Το συνέδριο της ΝΔ άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής στο Ζάππειο και θα διαρκέσει μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής. Η πρώτη ημέρα του ολοκληρώνεται με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείτε την ομιλία του σε LIVE Streaming.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του

«Σας ευχαριστώ. Θα ξανακάνουμε μπλε την Ελλάδα στις Ευρωεκλογές. Η φλόγα του γαλάζιου πυρσού καίει στις καρδιές μας και φωτίζει το αύριο. Στο 15ο Συνέδριο συμπίπτει με τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας και τα 50 χρόνια του κόμματος που την έφερε ξανά στην Ελλάδα, μετά τη δικτατορία του 1967. Αποδεικνύοντας την πανίσχυρη και διαχρονική σύνδεση της παράταξης με το πολίτευμα. Και αναδεικνύοντας ότι το όραμα του ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή άντεξε στο πέρασμα του χρόνου.

Ένα όραμα που εξελίσσεται εμπνέοντας πάντα  την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. «Πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς», όπως σημειώνει και η καταστατική Διακήρυξη της Ν.Δ. Με σταθερή την πυξίδα να δείχνει προς την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Ευημερία.

Το όραμα του 1974 παραμένει ζωντανό στη δράση μας και μας ενώνει στο δρόμο της δημοκρατίας και της Ευρώπης. Στο περιστύλιο αυτού του κτιρίου έγινε η υπογραφεί της ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ. Θυμάμαι πρέπει να ήμουν 4-5 ετών όταν είδα από κοντά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν ήξερα τότε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθούσε όλη μου την ζωή. Δεν κρύβω ότι υπήρξε μεγάλη επιρροή οι σκέψεις που άκουσα από τον Παύλο Μπακογιάννη.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε βάζοντας την Ελλάδα σε τροχιά προόδου. Οι πολίτες ελαφρύνθηκαν από τα βάρη 50 φόρων. Πήραμε εντολή να προχωρήσουμε σταθερά τολμηρά μπροστά. Πράγματι η Ελλάδα του 2024 αρχίζει να προσεγγίζει τις προηγμένες χώρες του κόσμου.

Ξέρουμε καλά ότι η ακρίβεια πιέζει τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Τα πράγματα αργά και σταθερά γίνονται καλύτερα. Είναι τα μόνιμα μέτρα που στηρίζουν το εισόδημα μετά το κύμα της ακρίβειας. Μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση.

Την άλλη όψη της ασπίδας μας αποτελεί η διπλωματία. Οι συμμαχίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με όσους εμπορεύονται την αγάπη για την Ελλάδα. Φωνασκούν αντί να δρουν. Είναι το όριο που ξεχωρίζει τα εύκολα συνθήματα από τις πράξεις.

Πρέπει επιτέλους να το πούμε ανοικτά το να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ την ίδια ώρα πουλάς κεραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης.

Είναι κατάκτηση για τη χώρα ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος έχει καθιερωθεί ως αναμφισβήτητο κεκτημένο της πολιτικής ζωής στη χώρα.

Είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας που ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα λαϊκό και κοινωνικό. Η ΝΔ είναι η μόνη πραγματική παράταξη όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Αντίθετα, με άλλους εμείς είχαμε και έχουμε τη γενναιότητα της αυτοκριτικής. Κάνοντας τα λάθη μας ορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Βάζοντας το κόμμα πάνω από πρόσωπα και την πατρίδα πάνω από κάθε κόμμα αυτά τα χαρακτηριστικά μας έκαναν ξανά την κυρίαρχη δύναμη του τόπου και τη μεγαλύτερη κεντροδεξιά δύναμη σε όλη την Ευρώπη.

Τα κέρδη των φοροφυγάδων θα γίνονται επιτέλους κοινωνικό έργο.

Ο νέος νόμος ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο κάτι που αποτελούσε ζητούμενο για την παράταξή μας. Επιτέλους να ιδρυθούν στη χώρα μας μη κεντρικά πανεπιστήμια. Ανάλογη είναι η δύσκολη μάχη που δίνουμε στην υγεία. Οι λίστες αναμονής περιορίζονται με τα απογευματινά χειρουργεία.

Αυξήθηκε το δυναμικό του ΕΣΥ, αυξήθηκαν και οι αμοιβές. Δεν είμαστε με κανένα μέτρο ικανοποιημένοι όταν αφορά την υγεία και την μόρφωση της νέας γενιάς. Χρειαζόμαστε χρόνο και επίμονη σκληρή δουλειά.

Τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο είναι πια ελεύθερα. Η μάχη με το βαθύ κράτος έχει δρόμο μπροστά. Μπορεί 17.000 εκπαιδευμένοι αστυνομικοί να έχουν προστατέψει χιλιάδες γυναίκες που κινδύνευσαν. Όταν όμως μια κοπέλα δολοφονείται έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου έχει καταφύγει απειλούμενη σκύβουμε το κεφάλι και λέμε. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Λέμε, ναι περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν όσα έχουμε πετύχει. Λέμε ναι τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί. Όπως γίνονται πυροσβεστικά ή ασθενοφόρα. Οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους και να έχουν και τη δική μας στήριξη αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους.

Σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι ξαναζούμε τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Πυροβολούν πρόσωπα και οικογένειες. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοια χτυπήματα. Όμως τώρα ξεπερνιούνται πολλά όρια.

Όσοι θέλουν να πριονίσουν την κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένοι. Αυτή η κατάντια πρέπει να σταματήσει γιατί τελικά διαλύει τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό. Ένα κλίμα από το παρελθόν με μια χυδαία τοξικότητα

Οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι καθιέρωσαν επίσημα τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά. Ποιοι διαμόρφωσαν μια κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό. Ποιοι συμφώνησαν για το ταμείο ανάκαμψης.

Ο Ιούνιος θα είναι ένας μήνας καθοριστικός. Όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Εδώ όπου χρειαζόμαστε όσο ποτέ ενότητα. Αλλιώς τίποτα δε θα είναι όπως πριν. Δεν είναι καιρός για χαλαρότητα αλλά για συσπείρωση.

Η πατρίδα δε θα μας επιτρέψει καμία επιπολαιότητα. Ζητούμε από τους πολίτες να πουν όχι στους άκαιρους πειραματισμούς και να πουν ναι στη σταθερότητα, στη συνέχεια και στη σιγουριά. Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε χρέος να μην είμαστε μόνοι μας. Να συσπειρωθούμε όπως κάναμε στις περσινές εκλογές.

Ως πρόεδρος της ΝΔ έχω δεσμευτεί έχω υπογράψει μαζί σας συμφωνία αλήθειας μετατρέποντας σε λεωφόρο τον ιστορικό δρόμο που βαδίζει εδώ και πενήντα χρόνια.