Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Φενέρμπαχτσε απόψε Πέμπτη (18/4, 22:00) στο «Σουκρού Σαράτσογλου» και διεκδικεί με αυξημένες πιθανότητες, ύστερα από το νικηφόρο 3-2 στο Φάληρο πριν από μια εβδομάδα, την παρθενική παρουσία του στην ημιτελική φάση μιας διεθνούς διοργάνωσης.

Η έδρα της τουρκικής ομάδας είναι σκληρή. Αλήθεια είναι πως κάθε ομάδα θέλει να χαρακτηρίζει το σπίτι της με λέξεις βαρύγδουπες, που έχουν στόχο να τρομάξουν τον αντίπαλο. «Κόλαση» χαρακτήριζαν, για παράδειγμα, οι άνθρωποι της Φερεντσβάρος τη «Groupama Arena». Ένα, πράγματι, πολύ όμορφο γήπεδο, που γεμίζει από τους οπαδούς της ομάδας, όμως δεν «κόβει τα πόδια» κανενός.

Στην περίπτωση του «Σουκρού Σαράτσογλου» όμως οι χαρακτηρισμοί που του αποδίδονται δεν έχουν στάλα υπερβολής. Οι Τούρκοι οπαδοί κουβαλούν πάνω τους πολλά από τα χαρακτηριστικά των Βαλκάνιων. Έδρες με έντονο παλμό, μπόλικη τρέλα και μεγάλη χωρητικότητα.

Οπαδοί, που σε ένα παιχνίδι όπως αυτό της Πέμπτης, δηλαδή σε έναν αγώνα ιστορικής αξίας, αναμένεται να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να «γείρουν» το γήπεδο προς την εστία του Τζολάκη.

Μάλιστα, δεν είναι μόνο το διακύβευμα, αλλά και η ένταση μεταξύ των δύο ομάδων. Αν θέλουμε να το πάμε μακριά, θα κοιτάξουμε τα περιστατικά του μπάσκετ, με εθνικό ή αθλητικό χαρακτήρα. Αν θέλουμε να μείνουμε στο ποδόσφαιρο, αρκεί η πρόσφατη εικόνα του Έντιν Τζέκο που έδειχνε την τουρκική σημαία, με το «Καραϊσκάκης» να ανταποδίδει την αγάπη.

Η «συνταγή» της Φενέρμπαχτσε

Ο Ισμαΐλ Καρτάλ και οι παίκτες του ασφαλώς και γνωρίζουν το τι θα συμβαίνει στις κερκίδες που από το ζέσταμα μέχρι το τέλος θα «φλέγεται». Δουλειά και αποστολή τους είναι να το εκμεταλλευτούν.

Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν το μπόι και τη δύναμη που θα τους δώσουν οι οπαδοί τους σε κυριαρχία. «Ασφυκτική πίεση, ψηλά τις γραμμές και γρήγορο ποδόσφαιρο». Αυτή είναι η συνταγή, που αναμένεται να επιλέξει για να πορευτεί ο Καρτάλ.

Το «ισχυρό αντίδοτο» του Ολυμπιακού

Τα όσα λέμε, προφανώς τα γνωρίζουν καλύτερα, και πορεύονται με αυτά ως γνώμονα, οι παίκτες και ο προπονητής του Ολυμπιακού. Τον Μεντιλίμπαρ άλλωστε δεν τον εκφράζουν οι ποδοσφαιρικές προσευχές.

Ο Βάσκος τεχνικός έδωσε το σύνθημα στη συνέντευξη Τύπου: «Στόχος η κυριαρχία», είπε απλά και καθαρά, αν και δεν μας έκανε σοφότερους. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός του «Μέντι» και αυτό είναι το ποδόσφαιρο με το οποίο θα ζήσει και θα πεθάνει.

Ο ενθουσιασμός και η «φούρια» της Φενέρ είναι πολύ πιθανό να μεταφραστεί και σε κενά. Σε χώρους και γήπεδο τους οποίους ο Ολυμπιακός –Ποντένσε επιστρέφοντος– μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί.

Παίκτες ικανοί για μια κάθετη – κλειδί υπάρχουν αρκετοί, με τον Κώστα Φορτούνη να έχει βρίσκεται και πάλι σε κορυφαία κατάσταση, ενώ «ζεστοί» είναι και οι επιθετικοί των «ερυθρόλευκων».

Όπως καταλαβαίνουμε, τα πρώτα λεπτά της ιστορικής «μάχης» ενδέχεται να αποδειχθούν ιδιαιτέρως κομβικά.