Ορατή σε 15 αμερικανικές πολιτείες θα είναι τη Δευτέρα 8 Απριλίου η ολική ηλιακή έκλειψη, που θα κάνει τα βλέμματα κατοίκων, ταξιδιωτών και αστρονόμων να στραφούν στον ουρανό.

Την έκλειψη αναμένεται να δουν περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι που, σύμφωνα με τη NASA, βρίσκονται κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη.

Ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου φορώντας μόνο τα κατάλληλα γυαλιά. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά.

Ένα μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Αμερικής θα έχει την ευκαιρία να δει τη Σελήνη να περνά μπροστά από τον Ήλιο και να τον καλύπτει. Η έκλειψη θα ξεκινήσει από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού. Το μονοπάτι της έκλειψης θα διασχίσει το Μεξικό και θα συνεχίσει στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.

Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ. Η ζωντανή κάλυψη θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της https://www.nasa.gov/nasatv/ με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=J5j95RUSLd8 με εικόνα μόνο από τηλεσκόπια.

8 παράξενα πράγματα που μπορούν να συμβούν

Το Fox News παρουσιάζει τα 8 παράξενα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν κατά τη διάρκεια της έκλειψης.

1. Οι χάντρες του Baily (Baily’s beads)

Οι χάντρες του Baily είναι ένα παράξενο φαινόμενο που εμφανίζεται καθώς το φεγγάρι πλησιάζει τον ήλιο κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης.

Το φαινόμενο, που μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια με τα κατάλληλα γυαλιά, είναι μια ριπή φωτός στην άκρη της έκλειψης, που συχνά αναφέρεται ως το «Φαινόμενο του διαμαντένιου δακτυλίου».

Ακριβώς καθώς το φεγγάρι καλύπτει ή αρχίζει να αποκαλύπτει τον ήλιο, οι θεατές μπορεί να είναι σε θέση να δουν αυτό το ενδιαφέρον φαινόμενο δήλωσε ο αστροφυσικός του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Dr. Bill Blair στο Fox News Digital.

«Στις «χάντρες του Baily» ο ήλιος μπορεί στην πραγματικότητα να ξεπροβάλλει μέσα από σεληνιακές κοιλάδες ακριβώς κατά μήκος του άκρου της σελήνης», είπε.

Οι θεατές της έκλειψης μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους να δουν τέτοια φαινόμενα ταξιδεύοντας κατά μήκος της «άκρης» της ζώνης της ολικής έκλειψης, πρότεινε ο Blair.

2. Τα ζώα τρελάθηκαν

Κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης τα είδη της άγριας πανίδας αντιδρούν σαν η μέρα να έγινε ξαφνικά νύχτα. Τα τοπικά ζώα και πουλιά συχνά «προετοιμάζονται για ύπνο ή συμπεριφέρονται συγκεχυμένα» σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ντάλας.

Τόσο οι σωματικές όσο και οι ακουστικές συμπεριφορές των ζώων θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια της έκλειψης, σημειώνει σε άρθρο του το National Geographic.

«Η πρώιμη έναρξη του σκοταδιού διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς των ζώων, πυροδοτώντας μια πιθανή χορωδία από κουκουβάγιες, κελαηδίσματα γρύλων ή ακόμη και φωνές κογιότ, ανάλογα με την τοποθεσία που παρατηρείται η έκλειψη» αναφέρεται στο άρθρο.

Εξαιτίας αυτής της αναμενόμενης αλλαγής στον ήχο, η NASA δημοσίευσε το Eclipse Soundscapes Project, προτρέποντας τους θεατές της έκλειψης να δώσουν προσοχή και να καταγράψουν τις διαφορές στη συμπεριφορά των ζώων στην περιοχή τους.

«Οι αναφορές για αυτές τις άτυπες συμπεριφορές των ζώων χρονολογούνται από αιώνες, αλλά οι επιπτώσεις μιας έκλειψης στη ζωή των φυτών και των ζώων δεν είναι πλήρως κατανοητές. Το χρηματοδοτούμενο από τη NASA Eclipse Soundscapes Project θα συλλέξει τις εικόνες και τους ήχους μιας ολικής ηλιακής έκλειψης με τη βοήθεια των ενδιαφερόμενων μελών του για να κατανοήσει καλύτερα πώς μια έκλειψη επηρεάζει τα διάφορα οικοσυστήματα» αναφέρει η NASA.

3. Παράξενες σκιές

Ο προσανατολισμός του ηλιακού φωτός που μεταβάλλεται μπορεί να ρίξει μερικές πολύ ωραίες σκιές στη Γη. Το φως που φιλτράρεται μέσα από τα φύλλα των δέντρων έχει παρατηρηθεί ότι αφήνει σκιές σε σχήμα μισοφέγγαρου καθώς πλησιάζει η ολικότητα της έκλειψης, είπε ο Blair.

«Ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν έχετε ένα σουρωτήρι ή ένα μεγάλο κουτάλι σούπας με μικρές τρύπες, κρατήστε το ψηλά και θα έχετε ένα σωρό μικρές εκλείψεις» είπε.

Μόνο κατά τη διάρκεια ολικών εκλείψεων ειδικές ζώνες σκιάς μπορούν να παρατηρηθούν δευτερόλεπτα πριν από την ολικότητα της έκλειψης.  Οι ζώνες σκιών μπορούν να εμφανιστούν σε μονόχρωμες επιφάνειες, εμφανιζόμενες ως λεπτές, κυματιστές γραμμές εναλλασσόμενου φωτός και σκότους, όπως σημείωσε η NASA. Το φαινόμενο είναι παρόμοιο με τη γυαλάδα μιας πισίνας.

4. Ψυχρότερος καιρός

Ο καιρός κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης μπορεί να αλλάξει αρκετά γρήγορα. Οι τοπικές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να πέσουν περισσότερο από 20 βαθμούς κοντά στην ολικότητα της έκλειψης, δήλωσε το Πανεπιστήμιο του Ντάλας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το φως του ήλιου εξασθενεί, ο καιρός αρχίζει να ψύχεται. Η NASA ανέφερε ότι μια έκλειψη του 2001 στη Ζάμπια έριξε τη θερμοκρασία του αέρα κατά σχεδόν 15 βαθμούς.

5. Ανεμοδαρμένα… ύψη

Εκτός από τις αλλαγές στη θερμοκρασία, μια ηλιακή έκλειψη μπορεί να φέρει και θυελλώδεις ανέμους. Μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ διαπίστωσε ότι η έκλειψη θα μπορούσε να αυξήσει την ταχύτητα και να αλλάξει την κατεύθυνση του ανέμου.

«Καθώς ο ήλιος εξαφανίζεται πίσω από το φεγγάρι, το έδαφος ψύχεται ξαφνικά, όπως ακριβώς και στο ηλιοβασίλεμα» έγραψε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Reading, Giles Harrison. «Αυτό σημαίνει ότι ο θερμός αέρας σταματά να ανεβαίνει από το έδαφος, προκαλώντας πτώση της ταχύτητας του ανέμου και αλλαγή της κατεύθυνσής του, καθώς αλλάζει η επιβράδυνση του αέρα από την επιφάνεια της Γης» πρόσθεσε.

6. Ραδιοφωνικές παρεμβολές

Η έκλειψη είναι γνωστό ότι διακόπτει τις ραδιοσυχνότητες. Αυτό οφείλεται στην «ξαφνική μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην ατμόσφαιρα της Γης», δήλωσε η NASA.

«Δεδομένου ότι η ιονόσφαιρα περιέχει φορτισμένα σωματίδια (ιόντα και ηλεκτρόνια) και είναι υπεύθυνη για την ανάκλαση και διάθλαση των ραδιοκυμάτων, οι αλλαγές στην ιονόσφαιρα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες και τα συστήματα πλοήγησης» αναφέρεται στο άρθρο.

Αυτή η μεταβολή στην ιονόσφαιρα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα ραδιοκύματα «διαδίδονται μέσα σε αυτήν», ανέφερε η NASA, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση, απορρόφηση και διάθλαση του σήματος.

7. Ηλιακές προεξοχές

Οι ηλιακές προεξοχές είναι σπάνιες, αλλά θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης. Οι θεατές, με τα κατάλληλα γυαλιά, μπορούν να είναι σε θέση να εντοπίσουν το ηλιακό στέμμα να ξεπροβάλλει πίσω από τη σκιά του φεγγαριού.

Το φαινόμενο μοιάζει με πέταλα λουλουδιών που πλαισιώνουν το φεγγάρι. Αυτές οι προεξοχές σχηματίζουν βρόχους εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων στο διάστημα και οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν πώς και γιατί σχηματίζονται.

8. Εμφάνιση άλλων πλανητών

Καθώς το φεγγάρι θα σκιάζει το φως του ήλιου, ορισμένα άλλα αστέρια και πλανήτες θα μπορούσαν να είναι ορατά. Η Planetary Society ανέφερε ότι η Αφροδίτη μπορεί να εμφανιστεί φωτεινή στα δεξιά ή κάτω δεξιά του ήλιου. Ο Δίας, ο οποίος θα φαίνεται πιο αμυδρός, θα μπορούσε να φανεί στα αριστερά ή πάνω αριστερά του ήλιου.

Το τι θα εμφανιστεί θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες ανά τοποθεσία, αλλά τα αστρονομικά χαρακτηριστικά που λάμπουν πιο έντονα θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν, σύμφωνα με το Live Science.