Εντυπωσιακό βίντεο από το BBC. Πρόκειται για το πρώτο της σειράς «Mammals» – (θηλαστικά), του BBC earthτο οποίο δείχνει για πρώτη φορά πλάνα Λεοπάρδαλης να κυνηγά Μπαμπουίνους τη νύχτα.

Μια μεγάλη θηλυκή λεοπάρδαλη δείχνει το πρώτο επεισόδιο του «Mammals» του BBC. To δυνατό θηλαστικό με την εξαιρετική όραση ακόμη και σε βαθύ σκοτάδι ετοιμάζεται να εφορμήσει σε μια ομάδα μπαμπουίνων που ξεκουράζονται πάνω σε δέντρα ύψους 20 μέτρων.

Οι σύγχρονες κάμερες του BBC με νυχτερινή όραση απεικονίζουν τη φοβερή ικανότητα της λεοπάρδαλης να προσαρμόζει την όραση της στο σκοτάδι προκειμένου να πιάσει το θήραμά της.

Οι λεοπαρδάλεις έχουν ένα ειδικό ανακλαστικό στρώμα πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα με ονομασία «tapetum» που τους δίνει το προτέρημα έναντι άλλων ζώων της ζούγκλας να έχουν άριστη όραση ακόμη και σε συνθήκες ελάχιστου φωτός.

Αντίθετα, τα υποψήφια θύματά της, οι μπαμπουίνοι έχουν πολύ κακλή νυκτερινή όραση και έτσι καθώς ξεκουράζονται πάνω στα δέντρα δεν έχουν από τη φύση τους τη δυνατότητα να δουν τον επιτήδειο θύτη τους, τη λεοπάρδαλη, να τους πλησιάζει απειλητικά.

Οι μπαμπουίνοι εξισσοροπούν το μειονέκτημα της κακής νυχτερινής όραση με την εξαιρετική ακοή. Ετσι προκαλείται πανικός στους μπαμπουίνους όταν ακούν τη λεοπάρδαλη. Δυστυχώς, μέσα στην απειλή μια μητέρα μπαμπουίνος με το μωρό της φαίνεται ότι κάνει λάθος κινήσεις και παγιδεύεται στην άκρη ενός δέντρου με τη λεοπάρδαλη να ορμάει εναντίον τους.