Δύο χρόνια μετά την ρωσική εισβολή στην γειτονική της χώρα, τα σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου είναι μάλλον δυσοίωνα για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, η έλλειψη πυρομαχικών και οι καθυστερήσεις της Δύσης για αποστολή βοήθειας επιβαρύνουν σημαντικά την αμυντική δύναμη της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο κύριος λόγος που η χώρα οδεύει προς την ήττα είναι η έλλειψη μαχητικού πνεύματος. Τα στρατεύματα είναι πλέον εξαντλημένα, καταρρακωμένα από τους ανελέητους βομβαρδισμούς και τις τεράστιες απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Απριλίου, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέκρινε τη μείωση από τα 27 στα 25 έτη της ηλικίας στην οποία μπορεί κανείς να επιστρατευθεί, σε μία προσπάθεια να διευρύνει τον κύκλο των εν δυνάμει νεοσύλλεκτων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νέο νομοσχέδιο για τις εναλλασσόμενες εκ περιτροπής στρατιωτικές δυνάμεις, γεγονός που έχει ήδη πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στα ουκρανικά στρατεύματα.

Προ των πυλών οι μεγαλύτερες απώλειες

Παρόλο που ο Πρόεδρος Ζελένσκι υποστηρίζει πως η Ουκρανία προσπαθεί να βρει τρόπο να μην υποχωρήσει, αξιωματικοί του στρατού έχουν ήδη αποδεχτεί ότι οι μεγαλύτερες απώλειες είναι προ των πυλών. Μένει μόνο να φανεί το μέγεθος τους.

Οπως μεταδίδει το Politico, o Βλαντιμίρ Πούτιν αναμφισβήτητα δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στον στόχο του.

Σε ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba, εάν ένιωθε ότι η Δύση έχει αφήσει την Ουκρανία να πολεμήσει «με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη», εκείνος απάντησε θετικά.

Χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή στην προμήθεια προηγμένου εξοπλισμού από τη Δύση, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει τα κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη. Ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει δηλώσει πως «η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο αν δεν εντατικοποιηθεί η βοήθεια από τις ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καθυστερεί εδώ και μήνες το πακέτο στήριξης που είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία, ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια πιθανή νίκη του Πούτιν είναι ικανή να αναζωπυρωσει τις ευρύτερες αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες. Υπάρχουν φόβοι πως η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είναι οι επόμενες στη λίστα. Από την πλευρά της η Κίνα, ένας ολοένα και πιο αξιόπιστος σύμμαχος της Μόσχας, δεν αναμένεται να αλλάξει τη στάση της.

Αντιμέτωπη με ελλείψεις

Αυτή τη στιγμή, η πιο επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας είναι για βλήματα πυροβολικού ενώ χρειάζεται δεκάδες συστήματα αεράμυνας Patriot για την προστασία των στρατευμάτων στο μέτωπο και για την υπεράσπιση του Χάρκοβο, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας μετά το Κίεβο, η οποία δέχεται εδώ και εβδομάδες σφοδρες πυραυλικές επιθέσεις.

Οι φόβοι για την ευθραυστότητα των μετώπων επιδεινώνονται από ένα πρωτοφανές μπαράζ ρωσικών επιθέσεων που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Politico, οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας αναγνωρίζουν την κακή ψυχολογία της κοινής γνώμης , και παρόλο που όλοι προσπαθούν να παραμείνουν αισιόδοξοι, η απογοήτευση για τη Δύση είναι ιδιαίτερα εμφανής.

Ο Dmytro Kuleba προειδοποιεί ότι η Ουκρανία έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο: Τα όπλα που χρειάζεται παρακρατούνται ή καθυστερούν- στη συνέχεια, οι δυτικοί σύμμαχοι παραπονιούνται ότι το Κίεβο υποχωρεί, καθιστώντας λιγότερο πιθανή την αποστολή βοήθειας στο μέλλον.

Ανώτεροι αξιωματικοί αποτύπωσαν μία εξίσου δυσοίωνη πρόβλεψη, καθώς εξέφρασαν φόβους ότι η αποφασιστικότητα της ίδιας της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, με το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων να υπονομεύεται από την απελπιστική έλλειψη μαχητικού εξοπλισμού.

Ουκρανοί διοικητές ζητούν περισσότερους στρατιώτες μάχης, με τον πρώην ανώτατο διοικητή, Valeriy Zaluzhny, να εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 500.000.

Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση διστάζει να διατάξει μια νέα μαζική επιστράτευση καθώς, οπως υποστηρίζει ο Yermak ,ισχυρός επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, μια τέτοια επιστράτευση δεν θα είχε την υποστήριξη του λαού.

«Ο Ζελένσκι εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του λαού. Γι’ αυτόν είναι πολύ σημαντικό ο λαός να κάνει κάτι όχι μόνο επειδή τον διατάζουν να το κάνει», είπε.

Υπολογίζεται ότι 650.000 άνδρες σε ηλικία μάχης έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, οι περισσότεροι περνώντας λαθραία τα σύνορα.

Το αδιέξοδο

Τι θα κάνει ο Πούτιν, αν η Ουκρανία δεν λάβει τη δυτική βοήθεια που χρειάζεται για να νικήσει; Την απάντηση έχει δώσει ο Ζελένσκι: «Θα κατέστρεφε εντελώς τα πάντα. Τα πάντα. Οι ουκρανικές πόλεις θα μετατραπούν σε ερείπια, εκατοντάδες χιλιάδες θα πεθάνουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα τρέξουν να ξεφύγουν και έτσι θα σκοτώσει πολύ κόσμο. Πολύ αίμα».

Το Politico όμως εξετάζει και μια άλλη πιθανότητα, να συμβιβαστεί ο Πούτιν με ένα αδιέξοδο. Το να κρατήσει την Ουκρανία ανάμεσα στη νίκη και την ήττα, αποκλεισμένη τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την ΕΕ, θα ισοδυναμούσε με νίκη.