Είναι η στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης ολοκληρώνει συγκινημένος την φορτισμένη ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Αθηναϊκού ξενοδοχείου και χαιρετά, με υψωμένες γροθιές, τον κόσμο που τον χειροκροτεί παρατεταμένα.

Τότε ακούγεται από τα μεγάφωνα μία μελωδία που ξεκινάει με συνθεσάιζερ και ηλεκτρική κιθάρα. Είναι η εισαγωγή από ένα γνώριμο τραγούδι. Πολλοί μάλιστα είναι όρθιοι, πάλλονται ρυθμικά και βγάζουν τα κινητά τους για να τραβήξουν βίντεο. Πρόκειται για το «Sirius» ένα ινστρουμένταλ κομμάτι της βρετανικής μπάντας «Alan Parsons Project» που βγήκε στη δισκογραφία το 1982 . Ένας progressive rock ήχος που συνδέθηκε με την παντοκρατορία των Chicago Bulls στη δεκαετία του 1990.

Το τραγούδι των Chicago Bulls

Είναι το τραγούδι που ακουγόταν στο «United Center» πριν από κάθε παιχνίδι. Έμπαινε στα μεγάφωνα την στιγμή που ο Μάικλ Τζόρνταν, με την παρέα του έβγαιναν από τη φυσούνα, έτοιμοι να αγωνιστούν στο παρκέ του γηπέδου και να κερδίσουν τα 6 δαχτυλίδια των παγκόσμιων πρωταθλητών, που τους κατέστησαν μία από τις θρυλικοτέρες δυναστείες στον αθλητισμό. Ένα τραγούδι που συνδέθηκε και με το ντοκιμαντέρ last dance, που έσπασε ρεκορ επισκεψήμότητας στο Netflix και πλέον συνδέεται και με το ΠαΣοΚ.

Στην συνεδρίαση της Κ.Ε. όσο ακούγεται η συγκεκριμένη σύνθεση, που στα ελληνικά σημαίνει Σείριος και είναι το πιο φωτεινό αστέρι στον νυχτερινό ουρανό, ένας ένας οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ανακοινώνονται κι ανεβαίνουν στη σκηνή. Τους υποδέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης που κάποιες φορές, εκτός πρωτοκόλλου, παίρνει τον λόγο για να σχολιάσει. Όπως στην περίπτωση του μετεωρολόγου Σάκη Αρναότογλου που ανέφερε πως στις 9 Ιουνίου θα… βρέξει ΠαΣοΚ, αλλά και στην αθλήτρια Άννα Βερούλη που την κάλεσε να πετάξει μακριά το ακόντιο του ΠαΣοΚ.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούστηκαν ήταν αυτό του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου, του ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, των πρώην υπουργών Γιάννη Μανιάτη και Φίλιππου Σαχινίδη, του εργατόλογου Κώστα Τσουκαλά κ.α.

Υπήρχαν όμως και δύο εκπλήξεις. Η μία αφορά το πρόσωπο του Γιώργου Καλλιακμάνη, του εκπροσώπου των αστυνομικών με πλούσιες τηλεοπτικές παρουσίες τα τελευταία χρόνια, που οι πληροφορίες των ήθελαν να τον πολιορκεί το Μαξίμου προκείμενου να το εντάξει η Νέα Δημοκρατία στο δικό της ευρωψηφοδέλτιο. Ο ίδιος έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, πείστηκε κι αποφάσισε να συστρατευθεί με το ΠαΣοΚ και να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια που κάνει η Χαριλάου Τρικούπη ώστε το βράδυ των ευρωεκλογών να είναι αξιωματική αντιπολίτευση με λαϊκή ετυμηγορία, επιβεβαιώνοντας με αυτή του την κίνηση και το ρεπορτάζ του Βήματος που πρώτο έγραψε για την επαφή και τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Τι είπε στο Βήμα ο Θοδωρής Ζαγοράκης

Το δεύτερο πρόσωπο που προκάλεσε εντύπωση ήταν αυτό του αρχηγού της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο euro του 2004 Θεόδωρου Ζαγοράκη. Ο πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος πλέον με το ΠαΣοΚ προκάλεσε κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις όταν ακούστηκε το όνομα του. Τα χειροκροτήματα όμως και οι ιαχές «σήκωσε το» σκέπασαν την αίθουσα.

Το βήμα απευθύνθηκε στον Θεόδωρο Ζαγοράκη και απέσπασε την πρώτη του δήλωση ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠαΣοΚ. Σε ερώτηση σχετική γιατί τώρα επιλέγει το ΠαΣοΚ ο Καβαλιώτης πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας απάντησε πως «όπως και την πρώτη φορά που ασχολήθηκα με την πολιτική, έτσι και τώρα επιθυμώ να συμπορευτώ με αρχές που ταιριάζουν στις δικές μου. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν είμαι ανεπάγγελτος. Λογοδοτώ σε όσους ενέπνευσα και σε όσους μοιράστηκα να τα ίδια όνειρα με εμένα.

Εγώ δεν άλλαξα είμαι ο ίδιος. Σήμερα αισθάνομαι ότι οι δικές μου αξίες περιγράφονται και υπηρετούνται από τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ» και συνέχισε τονίζοντας πως είναι από αυτούς που πιστεύουν πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα «δηλώνω παρών για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη. Για να εκπροσωπήσω, όπως πάντα έκανα, τους απλούς ανθρώπους που ακόμα ελπίζουν, ακόμα πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Γιατί και εγώ είμαι ένας από αυτούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκινητική ομιλία

Νωρίτερα. είχε προηγηθεί η ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη που ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση, καθώς η προσέλευση ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη διαρρύθμιση της αίθουσας για να τους χωρέσει όλους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε συγγνώμη για αυτή την καθυστέρηση και κάλεσε κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό πολίτη να ενώσει αγωνίες, ελπίδες και δυνάμεις με το ΠαΣοΚ, ώστε να γίνει πιο ισχυρό και την 9η Ιουνίου να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που θα σημαίνει την ημερομηνία λήξης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα επιτέθηκε αρκετές φορές στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως περιφρονεί το κράτος δικαίου και πως στις ευρωεκλογές θα σταματήσει η παρέλαση της αλαζονείας από τα μέλη της κυβέρνησης.

Μίλησε για τις θέσεις του ΠαΣοΚ σε μία σειρά από θέματα όπως η Παιδεία, η Υγεία και το κοινωνικό κράτος. Ανέφερε τις νίκες που έχουν επιτευχθεί σε ζητήματα όπως αυτό της golden visa που ανέδειξε το ΠαΣοΚ με τον προγραμματικό του λόγο και τόνισε πως το κόμμα που ηγείται αποτελεί την μοναδική αξιόπιστη, σοβαρή, δύναμη, με ρεαλιστικό σχέδιο που εκπροσωπεί ένα νέο πολιτικό ήθος, μακριά από την τοξικότητα και διχαστικά διλήμματα.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε πως οι «κυραλοιφές της συνωμοσιολογίας» δεν προσφέρουν τίποτα στον δημόσιο διάλογο και επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που τον χαρακτήρισε δύο φορές ως υποψήφιο υπουργό του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην ακραιφνή οπαδό του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο τέλος της ομιλίας του φορτίστηκε συναισθηματικά όταν αναφέρθηκε στις ηγεσίας του ΠαΣοΚ και όσους έμειναν στα δύσκολα χρόνια. ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η οποία αγωνίστηκε για την ενότητα και για την προοπτική της παράταξης όπως ανέφερε και τόνισε πως «έχουμε χρέος να μην λησμονούμε αυτούς τους αγώνες». Τέλος ζήτησε από όλους καλή δύναμη και καλό αγώνα στον δρόμο προς τις κάλπες.