που πρέπει να φροντίσουμε να παρθούν λύσεις».

Κατά την πρωτεργάτρια του metoo στην Ελλάδα, «δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται όχι μόνο να έχουν απαρχαιωμένες αλλά να είναι και οι προσωπικές τους απόψεις».

«Δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ, όμως σε μια ομάδα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να μπορούν να σταθούν με γνώση, με το αίσθημα για το κοινό καλό και να μην στρουθοκαμηλίζουμε», κατέληξε η ολυμπιονίκης.

Τσαμπάζη: «Δεν έχει υποστεί παρέμβαση η δήλωση για τον σατράπη»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της δημοσιογράφου Δώρας Τσαμπάζη, επίσης υποψήφιας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των προκριματικών της Κυριακής.

Από το στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ΚΟΝΤΡΑ, η σύμβουλος του κόμματος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται «να ξεπλύνω οποιαδήποτε συμπεριφορά και στάση που θεωρώ ότι όχι απλά δεν με εκφράζει, αλλά μου φέρνει μια πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Δεν με εκφράζει καθόλου, με προβληματίζει και δεν εκφράζει και το σύνολο των γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες παλεύουν συνολικά κατά της πατριαρχίας να καταρριφθούν όλα αυτά τα στερεότυπα της πατριαρχίας που είναι όλα ακόμη βαθιά ριζωμένα».

Αναφερόμενη ονομαστικά στον Δημήτρη Παπανώτα η σύζυγος του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Νικολαΐδη ανέφερε ότι «είδα πολύ προσεκτικά και ως δημοσιογράφος τη δήλωση του. Το κομμάτι που αναφέρεται στον άνδρα και στον σατράπη δεν έχει υποστεί παρέμβαση ή κάτι, είναι συνεχόμενη η σκέψη του. Παρόλα αυτά, αν ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό δεν έχει ερμηνευθεί σωστά, νομίζω μπορεί να ζητήσει όλο το υλικό από την κυρία Φαίη Σκορδά να το παραθέσει στα θεσμικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στα θεσμικά όργανα και εκείνα να αποφασίσουν».

Υπογράμμισε επίσης πως «ο κ. Παπανώτας, όπως και εγώ, έχει επιλεγεί μέσα από αυτή την καινούργια διαδικασία των προκριματικών, άρα ο κόσμος αποφάσισε να είναι εκεί. Νομίζω πρέπει να το εξετάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Αν εγώ θεωρούσα ότι είχαν παραποιηθεί οι δηλώσεις μου θα ζητούσα ολόκληρο το βίντεο να το καταθέσω εκεί που πρέπει για να είμαι εντάξει. Εγώ στην ανάρτηση του Δημήτρη Παπανώτα διάβασα σε μια παλαιότερη ανάρτησή μου. Πριν ένα μήνα δεν είναι παλιό, είναι φρέσκο είναι τωρινό, παλιό είναι πριν πολλά χρόνια που πολλοί έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε άποψη. Εύχομαι να έχει παραποιηθεί αυτό και περιμένω το αληθινό το βίντεο».