Σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, θα είναι αόρατος ο ήλιος και ορατή η ολική του έκλειψη. Το φαινόμενο θα κάνει την εμφάνισή του  σε 15 αμερικανικές πολιτίες και θα στρέψει βλέμματα κατοίκων, ταξιδιωτικών και κυρίως αστρονόμων στον ουρανό.

Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη.

Ζωντανή κάλυψη

Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ. Η ζωντανή κάλυψη θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της https://www.nasa.gov/nasatv/ με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=J5j95RUSLd8 με εικόνα μόνο από τηλεσκόπια.

Το στέμμα του ήλιου

Ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου φορώντας μόνο τα κατάλληλα γυαλιά. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά.