Οι Ευρωεκλογές αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη που θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε μια πανελλαδική μάχη, με την ελπίδα πως τα «λογιστικά» θα βγουν σωστά. Ένα πάντως θέλουν να πιστεύουν πως το κέρδισαν ασυζητητί: αυτό της εκλογής από τη βάση των υποψηφίων που θα λάβουν το χρίσμα για τη μάχη της 9ης Ιουνίου.

Η καινοτόμα -για τα ελληνικά δεδομένα- διαδικασία διήρκησε στο σύνολό της δεκατρείς ώρες, καθώς δόθηκε παράταση 60 λεπτών (ως τις 21:00), και σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου «υπήρξε μαζική συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία».

Όπως διεμηνύθη σχετικώς, ήταν παραπάνω από 60.000 τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης που έλαβαν μέρος είτε δια ζώσης, στις κάλπες που στήθηκαν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, είτε διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα του isyriza. Συγκριτικά δηλαδή με την αμέσως προηγούμενη κομματική διαδικασία, την ανάδειξη των νομαρχιακών και τοπικών οργάνων, η διαφορά προσέλευσης ήταν τεράστια.

Υπογραμμίστηκε επίσης από διάφορες πλευρές, το άνοιγμα στον κόσμο ευνόησε προκειμένου να εγγραφούν και να ψηφίσουν χιλιάδες μη μέλη, αφού όσοι επελέγησαν βάσει των βιογραφικών τους κινητοποίησαν πολύ κόσμο.

Τα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (15/4), αφού πρώτα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Εκ των προκριματικών θα προκύψουν οι 35 εκ των 42 ατόμων του ευρωψηφοδελτίου. Οι υπόλοιπες επτά θέσεις θα καλυφθούν από τους δύο νυν ευρωβουλευτές (Κουντουρά, Αρβανίτης) και πέντε προεδρικές επιλογές.