Άκρως αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, δίνοντας την αίσθηση πως δεν ηγείται ενός κόμματος της Αριστεράς, αλλά της κεντροαριστεράς, αρκετά μακριά από θέσεις που υποστήριζαν χρόνια τα περισσότερα στελέχη του κόμματος.

Η αναφορά του Στ. Κασσελάκη περί κεντροαριστεράς που θέλει να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν μια σαφής ένδειξη που θέλει να πάει το καράβι ο νέος καπετάνιος του κόμματος που ήδη έχει περάσει πολλές τρικυμίες και αναμένονται και περισσότερες, με βάση αυτά που λένε κορυφαία στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι ικανοποιητικό.

Ο πήχης των εκλογών του Ιουνίου

Πολλά θα εξαρτηθούν εννοείται από το αποτέλεσμα της 9ης Ιουλίου, μια εκλογική αναμέτρηση για την οποία τελικά, μετά από πολλές αρνήσεις να πει καθαρά ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στ. Κασσελάκης έβαλε τον πήχη. Θεωρώντας ότι το κόμμα του είναι σε ανοδική πορεία, αφού μίλησε για την ανατροπή που θα γίνει ανέφερε πως θέλει σίγουρα να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάνω από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.

«Άρα πάνω από 17%;» ρωτάει η παρουσιάστρια του δελτίου, Σία Κοσιώνη για να απαντήσει ο Στ. Κασσελάκης: «Σίγουρα. Πιστεύω ότι αν έχουμε 23% διαφορά από τις προηγούμενες εκλογές, εάν ξαφνικά είμαστε σε απόσταση αναπνοής είναι ανατροπή. Πάει να πει ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι σε τελείως διαφορετικό κλίμα».

Στο σημείο αυτό ο Στ. Κασσελάκης, γνωρίζοντας προφανώς τι συζητείται στο παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε σίγουρος για τον εαυτό του, λέγοντας πως και να τεθεί θέμα αμφισβήτησης του ίδιου και της στρατηγικής του δεν τον φοβίζει.

Επιμένει για ευθύνες Καραμανλή

Στα της επικαιρότητας επέμεινε στο κατηγορητήριο, όπως είπε για τον Κώστα Καραμανλή σχετικά με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, λέγοντας ότι υπάρχουν ήδη υπεραρκετά στοιχεία για να αιτιολογηθούν, αυτές τις κατηγορίες: η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, υπάρχει η έκθεση και υπάρχει η διατάραξη της ασφάλειας στις συγκοινωνίες.

«Έχουμε 11 κακουργηματικές πράξεις, τις οποίες έχουμε αιτιολογήσει πλήρως στο κατηγορητήριό μας, το έχω εδώ μπροστά. Μέσα είναι ξεκάθαρες οι ενδείξεις και οι προειδοποιήσεις που είχε ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής για να προστατεύσει τις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους» είπε.

Στο σημείο αυτό θέλησε να διορθώσει παλαιότερες δηλώσεις του επί της ουσίας, λέγοντας ότι τη Δικαιοσύνη την εμπιστεύεται με τη διευκρίνιση πως η εμπιστοσύνη κατακτιέται κάθε μέρα και ελέγχεται κάθε μέρα. «Η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι το τελευταίο αποκούμπι του Έλληνα και οφείλει να φέρει εις πέρας υποθέσεις όπως είναι οι υποκλοπές, οι οποίες εδώ και δυο χρόνια είναι αναπάντητες».

Το ίδιο έπραξε και με το ζήτημα της διαβλητότητας των εκλογών που είχε θέσει προ ημερών. Ο Στ. Κασσελάκης είπε τώρα ότι παρατηρητές υπάρχουν ούτως ή άλλως στις εκλογές, αλλά εστίασε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά απόρρητα στοιχεία, προσωπικά δεδομένα εκλογέων, Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπεξαιρέθηκαν, κατά τον ίδιο, δόθηκαν από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωβουλευτές της και εργαλειοποιήθηκαν.

Δεν είπα τη λέξη νοθεία

Υπό τη σκιά των αντιδράσεων και από στελέχη και βουλευτές του ίδιου του κόμματός του, καθώς ουδέποτε είχε τεθεί θέμα αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας, ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η διαδικασία την ημέρα των εκλογών, είναι όλη η διαδικασία παραπληροφόρησης του Έλληνα πολίτη.

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε, και σωστά, πως τη λέξη «νοθεία» εγώ δεν την έχει πει, «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είπε τον Φλεβάρη του ’19, να σας το θυμίσω αυτό. Όπως επίσης είχε ζητήσει εκλογές έναν μήνα στη θητεία του ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, για να μη τα ξεχνάμε κι αυτά» ανέφερε και εστίασε στην επιστολική ψήφο. «Υπάρχουν στοιχεία εκλογέων του εξωτερικού που έχουν διαρρεύσει, έχουν εργαλειοποιηθεί. Και δεν έχουμε μια διαβεβαίωση ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκλογέων του εσωτερικού. Εάν μπορεί, να διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία του εσωτερικού, να το ξανασυζητήσουμε. Αυτό μπορούμε να το ξέρουμε; Είναι πάρα πολύ εύκολο να εκμεταλλευτείς προσωπικά δεδομένα για να παραπλανήσεις ψηφοφόρους» τόνισε.

