Την Τρίτη (02/04) το μεσημέρι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ενημέρωσε την ειδική διαρκή επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων για τα ελικόπτερα UH – 60M BLACKHAWK.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, πρόκειται για 35 σύγχρονα ελικόπτερα γενικής χρήσης, τα οποία ο Στρατός μας χρειάζεται. Με αυτά θα αντικαταστήσει τα παλαιά πια UH – 1H «Huey» (συμπληρώνουν πεντηκονταετία). Ο λόγος που θα συμβεί αυτό είναι γιατί έχουν προβλήματα υποστήριξης και εξεύρεσης ανταλλακτικών).

Τα BLACKHWK θα διαθέτουν συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και θα αποκτηθούν με διακρατική συμφωνία σε τιμές, που αγοράζει και ο αμερικάνικος στρατός.

Τα 200 μαχητικά έως το 2030

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε χθες για την «Ατζέντα 2030». Αναφερόμενος στην Πολεμική Αεροπορία, λέγοντας ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό «το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενεάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης γενεάς».

Δήλωση που δείχνει ότι ο Δένδιας επιμένει στο «πωλητήριο», σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών. Η «οροφή» των 200 μαχητικών θα επιτευχθεί με την απόκτηση συμπληρωματικού αριθμού Rafale, ώστε, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει δύο ή και περισσότερες πλήρεις Μοίρες.

Δεν αποκλείεται μάλιστα και η άσκηση εκ μέρους της χώρας μας προαίρεσης για τα επιπλέον F-35, ώστε μετά το 2030 η Ανδραβίδα να αποκτήσει και δεύτερη Μοίρα «στέλθ» μαχητικών, όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, πρόσθεσε ότι η «ατζέντα 2030» «προβλέπει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας. Υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα της απόκτησης των νέων φρεγατών FDI. Αλλά εξετάζεται και η συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και την ναυπήγηση εδώ στην Ελλάδα, των νέων φρεγατών τύπου Constellation, όπως επίσης αναζητούνται και οι βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα».