Μπορεί το ενδιαφέρον πρόσφατα, μετά τη μαζική επίθεση στο Ισραήλ, να στρέφεται στα αυτονόμως κινούμενα στον αέρα «οχήματα» (drones) και στη δημιουργία «θόλου» και στην Ελλάδα, όμως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας δίνει μεγάλη έμφαση και στα «drones» της θάλασσας.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βοστώνη, επισκέφθηκε το Battelle Autonomy Lab του φημισμένου MIT στον ποταμό Charles, όπου και ενημερώθηκε από τον Καθηγητή – Ερευνητή Μichael Βenjamin και άλλους ερευνητές, για τις εκπληκτικές δυνατότητες των αυτονόμως κινουμένων στη θάλασσα και κάτω από αυτήν, δηλαδή των υποβρυχίων drones. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας φέρεται αποφασισμένος να «τρέξει» η θωράκιση με τα συγκεκριμένα μέσα ή και η κατασκευή τους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».

***

Τα μυστικά του περιβόητου «θόλου»

Τι όμως είναι αυτός τέλος πάντων ο περιζήτητος «θόλος», που αναφέρει συνέχεια ο Νίκος Δένδιας τον τελευταίο καιρό; Δηλαδή περισσότερο τον αναφέρει μετά την απόκρουση από τα συστήματα αεραμύνης του Ισραήλ (και των Αμερικανών) των 350 και πλέον drones και βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Μαθαίνω από τις πηγές μου ότι θα έχει διπλό ρόλο:

α. Ενεργητικό, δηλαδή θα παρέχει αντιαεροπορική προστασία (τόσο με τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα όσο και με νέα που θα αποκτηθούν για να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις υπάρχουσες ικανότητες).

β. Παθητικό, τουτέστιν θα αναγνωρίζει, επιτηρεί, ταυτοποιεί και θα αντιμετωπίζει όλες τις εναέριες απειλές, όπως αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους βαλλιστικούς, τα διάφορα ντρόουνς (drones, UAVs). Τα τελευταία δε και με παρεμβολή των συχνοτήτων τους.

Περισσότερα, για λόγους ευνόητους (και ασφάλειας) δεν μπορώ να σας πω.

***

Η πολιτική απορία γαλάζιων βουλευτών και όχι μόνον

Μέσα σε όλες αυτές αναλύσεις για την υποψηφιότητα Μπελέρη που γίνονται τούτες τις ημέρες (και αποτελεί ανάμεσα στα γαλάζια στελέχη μείζον θέμα) υπάρχει και μια απορία, ερώτηση εάν επιθυμείτε, από βουλευτές της ΝΔ, την οποία σας μεταφέρω πάραυτα. Λένε λοιπόν ότι τόσα χρόνια η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποφυλακισθεί ο Μπελέρης και κυρίως να διατηρήσει το αξίωμα του δημάρχου της Χειμάρρας. Τώρα όμως εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη δημαρχία και στην ευρωβουλή. Να είστε βέβαιοι ότι (εάν εκλεγεί) θα προτιμήσει την ευρωβουλή και θα παραιτηθεί από δήμαρχος. Συνεπώς, όλος αυτός ο αγώνας που πήγε;

***

Τα δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία

Πάμε τώρα στο Στρασβούργο, που όπως έμαθα, σήκωσε το θέμα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας η Γραμματέας της ΝΔ και Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Μαρία Συρεγγέλα με αφορμή την Έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας στις δεσμεύσεις της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου όπου συμμετείχε, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, η βουλευτής, η οποία τόνισε την ανάγκη για σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων από τις Αλβανικές αρχές εξήγησε πως με τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, το δικαίωμα στην εκπαίδευση στην ελληνική γλώσσα και το δικαίωμα στη χρήση της γλώσσας σε θέματα τοπικής διακυβέρνησης έχουν καταβαραθρωθεί. Η Μαρία Συρεγγέλα ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και δεν θα επιτρέψει εκπτώσεις στην Δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου.

***

Αρση ασυλίας Βελόπουλου

Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, σε υπόθεση «συκοφαντικής δυσφήμισης», προτείνει στην ολομέλεια της Βουλής η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Λύσης, την άρση ασυλίας ζήτησε και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ σημείωναν ότι πρόκειται για «αστεία» υπόθεση.

Κατά τη κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας της Βουλής, «υπέρ» της άρσης ασυλίας του κ. Βελόπουλου φέρονται να ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών». Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αφορά σε μήνυση κατά του κ. Βελόπουλου που υπέβαλε πρώην στέλεχος της Ελληνικής Λύσης και αξιωματικός ε.α. του ΠΝ, για δυσφήμισή του μέσω ψευδούς λογαριασμού σε κοινωνικό δίκτυο.

***

Εσείς τι πιστεύετε; Αρχηγός ή παπάς;

Αν αληθεύουν όλα αυτά που είπε στις ΗΠΑ, ο σύντροφος Στέφανος Κασσελάκης, μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο τότε θα έχει σημασία η μελλοντική του πολιτική ή κοινοτική του καριέρα. Σύμφωνα με όσα άφησαν να διαρρεύσουν από την Αμερική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε: «Με βάφτισε ο Άγιος Τσαλίκης με τον πατέρα Κύριλλο, και στο νερό σχηματίστηκε ένας σταυρός από το λάδι. Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος». Αγαπητοί φίλοι της στήλης, εσείς τι πιστεύετε; Θα γίνει παπάς ή θα γίνει σπουδαίος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

***

Ευρωεκλογές και χουντογλέντια

Δε φτάνει στην κυβέρνηση η δημοσκοπική άνοδος των κομμάτων στα δεξιά της και κυρίως αυτό του Βελόπουλου. Δεν της φτάνουν οι νομικές εμπλοκές των Σπαρτιατών και τα νέα κόμματα- κελύφη του Κασιδιάρη, έχει να κάνει και με τους παραδοσιακούς ακροδεξιούς που ετοιμάζουν χουντογλέντια. Το Εθνικό Μέτωπο, έχει ανακοινώσει εκδήλωση για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του στην πλατεία Καραϊσκάκη, ανήμερα της 21ης Απριλίου. Μία ημερομηνία που ασφαλώς δεν επιλέχθηκε τυχαία. Θα είναι εκεί ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου και συνεργάτης του Γιάννη Λαδά, Υπουργού της χούντας. Θα είναι ο γραμματέας του Μάνος Κώνστας, στέλεχος της νεολαίας της ΕΠΕΝ με τον Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής. Θα είναι και η εξαδέλφη του Κασσελάκη, Άντζελα, υποψήφια και αυτή του ακροδεξιού κόμματος. Εκεί θα είναι η εν ενεργεία Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, Ιωάννα Καραδήμα και λογικά θα είναι και η Γεωργία Σιακαράβα μαζί με πρώην χρυσαυγίτες και πρώην στελέχη του Κασιδιάρη. Το ζήτημα όμως είναι γιατί να επιτρέπονται τέτοιες ακροδεξιές χουντοσυνάξεις στο κέντρο της Αθήνας.

***

Γιατί ο Κασιδιάρης δεν κάνει αίτηση αποφυλακίσεως

Ήταν ευκαιρία, τώρα με τις ευρωεκλογές ο καταδικασμένος για εγκληματικές ενέργειες και έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης. Έχει θεμελιώσει το δικαίωμα αυτές τις ημέρες (σύμφωνα με σωφρονιστικά στοιχεία) και όμως δεν καταθέτει ή δεν θέλει να καταθέσει. Και τούτο γιατί γνωρίζει ότι θα απορριφθεί, επειδή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για τους Σπαρτιάτες. Και μάλιστα αδίκημα που έχει, κατά τη Δικαιοσύνη, διαπραχθεί στη φυλακή.

Αλλά και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, μαθαίνω ότι θεμελιώνει δικαίωμα για αποφυλάκιση τον Μάιο. Ωστόσο θα δούμε τι θα αποφασίσει και το συμβούλιο των φυλακών.