«Παρατράγουδα» με το … «καλημέρα», στην Τουρκία. Τρεις μόλις ημέρες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, η εκλογή του υποψηφίου του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, Αμντουλάχ Ζεϊντάν, ως δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Βαν με ποσοστό 55%, ακυρώθηκε με απόφαση της Επαρχιακής Εκλογικής Επιτροπής, που ανέθεσε το αξίωμα του δημάρχου στον υποψήφιο του ΑΚΡ, που ήρθε δεύτερος, με ποσοστό 27%. Το συμβάν, σύμφωνα με τις δικηγορικές ενώσεις της χώρας, είναι παράνομο και συνιστά «δικαστικό πραξικόπημα του AKP». Οι δικηγόροι του Αμπντουλάχ Ζεϊντάν υπέβαλαν ένσταση στην Επαρχιακή Εκλογική Επιτροπή του Βαν που θα διαβιβαστεί στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ενώ αντέδρασαν κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης αλλά και διεθνείς θεσμοί.

Η ακύρωση της εκλογής του Ζεϊντάν

Σύμφωνα με τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, «την ξεκάθαρη βούληση των πολιτών δεν πρέπει να τη σφετεριστεί (κανείς) πουθενά (ξανά)».

Η ακύρωση της εκλογής έβγαλε την Τρίτη το βράδυ στους δρόμους τους διαμαρτυρόμενους πολίτες του Βαν, στην ανατολική Τουρκία, προκαλώντας επεισόδια και τραυματισμούς, με την αστυνομία να «απαντάει» με αύρες και σπρέι πιπεριού. Λόγω των επεισοδίων, επιβλήθηκε απαγόρευση των διαδηλώσεων στο Βαν και στο Μπιτλίς, και απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή Περβάρι «μέχρι νεωτέρας», «για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας» των πολιτών. Η απόφαση πάρθηκε μετά τη συμπλοκή των οικογενειών των υποψηφίων του νεοφιλελεύθερου συντηρητικού Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), του πρώην υπουργού Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν, και του κυβερνώντος AKΡ, και τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος DEVA, Μεχμέτ Εμίν Εκμέν, ανακοίνωσε ότι μεταξύ των τραυματιών συμπεριλαμβάνεται ο Ντούνταρ Μπιλέν, αδελφός του υποψηφίου του DEVA, Ισμαήλ Μπιλέν, και ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ο πρόεδρος του κόμματος, Μπαμπατζάν, είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια.

«Οι φίλοι μου με τους οποίους μίλησα στο Βαν λένε ότι πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί, οι φωτιές αυξάνονται σε πολλές γειτονιές», σημείωνε την Τρίτη το βράδυ, για το έκρυθμο κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή, ο δημοσιογράφος Νουρτζάν Μπαϊζάλ.

«Στο Βαν επικρατεί πλήρης παρανομία και ανομία. Η υποψηφιότητα του Ζεϊντάν είναι σύμφωνη με το νόμο, αλλά υπάρχει μια δικαστική γραφειοκρατία και οι δικαστές ενεργούν υπό τις διαταγές της κυβέρνησης», δηλώνει θυμωμένος στο Βήμα ο πρώην συμπρόεδρος του DEM (πρώην HDP), του κόμματος του εκλεγέντος δημάρχου, Σεζάι Τεμελί, που όμως γνωρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση απομακρύνει «πραξικοπηματικά» τον εκλεγμένο δήμαρχο φιλοκουρδικού κόμματος.

Η νίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHΡ)

Το HDP, στις δημοτικές εκλογές του 2019, είχε κερδίσει συνολικά 46 δήμους (συμπεριλαμβανομένων και τριών μητροπολιτικών). Από το 2019 μέχρι το 2023 αποπέμφθηκαν από την κυβέρνηση οι επικεφαλής σε 41 από αυτούς και διορίστηκαν «επίτροποι». Οπότε ενεργοί στα καθήκοντά τους παρέμειναν μόνο 5!

«Ηχηρές» είναι οι παρεμβάσεις και της μείζονος αντιπολίτευσης, που θριάμβευσε στις εκλογές της Κυριακής. Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHΡ) στάλθηκαν από τον πρόεδρό του, Οζγκούρ Οζέλ, να « παρακολουθήσουν τα γεγονότα επί τόπου».

«Πρέπει να αντιδράσουμε από κοινού ενάντια στις εκλογές που αμαυρώνονται από δικαστικές αποφάσεις με πολιτικά κίνητρα και να πάρουμε θέση υπέρ της Δημοκρατίας. Καλώ την κυβέρνηση και τις δικαστικές επιτροπές να εγκαταλείψουν τις συμπεριφορές των τελευταίων ετών και να σεβαστούν τη βούληση του λαού, που είναι η πραγματική και μεγαλύτερη βούληση» ήταν η άμεση αντίδραση και του επανεκλεγέντος δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην διαχειριστεί τις δημοκρατικές διαδικασίες αντρίκεια», σχολίασε δηκτικά σε έτερη δήλωσή του ο Ιμάμογλου, καθώς στη συνοικία Γκαζιοσμανπασά της Κωνσταντινούπολης, όπου το CHP κέρδισε τις εκλογές, αποφασίστηκε να γίνει εκ νέου καταμέτρηση όλων των ψήφων «υπό πίεση. Στην περιοχή Ουμράνιγιε (σ.σ. της Κωνσταντινούπολης) όπου υποβάλαμε το ίδιο αίτημα, το αίτημά μας απορρίφθηκε. Όσον αφορά τις περιοχές Πενετίκ, Φατίχ, Αρναβούτκιοϊ και Μπαχτσελιεβλέρ, τα ανάλογα αιτήματά μας δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί. Θέλουμε η Επαρχιακή και η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή να μην παραμείνουν θεατές σε όλα αυτά».

Το κλίμα μετά τις εκλογές

Στο μεταξύ, στον εκτροχιασμό του «πολιτισμένου» κλίματος διενέργειας των εκλογών της Κυριακής, συνέβαλε και η δημοσιοποίηση – από τον πρόεδρο του CHΡ της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης – ενός βίντεο που δείχνει μέλος του AKP να παρεμβαίνει στα πρακτικά και να βάζει έγγραφα στην τσέπη του.

Και ο Φατίχ Ερμπακάν, πρόεδρος του Νέου Κόμματος Ευημερίας, ανακοίνωσε ότι έφτασαν στα χέρια του καταγγελίες για «παράτυπη ψηφοφορία» στην περιοχή Σιβερέκ της Σανλιούρφα, που η νομική ομάδα του κόμματος έσπευσε να διερευνήσει. «Παρακολουθούμε με ανησυχία την πίεση που ασκεί η κυβέρνηση στους δημόσιους λειτουργούς», ανέφερε. «Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι γνωστά στο κοινό και καλούμε για άλλη μια φορά το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο και τους Εισαγγελείς μας να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με την αρχή της αμεροληψίας. Καλούμε όλους τους αρμόδιους γραφειοκράτες και δημόσιους υπαλλήλους, ιδιαίτερα τα μέλη της κυβέρνησης, να ενεργήσουν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη να εκπληρώσει σωστά το καθήκον της».