«Η σημασία της καλής στάσης και των καλών τρόπων είναι διαχρονική» δηλώνει σε ένα επεισόδιο της νέας σειράς που προβάλλεται στο COSMOTE SERIES HD, «A gentleman in Moscow» ο χαρακτήρας του Ρώσου κόμη Αλεξάντερ Ροστόφ, τον οποίο υποδύεται με βρετανικό φλέγμα ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, καθώς μοιράζεται γνώσεις ζωής στην γκρίζα σοφίτα ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στη Μόσχα – αρχικά τον καιρό του Λένιν, κατόπιν του Στάλιν – όπου πρέπει να ζήσει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο ξεπεσμένος κόμης

Καταδικασμένος σε lockdown με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή σε παντοτινό κατ’ οίκον περιορισμό εντός του πανάκριβου μοσχοβίτικου Metropol, αφού ένα ποίημα που του αποδίδεται στην πραγματικότητα του σώζει τη ζωή ενώ οι περισσότεροι Ρώσοι αριστοκράτες τιμωρούνται με θάνατο, ο ξεπεσμένος κόμης θα περάσει όλα τα κρίσιμα χρόνια που διαμορφώνουν το σοβιετικό καθεστώς, προσπαθώντας να μην προδώσει την ηθική ακεραιότητά του και όχι μόνο. Ο ίδιος μπορεί να έχει γλιτώσει στο τσακ την άμεση εκτέλεση ωστόσο η απειλητική φιγούρα του «κέρβερου» Οσίπ, εμφανίζεται κάθε τόσο για να τον εκβιάσει, και να του υπενθυμίσει ότι δεν είναι ποτέ ασφαλής.

Στην ιδιότυπη φυλακή του ο Αλεξάντερ Ροστόφ έχει όλο τον χρόνο να εξερευνήσει το ξενοδοχείο από τα υπόγειά του ως την ταράτσα, από την κουζίνα όπου οι ρωσικές σπεσιαλιτέ αφθονούν ως τα καταθλιπτικά δώματα του υπηρετικού προσωπικού. Να απολαύσει τα πιο γευστικά γεύματα και τα πιο ντελικάτα κρασιά, να πιει τα πιο ιδιαίτερα κοκτέιλ, να αισθανθεί χαρές, έρωτες, απογοητεύσεις, μοιραία χτυπήματα της ζωής και να αναμετρηθεί με τους δαίμονες του παρελθόντος του. Απογυμνωμένος από κάθε πλούτο, ο κόμης που δεν έχει εργαστεί ποτέ ξανά στη ζωή του, συνδιαλλέγεται με το προσωπικό του ξενοδοχείου, γίνεται φίλος με την 9χρονη Νίνα που θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη ζωή του αλλά και εραστής με μια femme fatale του ρωσικού κινηματογράφου (η όμορφη και αγέρωχη Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ, νυν σύζυγος του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στη ζωή).

COSMOTE TV A Gentleman in Moscow

Μπεστ σέλερ και βρετανικό φλέγμα

Μεταφορά στη μικρή οθόνη του ομώνυμου παγκόσμιου μπεστ σέλερ του Άμορ Τόουλς (2016), η τηλεοπτική σειρά του Joe Murtagh με την οποία για ένα διάστημα είχε συνδεθεί ο Κένεθ Μπράνα, αβαντάρει το ελκυστικό βρετανικό εκτόπισμα του σταρ της Γιούαν ΜακΓκρέγκορ έναντι του πολιτικού βάρους της ιστορίας. Το τελευταίο εξωθείται στα πέρατα της χιονισμένης Μόσχας, αφήνοντας τον θεατή με την ευχαρίστηση μιας γλυκιάς τηλενουβέλας εποχής που και αποχρώσεις «Downton Abbey» διαθέτει, αλλά και μικρά διδάγματα ζωής. Ο Σκοτσέζος σταρ φέρει μουστάκι και μαλλιά σγουρά που τον κάνουν να μοιάζει με «τον παππού του Λόρι Λόουσον», όπως δήλωσε ο ίδιος, αλλά τίποτα δεν τον σταματά από το να είναι η ψυχή και το μαγικό συστατικό τούτου του χαρμανιού ρωσοβρετανικής ευαισθησίας.