Κεντροαριστερά ή Αριστερά;

Σαφής ήταν και όταν ρωτήθηκε εάν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κόμμα στην Αριστερά ή πιο κεντρώο. Απέφυγε τον όρο Αριστερά και μίλησε για την σύγχρονη Κεντροαριστερά που καλύπτει όλη την Κεντροαριστερά. «Άρα εμείς είμαστε μία δημοκρατική παράταξη που ενώνει όλη την Κεντροαριστερά. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα είμαστε λιγότερο διαχειριστικοί και περισσότερο παρεμβατικοί» είπε. Στο διευκρινιστικό ερώτημα εάν θέλει να καλύψει αυτό τον χώρο της κεντροαριστεράς, η απάντηση ήταν καθαρή: «Αυτός είναι ο χώρος μας. Αλλά σε πολλές πολιτικές προτάσεις, εντάξει, είμαστε παρεμβατικοί. Στη δημόσια Υγεία δεν πρόκειται να είμαστε σε μισές λύσεις, θα έχουμε δημόσιο σύστημα Υγείας».

Η σχέση με τον Τσίπρα

Υποστήριξε ότι υπάρχει χώρος για τον Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή, αλλά αυτόν που εκτελεί αυτή τη στιγμή, ενώ στο ερώτημα εκτός δηλ. της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διευκρίνισε, προκαλώντας ερωτηματικά: «Και εντός έχει μεγάλη σημασία η παρουσία του και οι παρεμβάσεις του και εκτός, εννοείται». Βέβαια στην ερώτηση εάν θα ήθελε να δει τον Αλ. Τσίπρα με έναν ρόλο, αναφέρθηκε γενικόλογα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στην επίμονη ερώτηση να μιλήσει για τον πρώην Πρωθυπουργό με αναφορά στο εάν θελήσει κάποιο rebranding, απέφυγε να μπει στην ουσία και μίλησε για τον εαυτό του: «Εμένα μου είναι αδιάφορο το rebranding, το brand μου είναι αυθεντικό, σας το υπόσχομαι».

Η συνέχεια όμως ήταν αποκαλυπτική με την φράση του που δίνει λαβή για πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαι αυθεντικός. Υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες οι οποίοι αμφιβάλλουν για τα κίνητρά μου, γιατί κάποιος να μπλέξει με την πολιτική στην Ελλάδα όταν ήταν έξω μια χαρά… Δεν επέλεξα εγώ  τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν χρόνο ούτε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, έτσι ήρθαν τα πράγματα. Είμαι Πρόεδρος του κόμματος, χτίζουμε ένα κίνημα. Έχουμε ένα μήνυμα. Άρα λοιπόν κι εμείς θα κάνουμε branding του νέου ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης θα  κάνει το rebranding από την προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας, που χρειάζεται για αυτό το οποίο χτίζει και τη διεθνή του δραστηριότητα.  Και στον βαθμό που μπορώ να βοηθήσω τον Αλέξη σ’ αυτή την προσπάθεια, θα το κάνω με μεγάλη χαρά».

Δεν ζητάω εκλογές για να γίνω βουλευτής

Υποστήριξε την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό και την κατάθεση προτάσεων για την διακυβέρνηση της χώρας, αρνήθηκε την μομφή ότι ζητάει εκλογές για να εκλεγεί βουλευτής, αλλά είπε ότι αυτό το κάνει για να φύγει το άλλοθι του 41% και πρέπει να κριθεί αυτή η κυβέρνηση. «Χρησιμοποίησε έναν τεράστιο μηχανισμό προπαγάνδας πριν τις εκλογές και αυτή τη στιγμή  υπάρχει  μια καινούργια εναλλακτική λύση σ’ έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ».

Ναι στην ελληνοαμερικανική συνεργασία και στο φράχτη στον Εβρο

Στο ζήτημα των εξοπλιστικών εμφανίστηκε πολύ πιο προωθημένος απ’ ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν Είπε ότι η άμυνα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη. «Ο φθηνότερος τρόπος ν’ αμυνθούμε είναι η αποτροπή. Συνεπώς, ο εξοπλισμός τον οποίο έχουμε καθορίζεται από την αποτρεπτική μας δυνατότητα. Άρα, θα πρέπει να τα εξετάσουμε όλα εκεί πέρα» είπε.

Υπεραμύνθηκε της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, , μόνο για δυο ζητήματα: υφαλοκρηπίδαΑΟΖ. Και όσον αφορά στο  Κυπριακό, είπε ότι πρέπει να είναι στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Για τον φράχτη στον Έβρο, είπε ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ανέφερε πως είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και έπρεπε να υπήρχε αναγκαστική αλληλεγγύη, δηλ. ισομερής κατανομή του προσφυγικού.

Για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στο θέμα των βάσεων εμφανίστηκε θετικός, αν και είπε πως τίποτα δεν είναι επ’ αόριστον στη ζωή. «Δεδομένος σύμμαχος δεν πρέπει να είμαστε σε τίποτα. Ανήκουμε στη Δύση, είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό αλλά άλλο αυτό και άλλο ο κ. Μητσοτάκης να το παίζει» ανέφερε και τόνισε με έμφαση ναι στις βάσεις των ΗΠΑ: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις βάσεις, αλλά να έχει η Ελλάδα τα κατάλληλα ανταλλάγματα» τα οποία κατά τον ίδιο δεν είναι επαρκή με την παράλληλη επισήμανση πως η άμυνα της χώρας είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Σχετικά με την παρουσία της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, αφού είπε την αυτονόητη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περί υποστήριξης του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, δεν ήταν αρνητικός στην επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. «Εάν τίθεται ένα ζήτημα ποινικό ή εγκληματικό, όπως θέλετε πείτε το, η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να επέμβει» τόνισε με την επισήμανση ότι διαφωνεί με την ανεξέλεγκτη παρουσία της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια.