Ήταν Τρίτη βράδυ, περίπου 21:30, όταν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠαΣοΚ ήρθε μήνυμα, πως ο βουλευτής Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν, τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Μία απόφαση δύσκολη, αλλά δίκαιη όπως την χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς αφορά ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό κι ευαίσθητο. Αφορά το θέμα της παράνομης συνταγογράφησης φαρμάκων και ο κ. Μπουρχαν θα παραμείνει εκτός Κ.Ο. μέχρι να διαλευκανθεί αυτή η περίεργη υπόθεση.

Τι ακριβώς έγινε

Όσοι παρακολουθούσαν στενά το ρεπορτάζ του ΠαΣοΚ γνώριζαν πως το όνομα του κ. Μπουρχάν συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη. Ο λόγος της έντονης αυτής «μουρμούρας» ήταν πως έφτασε στην κοινοβουλευτική ομάδα μία δικογραφία που είχε μέσα το όνομα του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, αλλά και τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, ο κ. Μπουρχάν κατηγορείται πως πριν από περίπου δέκα χρόνια συνταγογραφούσε παράνομα ουσίες σε πρόσωπα που δεν τις είχαν ανάγκη. Αυτό ήταν άγνωστο στα στελέχη του κόμματος και είναι φυσικό, καθώς την περίοδο εκείνη που δεν ήταν βουλευτής ο κ. Μπουρχαν εξασκούσε το επάγγελμα του ψυχιάτρου. Ένα επάγγελμα που τον ανέδειξε στην τοπική κοινωνία και του χάρισε την έδρα.

Όταν έφτασε η δικογραφία στην Κ.Ο. και ζητήθηκε η άρση ασυλίας του κ. Μπουρχάν, τότε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, έδωσε αμέσως εντολή στους συνεργάτες του να ψάξουν τι ακριβώς συμβαίνει. Όταν διαπίστωσαν πως αφορά δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος του κ. Μπουρχάν και δεν είχαν καμία ενημέρωση από τον ίδιο, αλλά το αντίθετο, καθώς ενημερώθηκαν για αυτή και την σοβαρότητα της από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, τότε το μετέφεραν στον πρόεδρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν είχε όλα τα δεδομένα μπροστά του κι είχε σφαιρική άποψη για το θέμα, τότε δεν δίστασε στιγμή να θέσει τον βουλευτή του κόμματος από την Ξάνθη εκτός Κ.Ο. μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως «μία κατηγορία σαν αυτή είναι αρκετά σοβαρή και πρέπει να όλοι με την στάση μας να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη να αποφανθεί τι ακριβώς έχει συμβεί και να μην μείνει καμία σκιά. Από μεριά μας θα κάνουμε ότι ζητηθεί και ο πρόεδρος μας Νίκος Ανδρουλάκης, πήρε τη σωστή απόφαση».

Είχε δώσει δικαιωμάτα

Ο Μπαράν Μπουρχάν, που δεν είχε ενημερώσει κανέναν για την δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί, είχε δώσει και στο παρελθόν δικαιώματα.

Το 2022 σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «τουρκική μειονότητα» για τη θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Αυτή του η δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να καλεί το ΠαΣοΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει θέση. Τότε ο Μπαράν Μπουρχάν μετά και από τις πιέσεις που δέχθηκε, ανασκεύασε πλήρως το περιεχόμενο της αρχικής του δήλωσης και κατέβασε την επίμαχη ανάρτηση από τους λογαριασμούς του. Με τις κακές γλώσσες να λένε πως και τότε φλέρταρε με τη διαγραφή του.

Παράλληλα, το τελευταία διάστημα μέλη του κόμματος έκαναν παράπονα στα κεντρικά πως ο Μπαράν Μπουρχάν δεν στηρίζει τόσο θερμά τις εκδηλώσεις για τις ευρωεκλογές. Όπως μετέφερε στο Βήμα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, που γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στην Ξάνθη, «τα ενεργά κομματικά μέλη που είναι και μέλη της μειονότητας, φοβούνται την δράση του ισλαμικού κόμματος DEB που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές» και συνέχισε τονίζοντας πως «αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μουσουλμανικό κόμμα να στερεί ψήφους από τα μεγάλα κόμματα στη Θράκη και τους τοπικούς βουλευτές να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να μην βοηθάν όσο θα έπρεπε». Όλα αυτά μία περίοδο που το ΠαΣοΚ δίνει μία μεγάλη μάχη για τη δεύτερη θέση, που θα το καταστήσει αξιωματική αντιπολίτευση με λαϊκή ετυμηγορία και χρειάζεται, όπως έχει πει και ο πρόεδρος του, τους πάντες να συνδράμουν στον αγώνα αυτό.

Τα ομόφυλα

Ο Μπαράν Μπουρχάν ήταν επίσης ένας από τους βουλευτές που απείχαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς επικαλέστηκε θρησκευτικούς λόγους. Αυτή του η δήλωση είχε κάνει αίσθηση τότε κι αυτό γιατί ο έτερος μουσουλμάνος βουλευτής του ΠαΣοΚ, ο Ιλχάν Αχμέτ, είχε ψηφίσει υπέρ του νόμου που πέρασε και επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ο Ιλχάν Αχμέτ εξήγησε τότε στο βημα τους λόγους που ψήφισε υπέρ και διαφοροποιήθηκε από τον συνάδελφο του και ομόθρησκο του Μπαράκ Μπουρχάν.