Μια φωνή που ξυπνάει μνήμες καθώς παντρεύει το σύγχρονο με το παραδοσιακό, το αιχμηρό με το συγκινητικό. Η Βιολέτα Ίκαρη είναι μια καλλιτέχνιδα με ξεχωριστή ευαισθησία.

Την πρώτη ημέρα της άνοιξης κυκλοφόρησε τις «Πεταλούδες», το νέο της τραγούδι. Οι πεταλούδες ανοίγουν τα φτερά τους και ταξιδεύουν προς το φως, μαζί τους και η Βιολέτα Ίκαρη μάς ταξιδεύει με τις ερμηνείες και την αλήθεια της.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τη τη Walnut Entertainment το τραγούδι σας με τίτλο «Πεταλούδες» σε στίχους και μουσική της Ειρήνης Ψημίτη. Ποιο είναι το θέμα του;

Πρόκειται για ένα καθαρά ερωτικό τραγούδι που περιγράφει έναν έρωτα που δεν εκπληρώνεται γιατί ένας εκ των δυο αφήνει τον φόβο να περάσει μέσα στη σχέση. Συχνό φαινόμενο. Πιστεύω πως όλοι το έχουμε ζήσει.

Αν δεν βουτήξεις στα βαθιά δεν κολυμπάς, λέει μια στροφή του τραγουδιού. Βρίσκει εφαρμογή στη δική σας ζωή;

Ναι το πιστεύω. Ο φόβος που μαστίζει την εποχή μας έχω παρατηρήσει σαν γενικό φαινόμενο ότι προκαλεί αδρανοποίηση. Φοβόμαστε π.χ. να ρισκάρουμε και μένουμε στην ίδια θέση, στην ίδια ζωή ή φοβόμαστε την απόρριψη, δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας κι έτσι μένουμε μόνοι ή δεν διεκδικούμε τα δικαιώματά μας από φόβο για να μη χάσουμε ενδεχομένως κι αυτά που έχουμε και κάπως έτσι καταδικάζουμε τα παιδιά μας σε μια ζωή μικρή και ανούσια σαν τη δική μας, εφόσον είμαστε τα πρότυπά τους. Η ζωή θέλει βουτιά στα βαθιά αλλιώς δεν είναι ζωή.

Διαβάζω ένα από τα σχόλια κάτω από τις «Πεταλούδες» στο Youtube. «Ο ενεστώτας και το φως είναι η απάντηση πάντα». Σας βρίσκει σύμφωνη;

Συμφωνώ απόλυτα! Πρέπει να μάθουμε να ζούμε στο τώρα να εναρμονιζόμαστε με την ψυχή και το σώμα μας, να ακούμε τις ανάγκες που έχουμε τώρα αλλά μόνο αν στα ζητούμενά μας υπάρχει φως. Το σκοτάδι θέλει χαλινάρι και φρένο.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε ως καλλιτέχνης στην Ελλάδα του 2024;

Η συγκεκριμένη χρονιά είναι από τις πιο ιδιαίτερες για μένα μιας και έγινα πρόσφατα μαμά, οπότε ασχολούμαι ελάχιστα με τη δουλειά μου. Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχω, είναι να περνάω από το ένα σύμπαν στον άλλο δηλαδή από τον κόσμο του μωρού στον κόσμο της τέχνης που υπηρετώ. Και οι δύο κόσμοι θέλουν προσήλωση. Παρατηρώ όμως ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία στην επικοινωνία, τάση για εξωστρέφεια και ότι ο κόσμος έχει γίνει πιο δεκτικός και πιο θετικός σε καινούργια πράγματα και προσμίξεις καλλιτεχνών από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους. Σαν να πετάξαμε τις παρωπίδες και να αγκαλιαστήκαμε. Οπότε από εδώ που βρίσκομαι, δηλαδή από τη θέση της νέας μαμάς, που δεν είναι τόσο μέσα στα πράγματα, μόνο προκλήσεις δεν βλέπω.

Έχετε πολλές σημαντικές συνεργασίες κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής διαδρομής σας. Ποια θεωρείτε την πιο απρόσμενη;

Η πιο απρόσμενη συνεργασία που έχω κάνει είναι αυτή με τον Ζωγράφο, πριν από οκτώ μήνες περίπου, κυκλοφόρησε ένα υπέροχο τραγούδι που λέγεται «Το γατί της ταβέρνας» όπου συμμετέχω στο ρεφρέν.

Ευτυχώς ο Ζωγράφος δεν μου ζήτησε να ραπάρω γιατί θα μου ήταν πολύ δύσκολο ως ακατόρθωτο. Το απόλαυσα και το αγάπησα πολύ αυτό το κομμάτι.

«Η ζωή θέλει βουτιά στα βαθιά αλλιώς δεν είναι ζωή».

Ποιοι στίχοι θα περιέγραφαν το μουσικό σας ταξίδι;

Με κεριά και προσευχές πιάνω το Θεό κουβέντα τον ρωτάω να μου πει ¨που τραβάω κι από που;¨
Μπας και βρω εδώ στη γη την ουράνια πατέντα
μην περάσω σαν τουρίστας και μη φύγω κουτουρού
Όμως ξόρκια δε γνωρίζω ούτε λόγια μαγικά
κι έτσι τα ταξίδια μου όλα μένουν πάντα στα χαρτιά

Το 2022 σας είχα ρωτήσει τι θα προσδοκούσατε να αλλάξει στην κοινωνία που ζούμε; Είχατε απαντήσει «προσδοκώ η ενσυναίσθηση να βγει σε φάρμακο που θα παρέχεται δωρεάν». Τι θα απαντούσατε σήμερα;

Το ίδιο.

Πρόσφατα γίνατε μητέρα. Ποιο είναι το τραγούδι, το νανούρισμα που τραγουδάτε στην κόρη σας πιο συχνά;

Της τραγουδάω κυρίως ένα ακυκλοφόρητο νανούρισμα του Νίκου Ξύδη και είναι το μόνο ηρεμιστικό που πιάνει την μπέμπα όταν κλαίει. Κάποια στιγμή θα το κυκλοφορήσουμε. Το δεύτερο αγαπημένο μας είναι πάλι ένα τραγούδι του Νίκου που λέγεται «Στο δικό σου ουρανό» Το είχε πρωτοτραγουδήσει η Ελένη Βιτάλη και έχω κάνει μία δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού με τον Ξύδη στην κιθάρα στο κανάλι μου στο YouTube, στην ενότητα «Μουσική κλειδαρότρυπα».

Τα επόμενα σχέδιά σας;

Στις 18 Μαΐου θα παρουσιάσω μία ολοκαίνουργια, ανατρεπτική παράσταση στον Σταυρό Του Νότου η οποία θα περιέχει κατά βάση λαϊκά τραγούδια ανακατεμένα με τραγούδια από τη δισκογραφία μου. Ο Πάνος Σουρούνης έχει την επιμέλεια του προγράμματος και έχω την τιμή να συνεργάζομαι με σπουδαίους μουσικούς επί σκηνής με μαέστρο και ενορχηστρωτή τον Ευριπίδη Ζεμενίδη.