Η κανονική περίοδος της Euroleague φτάνει στο τέλος της και δυο αγωνιστικές πριν πέσει η αυλαία τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός ερίζουν για το βολικότερο πλασάρισμα στην τελική κατάταξη ενόψει των playoffs που δίνουν το εισιτήριο για το Final Four.

Τι ισχύει για τον Παναθηναϊκό

Οι «πράσινοι» είναι σε πιο ευνοϊκή θέση χάρη στις τρεις σερί νίκες που πέτυχαν αμέσως μετά το εις βάρος του 71-65 στο ΣΕΦ και το συνολικό 21-11. Ισοβαθμούν μεν με Μονακό και Μπαρτσελόνα, αλλά υπερτερώντας αμφότερων, χάρη από τη μία στις δύο νίκες κι από την άλλη στη συνολική διαφορά πόντων, δεν εξαρτώνται από αποτελέσματα άλλων ορίζοντας την τύχη τους.

Σε απλά μαθηματικά, με 2/2 απέναντι σε Μπάγερν (εκτός) και Άλμπα (εντός) «καθαρίζουν» παραμένοντας στη δεύτερη θέση πίσω μόνο από τη Ρεάλ.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν φερ’ ειπείν ηττηθούν στο Μόναχο διότι στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ουραγό του 5-27 πολύ δύσκολα θ’ απειληθούν, θα ψάχνουν μια ισοβαθμία που θα περιλαμβάνει μια εκ των δύο ανταγωνιστών τους κι όχι τον Ολυμπιακό ή τη Φενέρμπαχτσε (που παίζουν μεταξύ τους) κόντρα στις οποίες υστερούν. Εκτός κι αν αυτή η ισοβαθμία είναι τετραπλή με κάποια εκ των δύο ομάδων. Σε αυτό το σενάριο θα τους προστατεύει το πολύτιμο 2-0 απέναντι στους Μονεγάσκους χάρη σ’ εκείνο το buzzer beater τρίποντο του Γκριγκόνις.

Πού ποντάρει ο Ολυμπιακός

Οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν μια πολύ κομβική νίκη στο Βελιγράδι, απέναντι στην Παρτίζαν του Ομπράντοβιτς, και με μια δεύτερη επί του Ερυθρού Αστέρα στα ίδια εδάφη θα έχουν στη χειρότερη «κλειδώσει» την 6άδα, αποφεύγοντας το play-in, χάρη στις δύο νίκες επί της Μακάμπι. Προκειμένου όμως να βρίσκονται στην προνομιούχο τετράδα και να εξασφαλίσουν πλεονέκτημα έδρας στα playoffs τούς ευνοεί να τερματίσουν με το ρεκόρ που θα έχει ο Παναθηναϊκός.

Εννοείται φυσικά πως είναι βασική προϋπόθεση να κερδίσουν και τη Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ, διευρύνοντας το νικηφόρο σερί τους στη διοργάνωση, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν μια πιθανή απώλεια του «αιωνίου αντιπάλου» στο Μόναχο. Διότι κάτι άλλο δεν προβλέπεται να συμβεί.

Το τείχος που κρύβει τον περυσινό φιναλίστ της Euroleague το πολυπόθητο αβαντάζ έδρας στην postseason είναι εν παραλλήλω το 0/2 που μετρά με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα και το -6 από τη Μονακό στους μεταξύ τους αγώνες. Θα ήταν προτιμότερο γι’ αυτούς δηλαδή αμφότερες να συνεχίσουν άνευ απωλειών στην κανονική περίοδο, ευχή υλοποιήσιμη, έτσι ώστε να πετάξουν από την τετράδα το «τριφύλλι» και να αρπάξουν τη θέση του.

Υπάρχει περίπτωση εμφύλιου αιωνίων;

Η μπασκετική λογική αναφέρει πως ένα συναπάντημα ελληνικών ομάδων στα playoffs είναι εφικτό να προκύψει. Γι’ αρχή στο 4-5. Σε αυτήν την εκδοχή είναι πιο πιθανό να έχει ο Ολυμπιακός το πλεονέκτημα των περισσότερων αγώνων στο ΣΕΦ, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον μια νίκη παραπάνω από τον Παναθηναϊκό.

Για το σενάριο του 3-6, με το «τριφύλλι» σε ευνοϊκή συνθήκη, θα πρέπει ο Ολυμπιακός να χάσει εντός από τη Φενέρμπαχτσε κι ο Παναθηναϊκός να βρεθεί ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα – Μονακό. Αντιθέτως με φαινομενικά μικρότερες πιθανότητες το 2-7, καθώς η επαλήθευση μιας τέτοιας εκδοχής απαιτεί σειρά συνδυαστικών, πιθανών ή απίθανων, αποτελεσμάτων σε διάφορους αγώνες εμπλεκόμενων ομάδων.

Είναι βέβαιο πως μετά τα παιχνίδια του διημέρου, η κατάσταση και οι πιθανές διασταυρώσεις θα είναι πιο ξεκάθαρες.

Το πρόγραμμα της 33ης αγωνιστικής

  • 4/4, 20:00 Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός
  • 4/4, 20:00 Μονακό – Ζάλγκιρις
  • 4/4, 21:30 Μπαρτσελόνα – Μακάμπι
  • 4/4, 21:30 Άλμπα – Παρτίζαν
  • 4/4, 21:45 Βαλένθια – Βιλερμπάν
  • 5/4, 20:45 Φενέρμπαχτσε – Εφές
  • 5/4, 21:30 Ρεάλ – Μπασκόνια
  • 5/4, 21:30 Μπάγερν – Παναθηναϊκός
  • 5/4, 21:30 Μιλάνο – Βίρτους