Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα 7,2 Ρίχτερ με τα οποία ο εγκέλαδος χτύπησε το ανατολικό τμήμα της Ταϊβάν. Έξι από αυτούς καταπλακώθηκαν από κατολίσθηση στα ορεινά της πόλης Χουαλιέν που ήταν το επίκεντρο της δόνησης.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για εγκλωβισμένους κυρίως στα ισόγεια κτιρίων. Τα τοπικά μέσα μιλούν για περισσότερους από 1.000 τραυματίες στα νοσοκομεία, οι περισσότεροι με θλαστικά τραύματα και κατάγματα η ζωή των οποίων δεν διατρέχει κίνδυνο.

Με νέα βίντεο τα μέσα της Ταϊβάν δείχνουν τον συντονισμένο τρόπο με τον οποίο προσωπικό μαιευτηρίου χωρίς πανικό προστατεύει νεογνά. Οι μαίες συγκεντρώνουν τα κρεβατάκια και τα μωρά στο κέντρο του δωματίου για να τα προστατεύσουν από πιθανή πτώση αντικειμένων από τους τοίχους.

Στους 600 οι εγκλωβισμένοι

Μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA και την Βελίκα Καραβάλτσιου η Γεντίν Τούνγκ Λίαο μητέρα δύο μικρών παιδιών περιέγραψε τον τρόμο που φέρνει μαζί του ένας τόσο ισχυρός σεισμός.

«Ο σεισμός χτύπησε τη στιγμή που τα δύο μου παιδιά ετοιμάζονταν να πάνε σχολείο. Μόλις ένοιωσα τη δόνηση, τους ζήτησα να μπουν κάτω από τα κρεβάτια τους».

Τα δύο μικρά αγόρια μπαίνουν με τη μητέρα τους κάτω από τα κρεβάτια τους στιγμές πριν η δόνηση των 7,2 Ρίχτερ ταρακουνήσει συθέμελα το σπίτι τους. Παρά τον τρόμο και τις κραυγές τους, η μητέρα τους καταφέρνει να τα κρατήσει στο πιο ασφαλές σημείο του σπιτιού.

Υπάρχει ένα στοιχείο που κάνει την διαφορά σε τόσο ακραίες καταστάσεις.

«Είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτές τις καταστάσεις. Η Ταϊβάν βρίσκεται σε μία πολύ ενεργή σεισμικά περιοχή», ανέφερε η  Γεντίν Τούνγκ Λίαο.

Τριάντα τέσσερις άνθρωποι θεωρούνται σήμερα αγνοούμενοι ενώ οι εγκλωβισμένοι είναι 600 με τις τοπικές αρχές να τους έχουν εντοπίσει και να επιχειρούν να τους απεγκλωβίσουν.