Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που κάνοντας επίθεση με μαχαίρι, σκότωσε και τραυμάτισε αθώους πολίτες σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τις Αστυνομικές Αρχές ο δράστης είναι ο 40χρονος  Joel Cauchi ο οποίος δε συνδέεται με κανέναν τρόπο με τρομοκρατική ή άλλη εγκληματική δράση, δεν είχε ποινικό μητρώο αλλά ήταν γνωστός στην αστυνομία εξαιτίας των ψυχικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Αυτό δήλωσε ο βοηθός διοικητή της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Αντονιο Κουκ, διευκρινίζοντας ότι ο δράστης ήταν 40 ετών και καταγόταν από τη βορειοανατολική πολιτεία Κουίνσλαντ.

Χωρίς ποινικό μητρώο

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης, ο οποίος σκόρπισε αναίτια το θάνατο «δεν έχει διωχθεί ή συλληφθεί ή κατηγορηθεί για κανένα αδίκημα εντός του Κουίνσλαντ και δεν έχει καταγραφεί στα δικαστήρια για εντολή ενδοοικογενειακής βίας». Η τελευταία φορά που είχε επαφή με την αστυνομία ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο και τίποτα δεν φανέρωνε ότι ο άνθρωπος αυτός θα ήταν ικανός για να τελέσει τέτοιου είδους πολλαπλό έγκλημα.

Ψυχικά διαταραγμένος ο δράστης

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, ο Cauchi είχε ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας, αποκλείοντας προς το παρόν οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατικές ιδεολογίες. Από ότι φαίνεται δε, ο δράστης που καταγράφηκε σε βίντεο να τρέχει μέσα στο κέντρο οπλισμένος με μαχαίρι και φορώντας μια πράσινη και χρυσή φανέλα των Kangaroos, έπασχε από σχιζοφρένεια.

Ακόμη, αστυνομικοί επισκέφθηκαν σήμερα, Κυριακή, το πατρικό σπίτι του Cauchi στην Toowoomba, με έναν γείτονα να δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης ότι είχε συναντήσει τον Joel και να τον περιγράφει ως «διαταραγμένο».

«Φαίνονται σαν μια ωραία οικογένεια με ένα ωραίο σπίτι, αλλά αυτός είχε σχιζοφρένεια μεγαλώνοντας». «Είναι ένα spin out, θα μπορούσε να το έχει κάνει αυτό εδώ», είπε ο άνδρας, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Οι περίεργες αναρτήσεις

Μόλις έξι ημέρες πριν από το θανατηφόρο περιστατικό, ο Cauchi αναζητούσε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέα για σερφ στην παραλία Bondi Beach. Εκανε συχνά αναρτήσεις σε ομάδες στο Facebook αναζητώντας φιλία ή συμβουλές για δραστηριότητες όπως η αστροφωτογραφία.

Τον Δεκέμβριο του 2020, σε μια ανάρτηση που σήμερα φαντάζει να είχε σκοτεινές προεκτάσεις, απηύθυνε πρόσκληση σε μια σελίδα για υπαίθριες περιπέτειες.

«Γεια σας, ψάχνω για ομάδες ανθρώπων που πυροβολούν με όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πιστολιών, για να συναντηθώ, να συνομιλήσω και να γνωριστώ», έγραψε τότε. Ο ίδιος συμπλήρωσε «Παρακαλώ στείλτε μου ένα DM αν μπορείτε να με βοηθήσετε! Παρεμπιπτόντως, ζω στο Μπρίσμπεϊν.»

Πέντε νεκροί – 12 τραυματίες

Ο τραγικός απολογισμός της επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ είναι πέντε νεκρές γυναίκες και 12 τραυματίες μεταξύ των ποίων και ένα βρέφος εννέα μηνών που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και η μητέρα του οποίου έπεσε νεκρή καθώς για να προστατεύσει το μωρό της δέχτηκε σειρά μαχαιριών από τον δράστη ο οποίος τελικά εξουδετερώθηκε από τις σφαίρες μιας αστυνομικού της ομάδας που επιχείρησε.