Ο πολιτικός σχεδιασμός κρίνεται όταν εφαρμοστεί αν είναι πετυχημένος ή όχι. Στη Χαριλάου Τρικούπη και το ΠαΣοΚ το γνωρίζουν καλά αυτό και τονίζουν πως μετά από πέντε χρόνια κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών αποτελεί ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Έτσι όπως αυτή σχεδιάστηκε, αλλά και έτσι όπως αυτή εφαρμόστηκε.

Παράλληλα, τονίζουν πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το πρώτο μήνυμα της κοινωνίας στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές όταν οι τρεις μεγαλύτεροι Δήμοι της χώρας βάφτηκαν πράσινοι και πως στις 9 Ιουνίου, θα δοθεί ακόμη ένα ηχηρό ράπισμα σε μία κυβέρνηση που αδυνατεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Η οικονομία θα κρίνει το αποτέλεσμα

Η οικονομία αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα της πτωτικής πορείας που έχει η χώρα. Ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα και οι έλεγχοι για τη συγκράτηση και τον περιορισμό του απουσιάζουν, λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη. Παράλληλα, επισημαίνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, σε όρους διαθέσιμου εισοδήματος, από τις 27 χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την ραγδαία αύξηση των ενοικίων των τελευταίων ετών και το δυσβάσταχτο κόστος σε ενέργεια και καύσιμα που αντιμετωπίζει οριζόντια το σύνολο των νοικοκυριών, τότε εύκολα συμπεραίνουμε πως η οικονομία θα αποτελέσει το μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσης στον δρόμο προς την ευρωκάλπη.

Μεγάλες μάχες στα προεκλογικά πάνελ αναμένεται να δοθούν από τα στελέχη του ΠαΣοΚ για το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, όπως δηλώνουν, αλλά και το κράτος δίκαιου. «Τα πέντε χρόνια Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας έφεραν παρέλαση αλαζονείας και προσβολής της χώρας μας» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη στο ΒΗΜΑ και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «ποτέ άλλοτε δεν επλήγη το κράτος Δικαίου όσο την περίοδο που ένοικος στο Μαξίμου είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών και το παρακράτος των υποκλοπών και του Predator έχουν το όνομα του και δείχνουν πως αυτή κυβέρνηση είναι ικανή για όλα. Αδιαφορεί για τα προβλήματα του λαού και ενδιαφέρεται μόνο για την καρεκλά της εξουσίας». Κατέληξε επισημαίνοντας πως η απόφαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας αποτελεί μνημείο ντροπής για τη σημερινή κυβέρνηση.

Προτάσεις με κοινωνικό πρόσημο

Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως οι προτάσεις που έχουν για την οικονομία, την κοινωνική κατοικία, την Υγεία, αλλά και την Παιδεία θα τους φέρουν σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Επιπρόσθετα, εκτιμούν πως οι νίκες που πέτυχαν το προηγούμενο διάστημα σε μία σειρά από ζητήματα, όπως η αύξηση του ορίου για την απόκτηση της Golden Visa, η ανάδειξη των σκανδάλων και οι αποπομπές κορυφαίων υπουργών που ήρθαν θεσμικά μετά από συντονισμένες κινήσεις, αποτελούν δηλωτικό στοιχείο για το νέο πολιτικό ήθος που εκφράζει το ΠαΣοΚ και παράλληλα, δείγμα γραφής μίας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης απέναντι στον Κυριακό Μητσοτάκη.

Τα πρόσωπα της διεύρυνσης

Στο πλαίσιο αυτό κινούνται μακριά από επιλογές life style για το ευρωψηφοδέλτιο και επιλέγουν ανθρώπους που έχουν δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον να μπορούν να δώσουν λύσεις και δεύτερον, να διευρύνουν την εκλογική βάση της παράταξης.

Με αυτά τα κριτήρια έγιναν επιλογές όπως αυτή του Γιάννη Μανιάτη που συνδέθηκε όσο κανείς άλλος πολιτικός με τα ενεργειακά ζητήματα. Του εκπροσώπου των αστυνομικών Γιώργου Καλλιακμάνη που γνωρίζει τα θέματα ασφάλειας και είναι ένα πρόσωπο που σύμφωνα με πληροφορίες πολιόρκησε και η Νέα Δημοκρατία. Του Κώστα Χρυσόγονου που είναι πρώην ευρωβουλευτής και Συνταγματολόγος, καθώς και του Κώστα Τσουκαλά που είναι εργατολόγος. Οι δυο τελευταίοι, σε αντίθεση με τους δύο πρώτους, έχουν αριστερό πρόσημο και απευθύνονται σε κοινό που έρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπρόσθετα, το όνομα του Νίκου Παπανδρέου που είναι γιος του ιδρυτή του ΠαΣοΚ και του Φίλιππου Σαχινίδη, οικονομολόγου και υπουργού της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, συνδέονται άμεσα με το θυμικό της παράταξης και τον κομματικό πατριωτισμό των στελεχών της.

Στο δρόμο προς την κάλπη κλήθηκε να συνδράμει κι ένα πρόσωπο από τη νέα γενιά. Πρόκειται για τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο που έχει οργώσει την Ελλάδα προκειμένου να στήσει οργανώσεις ξανά από την αρχή. Επικοινωνεί με τη βάση καθημερινά και εργάζεται ενωτικά, προκείμενου το ΠαΣοΚ να κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Ένα από τα πρόσωπα που δείχνουν επίσης να ξεχωρίζουν τελευταία, με το ήθος και τον πολιτικό τους λόγο, είναι και ο Λευτέρης Καρχιμάκης, καθηγητής πανεπιστημίου και γιος του πρώην βουλευτή Μιχάλη φαίνεται να κερδίζει διαρκώς πολιτικούς πόντους με τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως η συσπείρωση που δείχνει η βάση και η δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα σε επίπεδο θέσεων, σε συνδυασμό με το ποιοτικό ψηφοδέλτιο θα αποτελέσουν το όχημα της παράταξης που θα τους οδηγήσει στη δεύτερη θέση και θα φέρουν κραδασμούς κι αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία.