Εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του προξενείου του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα drone αναχαιτίστηκαν και παρά το γεγονός ότι οι ανθρώπινες απώλειες είναι στο μηδέν, ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα την απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία θα καθοριστεί από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από την άλλη, η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι  «Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την στρατιωτική ενέργεια της περασμένης νύχτας, αν το Ισραήλ απαντήσει με αντίποινα». Παράλληλα διαμηνύει ότι έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια του Ισραήλ.

Η ισραηλινή απάντηση θα καθοριστεί από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Εάν οι ΗΠΑ συμμετάσχουν σε περαιτέρω επιθετικές σιωνιστικές κινήσεις μέσω των βάσεων ή των στρατιωτικών τους μέσων σε όλη την περιοχή, και αυτό αποδειχθεί, οι βάσεις, τα μέσα και το προσωπικό τους στην περιοχή δεν θα έχουν καμία ασφάλεια» ξεκαθάρισε ο στρατιωτικός διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, Μοχάμαντ Μπαγκερί, επαναλαμβάνοντας ότι «Δεν σχεδιάζονται περαιτέρω επιχειρήσεις εάν το Ισραήλ δεν ανταποκριθεί».

«Περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική η επίθεση του Ιράν»

«Ήταν αναμενόμενο (σ.σ. η επίθεση), το μόνο που δεν ξέραμε ήταν πότε θα εκδηλωθεί και με ποιον τρόπο», αναφέρει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Κώστας Υφαντής.

«Δεν ήταν μια αντίδραση η οποία μπορεί να οδηγήσει οπωσδήποτε σε κλιμάκωση και άρα σε έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Υπάρχει η σαφής προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι δε συναινούν σε μια επιθετική ενέργεια του Ισραήλ κατά του Ιράν. Νομίζω ότι, αν μπορεί κάποιος να είναι σχετικά αισιόδοξος μετά την χθεσινή νύχτα, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε σε μια σχετική αποκλιμάκωση», εκτίμησε, μιλώντας στο MEGA.

«Το Ιράν ένιωθε υποχρεωμένο να αντιδράσει μετά τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. Πέρασαν αρκετές ημέρες μέχρι να αποφασίζει να αντιδράσει και ευτυχώς η αντίδραση είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική. Αυτό δε σημαίνει ότι η περιοχή θα ηρεμήσει. (…) Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο», είπε.