Σε μια αποκάλυψη για την βαρβαρότητα που έχουν επιδείξει οι ισραηλινές δυνάμεις στον πόλεμο της Γάζας, προχωρά το BBC, φέρνοντας στη δημοσιότητα βίντεο από την αρπαγή και τον βασανισμό υγειονομικών -κυρίως γιατρών- από το νοσοκομείο Νάσερ, περίπου πριν από ένα μήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, στρατιώτες του Ισραήλ σε μια από τις επιχειρήσεις , εισέβαλαν σε νοσοκομείο νότια της πόλης Χαν στη Γάζα, ένα από τα ελάχιστα που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία. Η εισβολή στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, πραγματοποιήθηκε περίπου στις 15 Φεβρουαρίου μετά από πληροφορίες ότι στο κτίριο κρύβονται στελέχη της Χαμάς. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν,  ότι ορισμένοι όμηροι της Χαμάς είχαν κρατηθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο κατά το παρελθόν. Σημειώνεται ότι η Χαμάς έχει αρνηθεί ότι έχει επιχειρήσει με οποιανδήποτε τρόπο μέσα σε νοσοκομεία της περιοχής.

Μετά την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις, όπως κατήγγειλαν οι υγειονομικοί, οι Ισραηλινοί τους ξυλοκόπησαν τους έλουσαν με κρύο νερό και τους ανάγκασαν να γονατίσουν γυμνοί για αρκετές ώρες. Η ομηρία του ιατρικού προσωπικού κράτησε για πολλές ημέρες προτού αφεθούν ελεύθεροι.

Όπως ανέφερε ο  Ahmed Abu Sabha, ένας εκ των γιατρών του νοσοκομείου που υπέστησαν τα βασανιστήρια, οι Ισραηλινοί τους κράτησαν για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο του επιτέθηκαν με σκυλιά ενώ ένας στρατιώτης του έσπασε το χέρι. Η μαρτυρία αυτή ταιριάζει σύμφωνα με τα όσα είπαν άλλοι δυο γιατροί που μίλησαν στο BBC και ήθελαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους για λόγους ασφαλείας.

Το βίντεο που εξασφάλισε το BBC, δείχνει μια σειρά ανδρών που είναι με τα εσώρουχά τους μπροστά από το κτίριο έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου, γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους. Μπροστά από μερικούς από αυτούς βρίσκονται ιατρικές ρόμπες.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές του προσωπικού. Όπως δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, Δρ Atef Al-Hout, «όποιος προσπάθησε να κουνήσει το κεφάλι του ή να κάνει οποιαδήποτε κίνηση χτυπήθηκε, τους άφησαν για περίπου δύο ώρες σε αυτή την επαίσχυντη θέση».

Το ιατρικό προσωπικό είπε ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο του νοσοκομείου, ξυλοκοπήθηκαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης, ενώ ήταν χωρίς ρούχα. Ένας άλλος εθελοντής γιατρός που βρισκόταν στο Νάσερ τοποθετήθηκε δημόσια για την μεταχείριση που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής του χρησιμοποιώντας τον όρο «βασανιστήρια». Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων οι Ισραηλινοί εξανάγκαζαν τους κρατούμενους να στέκονται όρθιοι για ώρες χωρίς διακοπή, να ξαπλώνουν μπρούμυτα για παρατεταμένες περιόδους και να καθυστερούν τα γεύματά τους.