Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ντμίτρο Λαζούτκιν, ο οποίος αναγνώρισε ότι τα στρατεύματα είναι εξαντλημένα, τόνισε ότι η απόφαση κρίθηκε αναγκαία ώστε να μην αποδυναμωθούν οι ένοπλες δυνάμεις που αμύνονται απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα.

Όπως δήλωσε, η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει νέο νομοσχέδιο για τις εναλλασσόμενες εκ περιτροπής στρατιωτικές δυνάμεις εντός οκτώ μηνών.

«Θέλουν να ζήσουν μια κανονική ζωή»

Οι στρατιώτες που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο είπαν ότι έχουν σοκαριστεί.

«Είναι καταστροφή. Είναι απλά βάναυσο. Τι έχουν στο κεφάλι τους;» απάντησε ο 46χρονος Ολεκσάντρ που υπηρετεί στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ. «Κάποιος που ξέρει πότε θα αποστρατευτεί θα έχει διαφορετική στάση απέναντι στην υπηρεσία. Αν είμαστε σαν σκλάβοι, τότε αυτό δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό», προέβλεψε.

Ο Γεβγκέν, ένας 39χρονος αλεξιπτωτιστής που έχει τη βάση του επίσης στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, είναι στον στρατό εδώ και ενάμιση χρόνο. Δεν έχει δει τη σύζυγό του εδώ και δύο χρόνια, η οποία έφυγε στο εξωτερικό, και είχε μόλις 10 ημέρες άδεια πέρυσι, την οποία πέρασε για να υποβληθεί σε θεραπεία.

«Οι στρατιώτες που πολεμούν για πολύ καιρό, είναι πολύ κουρασμένοι», τονίζει. «Το 99% των ανδρών θέλουν να ξεκουραστούν, να κάνουν ένα διάλειμμα, να ζήσουν μια κανονική ζωή. Να ζήσουν στο σπίτι».

Δηλώνοντας εξοργισμένος, ο Γεβγκέν εξηγεί ότι πολλοί στρατιώτες κινδυνεύουν να πάρουν διαζύγιο επειδή δεν μπορούν να δουν τις γυναίκες τους. «Υπάρχουν στρατιώτες που δεν έχουν επιστρέψει σπίτι τους εδώ και ένα χρόνο. Είναι πολύ άδικο».

Στις αρχές Απριλίου, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ήδη εγκρίνει τη μείωση από τα 27 στα 25 έτη της ηλικίας στην οποία μπορεί κανείς να επιστρατευθεί, ώστε να διευρύνει τον κύκλο των εν δυνάμει νεοσύλλεκτων.

Τον Δεκέμβριο του 2023 δήλωσε ότι ο στρατός του είχε προτείνει να στρατολογηθούν έως και 500.000 επιπλέον άτομα, αριθμός που έκτοτε αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τον νέο αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων, Ολεκσάντρ Σίρσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