Εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη (17/4) η επίσημη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς, αναφορικά με την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη καθώς και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση. Η ανακοίνωση η οποία έχει τυπικό χαρακτήρα, αναφέρει ότι ο υποψήφιος πλέον ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καταδικάζεται σε δυο χρόνια φυλάκιση.

Με την απόφαση που ανακοινώθηκε πλέον ξεκινάει η διαδικασία για την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι η υπεράσπιση του δημάρχου Χειμάρρρας δικαιούται να την κατάθεση έφεσης εντός 15 ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πλευρά του Μπελέρη αναμένεται να καταθέσει την έφεση ακόμα και εντός της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι αν η ποινή παραμείνει και στο δεύτερο βαθμό, τότε ο κ. Μπελέρης θα παραμείνει στις φυλακές του Φιέρι έως τις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς κάθε μία μέρα ποινής προσμετράται για μιάμιση.

Ένα άλλο ζήτημα αποτελεί το πότε θα οριστεί η δικάσιμος της έφεσης, με τις πληροφορίες να συντείνουν ότι η συνεδρίαση θα μπορούσε να γίνει στο διάστημα μεταξύ 10 και 25 Μαΐου.

Αν πάντως δεν μειωθεί η ποινή και αν ο Μπελέρης εκλεγεί ευρωβουλευτής, τότε θα υπάρξει το εξαιρετικό παράδοξο, ο ίδιος να είναι εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, εκλεγμένο μέλος του ευρωκοινοβουλίου, αλλά να παραμένει κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές.

«Ο Φρέντη Μπελέρης είναι ένας άνθρωπος που συμβολίζει τον αγώνα για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην υπόθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.