Αργά το βράδυ της Κυριακής (14/4) ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά από αίτημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πήρε πρώτος το λόγο, λέγοντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με τους λαούς της περιοχής να αντιμετωπίζουν τον πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης πλήρους κλίμακας.

«Τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Γκουτέρες και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση».

«Είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ανέφερε ακόμη ότι ο ΟΗΕ και οι χώρες μέλη έχουν «κοινή ευθύνη» να εμπλέξουν «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση».

Ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ – Γάζας. «Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος μπορούν να αντέξουν περισσότερο πόλεμο», υπογράμμισε.