Έναν μαραθώνιο περισσότερων από 50 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων σε 13 ξεχωριστά τοπόσημα της Αθήνας, με τη συμμετοχή 500 καλλιτεχνών και 11 αναθέσεις έργων, μεγάλα ονόματα όπως ο καταξιωμένος αρχιμουσικός και πιανίστας Κωνσταντίνος Καρύδης, η συνθέτρια και ερμηνεύτρια Λένα Πλάτωνος, ο κορυφαίος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος η ερμηνεύτρια Μάρθα Φριντζήλα και η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, αλλά και χώρους ιδιαίτερους κια κατανυκτικούς, όπως η Μητρόπολη Αθηνών, η Αγγλικανική και Ευαγγελική Εκκλησία, το Φετιχιέ Τζαμί και το Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού, παρουσιάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής από την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024.

Κ. Καραμπέτη, Μ. Χρυσικόπουλος, @Α. Σιμόπουλος

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής το Πάσχα του 2022, η κατανυκτική βιωματική εμπειρία με τη συμμετοχή νεότερων και διακεκριμένων καλλιτεχνών, μουσικών, χορωδών, τραγουδιστών, ψαλτών, συνθετών, ηθοποιών, αρχιμουσικών επιστρέφει με την σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Eurolife FFH σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Για μένα είναι σημαντικό ότι στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχουν, για άλλη μια φορά, τα μουσεία μας. Ξεκινάμε από το εξαιρετικό Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο αποδόθηκε στο τέλος του 2023, μετέχοντας πάντα, σε όλες αυτού του είδους τις διοργανώσεις κερδίζοντας συνεχώς  φίλους και επισκέπτες.

Το  Φεστιβάλ ταιριάζει αρμονικά μ’ αυτή τη γειτονιά της Αθήνας που διατηρήθηκε έτσι όπως ήταν, εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες. Και είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ότι οι εκδηλώσεις γίνονται στη Μητρόπολη των Αθηνών, στην Καθολική Εκκλησία, στην Αγγλικανική Εκκλησία, στην Ευαγγελική Εκκλησία, στο Φετιχιέ Τζαμί, περιλαμβάνοντας τα τοπόσημα όλων των δογμάτων, αποδίδοντας στο ακέραιο τη μεγάλη σημασία της λατρευτικής μουσικής, στην πορεία του δυτικού πολιτισμού. Μελωδίες και ήχοι που ξεκινούν από τη λαϊκή παράδοση για να φτάσουν μέχρι τα σημερινά δρώμενα.»

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού @Ιωάννης Καμπάνης

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Φέτος, στη δεύτερη διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής ανοίγει ακόμα περισσότερο τα φτερά του και επεκτείνεται και σε νέους χώρους έξω από τα όρια της Πλάκας, όπως ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, η Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, η Ευαγγελική Εκκλησία, το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους, καθώς και οι δύο αίθουσες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ

Συνέντευξη Τύπου 2ο ΦΛΜ – Γ. Κουμεντάκης, Λ. Μενδώνη, Α. Σαρρηγεωργίου – φωτό Α. Σιμόπουλος

Καθώς η συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού είναι καθοριστική, το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα παρουσιάσει μουσική που δημιουργήθηκε για θρησκευτική χρήση ή επικαλείται το θείο στοιχείο, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις, που άπτονται της σχέσης του ανθρώπου με το υπερβατικό.

Πλούσιο πρόγραμμα-σπάνια καλλιτεχνικά γεγονότα

Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα του 2ου και εξαιρετικά φιλόδοξου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής φιλοξενεί σπάνια καλλιτεχνικά γεγονότα όπως, μεταξύ άλλων, την επιστροφή μετά από 22 χρόνια στην ΕΛΣ του διεθνώς καταξιωμένου αρχιμουσικού και πιανίστα Κωνσταντίνου Καρύδη, μια νέα σύνθεση της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος που θα παρουσιαστεί στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, μια πολύτιμη συνθετική στιγμή του κορυφαίου βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου, την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της σουίτας δωματίου από την όπερα Πάπισσα Ιωάννα του Γιώργου Βασιλαντωνάκη, μια απρόσμενη συνάντηση του Ρέκβιεμ του Μότσαρτ με το ηπειρώτικο μοιρολόι από την CoGNiMUS Collektiv και τον Γιώργο Ζιάβρα, ένα ιδιαίτερο γκαλά όπερας με τίτλο Η τελευταία πράξη είναι πάντοτε αιματοβαμμένη, μα και πάντοτε θεσπέσια! σε επιμέλεια Δημήτρη Γιάκα, μια «συνομιλία» των Φραντς Λιστ και Πωλ Κλωντέλ σε διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και πολλά άλλα.

Σπουδαία έργα, μελωδίες και τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τη λαϊκή παράδοση έως τη σύγχρονη δημιουργία, με θεματικό άξονα τη λατρεία θα παρουσιαστούν στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, το Μουσείο της Ακρόπολης, τη Μητρόπολη Αθηνών, το Φετιχιέ Τζαμί, την Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους, την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, την Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

Παλαιό Χρηματιστήριο

Επιπλέον, η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου θα ερμηνεύσει ιταλικά πένθιμα εμβατήρια σε μια βραδινή διαδρομή που θα ξεκινήσει από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα ολοκληρωθεί στην Αποστόλου Παύλου στο Θησείο.