Η ελαφράδα και το χιούμορ διακόπτονται από περιστασιακά και σκοτεινά φλας μπακ από επεισόδια της προηγούμενης ζωής του ήρωα, όπως και από συζητήσεις περί ιδεολογίας και κοινωνικής επανάστασης, οι οποίες δένουν την προσωπική «εντοιχισμένη» περιπέτεια του Ροστόφ με τη ροή της ρωσικής ιστορίας. Αυτή την τελευταία, βγαλμένη από τις ταραγμένες δεκαετίες του ’20 και του ’30, τη γευόμαστε ανεπαίσθητα όπως το φευγαλέο παγωμένο αεράκι που πότε πότε διαπερνά την κεντρική είσοδο του Metropol, αναστατώνοντας τη θαλπωρή του ξενοδοχείου και τη λανθάνουσα αίσθηση ασφαλείας των προνομιούχων πελατών του.

Πλοκή τριών πρώτων επεισοδίων – Spoiler alert!

Ο κόμης Αλεξάντερ Ροστόφ, «Σάσα» για τους δικούς του ανθρώπους, γλιτώνει από τον θάνατο δια πυροβολισμού χάρη σε ένα ποίημα που του αποδίδεται και το οποίο κρίνεται από τους Μπολσεβίκους επαναστατικό και με περιεχόμενο της τσαρικής κυριαρχίας. Ο κόμης έχει μόλις αφιχθεί στη Ρωσία μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917 αφού εστάλη στο Παρίσι από την πολυαγαπημένη του γιαγιά, μετά από μονομαχία με άλλον άντρα προς υπεράσπιση της αδελφής του, όπως θα μάθουμε στα φλας μπακ που διατρέχουν τα επεισόδια.

Έχοντας χάσει τους γονείς του σε μικρή ηλικία με απόσταση λίγων μόνων ωρών, ο Σάσα μεγάλωσε στην οικογενειακή έπαυλη στην περιοχή του Νίζνι Νόβγκοροντ από όπου και αντλεί τις ωραιότερες αναμνήσεις του αλλά και τις πιο επίμονα βασανιστικές. Μέσα από μια σειρά αποκαλύψεων μαθαίνουμε ότι δεν έχει καταφέρει να μείνει πιστός ως το τέλος στην ηθική υποχρέωση που έχει αναλάβει να προστατεύει την αδελφή του. Κομβικό πρόσωπο στην εξέλιξη της υπόθεσης ένας παλιός επιστήθιος φίλος του, ο οποίος βρίσκεται τώρα στον αντίπαλο στρατόπεδο των Μπολσεβίκων.

Καταδικασμένος να ζήσει για πάντα εντός του πολυτελούς ξενοδοχείου Μετροπόλ στο κέντρο της Μόσχας, ο Αλέξαντερ Ροστόφ θα αναγκαστεί να αφήσει την πολυτελή του σουίτα για μια μικρή, κρύα και μελαγχολική σοφίτα όπου συχνά τον επισκέπτεται η νέμεσής του, ο Οσίπ, για να εκβιάσει την συνεργασία του εις βάρος των επιφανών φιλοξενούμενων του ξενοδοχείου. Εξάλλου αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο ξενοδοχείο, αλλά ένας πολυτελής χώρος που παραμένει ανοιχτός ως παγίδα για τους πλούσιους θαμώνες. Βρίσκοντας παρηγοριά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, στις συζητήσεις για τη φιλοσοφία, τους Ρώσους ποιητές και συγγραφείς, ο κόμης θα γνωρίσει μεταξύ άλλων τη μικρή Νίνα, κόρη ενός χήρου Ουκρανού γραφειοκράτη, την οποία εισάγει σε έναν κόσμο με ευγενείς και πριγκίπισσες, καθώς και την σέξι Άννα Ουρμπάνοβα, ηθοποιό ανεξάρτητη και δυναμική, με την οποία θα έχει διάφορες ερωτικές περιπέτειες.

Τα υπόλοιπα επί της οθόνης…

INFO Το «A Gentleman in Moscow» προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 22:00, 24 ώρες μετά την Αμερική, στο COSMOTE SERIES HD.