Αναθέσεις έργων και συναυλίες

Για τη 2η διοργάνωση του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει κάνει 11 αναθέσεις νέων έργων σε καταξιωμένους και νεότερους, Έλληνες και ξένους συνθέτες, τους Λένα Πλάτωνος, Μάρθα Μαυροειδή, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Αλέξανδρο Γκόνη, Χάρη Γκατζόφλια, Αποστόλη Κουτσογιάννη, Λίνα Τόνια, Χαράλαμπο Γωγιό, Γιώργο Βασιλαντωνάκη, Τόλγκα Τουζούν και Πάνο Ηλιόπουλο, καθώς και σε συνεργασία, σε κάποια έργα, με διακεκριμένους λογοτέχνες όπως οι Δημήτρης Δημητριάδης, Παντελής Μπουκάλας, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Φοίβος Δούσος κ.ά.

Λένα Πλάτωνος
@Α. Σιμόπουλος

Στις πάνω από 50 συναυλίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σπουδαία έργα της λατρευτικής μουσικής και έργα με αφορμή τη λατρεία και το θρησκευτικό συναίσθημα μέσα από καλλιτέχνες όπως, μεταξύ άλλων, οι Κ. Καρύδης, Ν. Βασιλείου, Γ. Κωνσταντίνου, Μ. Χρυσικόπουλος, Γ. Ζιάβρας, Μ. Παπαπέτρου, Δ. Γιάκας, Ν. Λαάρης, Α. Γεωργακάτος, Κ. Πιτσιάκου, Χ. Λαμπράκης, Ειρ. Πατσέα, Μ. Μποκολίνη, Μ. Φριντζήλα, Αργ. Μπακιρτζής, Λ. Ζαφειροπούλου, Α. Στυλιανάκη, Μ. Παπαλεξίου, Γ. Καλύβας, Τ. Αποστόλου, Θ. Βουτσικάκης, Γ. Διονυσίου, Α. Αγάθωνος, Χρ. Μαλιαμάνη, Μ. Συγγενιώτου, Γ. Χριστόπουλος, Δ. Σούρμπης, Α. Κότσαλη, Μ. Κωστράκη, Θ. Μπάκα, Χρ. Κεχρής, Μ. Σαραντίδης, Ν. Κουφοχρήστου, Ά. Μπόγρη, Δ. Κωτίδου, E. Μαραγκού, Γ. Ιατρού, Χρ. Ραμμόπουλος, Κ. Καραμπέτη, Κ. Δ. Οθωναίου, Μ. Τομπουλίδου, Χρ. Σακελλαρίδης, καθώς και σύνολα όπως, μεταξύ άλλων, CHÓRES, Όρος Ensemble, ΜεĪZοΝ Ensemble, CoGNiMUS Collektiv, Polis Ensemble, Εquábili, Χορωδία Δωματίου Αθηνών, Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, Χορωδία της ΕΡΤ, Μεικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών, σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, Παιδική Χορωδία ΕΛΣ, Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ και Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου.

Equabili @Β. Ισάεβα

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα φωτίσει έννοιες και συναισθήματα όπως η μετάνοια, η ευλάβεια, η λύτρωση, η εξιλέωση, η συγχώρεση, αλλά και η ανάσταση, με συνθέσεις, μεταξύ άλλων, των Ρεσπίγκι, Μότσαρτ, Μπαχ, Παιρτ, Χάυντν, Ραχμάνινοφ, Κούκου, Μητρόπουλου, Σκαλκώτα, Γκουμπαϊντουλίνα, Μπορμπουδάκη, Τσοντάκη, Μασνέ, Ροσσίνι, Πουλένκ, Σαρρίνο, Μάγερμπερ, Ονεγκέρ, Ντυφάυ, Καρρέρ, Μάρτινου, Ντεμπυσσύ, Βάινμπεργκ, Μπρίττεν, Παλεστρίνα, Λιστ, Ραμίρες, Σνίτκε, Καντσέλι, Τσαλαχούρη κ.ά.

Γ. Κρίμπερης, Ε. Αναστασίου, Σ. Αρκούδης @Α. Σιμόπουλος

Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ορθόδοξη και καθολική λειτουργική μουσική, μεσαιωνικούς και βυζαντινούς ύμνους, έργα από την παράδοση των Μεβλεβί δερβίσηδων, γρηγοριανά μέλη γραμμένα για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, γαλλικό μπαρόκ, οθωμανική και λατινοαμερικάνικη θρησκευτική μουσική, καθώς και όπερα και σύγχρονη μουσική.

INFO Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας. Μόνο για τις συναυλίες που θα δοθούν στην Εναλλακτική Σκηνή και την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ θα υπάρξουν προκρατήσεις μέσω της ticketservices.gr.

Έναρξη προκρατήσεων 22/4 στις 9.00. Στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ. Aναλυτικό πρόγραμμα: nationalopera.gr & digitalculture.gov.gr